Detalj sa derbija Benfike i Porta (©AFP)
Detalj sa derbija Benfike i Porta (©AFP)

Sinhrone greške portugalskih velikana

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.06.20. | 14:39

Benfika i Porto nikako da iskoriste poklone

Borba za prvenstvo Portugalije dostiže vrhunac. Zakleti neprijatelji Porto i Benfika imaju po 64 boda, dok su svi ostali timovi daleko iza. Mada, nije baš da najtrofejniji klubovi u zemlji omeđenom Španijom briljiraju. Naprotiv. Posle prinudne pauze ne uspevaju da "se sastave". Konstantno se muče i prave sinhrone greške, pa hajde da vidimo hoće li to da ponove i večeras u okviru 28. kolu Primeire.

Benfika dočekuje Santa Klaru (20.15), dok je Porto domaćin Boavisti (22.15). Od ponovnog pokretanja šampionata Benfika je sakupila pet od mogućih devet bodova, dok se Porto dokopao četiri.

Izabrane vesti

Najtrofejniji portugalski tim verovatno se obradovao pauzom, jer je pre pandemije virusa korona bio jasno deformisan i doživeo je prvu ozbiljnu krizu za vreme mandata Bruna Laža. Četa sa Luža imala je period posta u kojem je sakupila samo pet bodova iz pet prvenstvenih utakmica, a nije se proslavila ni ispadanjem od Šahtjora u Ligi Evrope. Prazan hod skresao je krila Orlovima, zbog čega su bili osuđeni da čekaju na "poklone" iz Porta. I dočekali su ih, ali remiji sa Tondelom i Portimonenseom uprskali su stvar. U protkeloj Benfika je najzad slavila, teškom mukom na strani protiv Rio Avea, što može da bude odličan šlagvort pred okršaj sa ekipom koja mašta da postane kao tim sa Luža. Ako pogledate grb Santa Klare, sve će vam biti jasno.

Ostrvljani bi mogli da sezonu završe u sredini tabele, iako joj se predviđao slabiji plasman. Ispadanje joj ne preti, osim ukoliko ne upadne u "kanal". Santa Klara se posle pauze oprostila od arhipelaga Azora i Ponta Delgada, pošto njen stadion nije dobio dozvolu i preostale utakmice će igrati u Oeirasu u blizini Lisabona, koji je od njenog doma udaljen skoro 1.450 kilometara. Dakle, do kraja sezone je "izbeglica". To joj očigledno nije problem, jer je neporažena u protekle tri utakmice, a između ostalog pobedila je Bragu.

Porto je tim na nivou Lige šampiona, ali igračima u državnom prvenstvu često nedostaje koncentracija, usled čega gube bodove na smešan način. Posle karantina momci Serža Konseisaa uspeli su da izgube od Famalikaa, kao i da remiziraju sa prežaljenim Avešom u protekloj rundi na gostovanju. Takvu situaciju Zmajevi ne bi više sebi smeli da dozvole, jer posledice mogu da budu ozbiljne. Kako bilo, Porto određuje svoju sudbinu, jer zna da će, ako dobije sve do kraja, da osvoji šampionat. Iako je bodovo poravnat sa Benfikom, bolji je u međusobnim duelima i na taj način je u prednosti.

Što se tiče Boaviste, ona je posle odmora poražena kod kuće od Moreirensea, da bi onda iznenadila Bragu u Kamenolomu, a onda je slavila i protiv Setubala u protekloj rundi. Prvenstvo za Boavistu počelo je s najboljim naznakama, pošto je bila neporažena na prvih devet utakmica, ali nastavak nije bio proporcionalan. Trener Lito Vidigal dobio je otkaz u decembru, zamenio ga je Danijel Ramos, ali nije uspeo da predstavi ostavi pečat i logično je da će otići kad se sezona okonča.

PRIMEIRA - 28. KOLO

Nedelja

Žil Visente - Aveš 3:0 (2:0)

/Gomeš 10, Ribeiro 36, Lino 90/

Ponedeljak

Portimonense - Maritimo 3:2 (2:0)

/Tabata 24, Boa Morte 39, Hekman 58 - Pinjo 53, 90+4/

Utorak 

20.00: (3,80) Setubal (3,10) Rio Ave (2,15)

20.15: (1,25) Benfika (5,80) Santa Klara (12,0)

22.15: (1,25) Porto (5,50) Boavista (11,0) 

Sreda 

20.00: (2,65) Tondela (2,95) Pasoš Fereira (2,95)

22.15: (2,75) Moreirense (3,30) Famalikao (2,55)

Četvrtak 

22.00: (2,15) Braga (3,35) Gimaraiš (3,50)

Petak

20.15: (5,50) Belenenseš (3,50) Sporting (1,70)

*** kvote su podložne promenama

Pogledajte MOZZART NJUZZ, vaš prozor u svet sporta...



tagovi

PortoBenfikaBoavistaPortugal 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara