Stadion Željezničara u Sarajevu (©AFP)
Stadion Željezničara u Sarajevu (©AFP)

Široki želi da prenoći na čelu, Željo opet puni Grbavicu

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.11.22. | 12:28

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Najbliži pratilac šampiona danas (17.00) protiv očajne Tuzle Siti. Tim iz Sarajeva posle nekoliko loših sezona opet se vratio u vrh. Kriza Veleža

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Početak Mundijala u Kataru je na vratima, pa samim tim je većina nacionalnih liga okončala prvenstva. Na prste jedne ruke mogu se prebrojati takmičenja koja će se igrati i ovaj vikend, a jedno od njih ne i Premijer liga BiH, na koju će zavesa biti spuštena sutra. Poslednje 19.kolo jesenjeg dela šampionata raspoređeno je u dva dana, a subotnji repertoar čine utakmice u Gabeli, Širokom Brijegu i Sarajevu.

Izabrane vesti

Da se ova utakmica igrala pre nešto više od mesec dana, bez dileme mogla bi da nosi epitet derbija kola. Ovako, domaći ulaze kao veliki favoriti s obzirom na stanje na tabeli, a i katastrofalnu formu gostiju.

Široki je jesenji deo polusezone odigrao zaista odlično. Trenutno su drugi sa 33 boda, tri manje od prvoplasiranog Zrinjskog, pa bi današnja eventualna pobeda značila da će tim sa Pecare prenoćiti na liderskoj poziciji i čekati kiks Zrinjskog. Utakmica pred domaćim navijačima koja nosi breme prvog mesta na polusezoni je veliki motiv.

"Mislim da je iza nas jako dobra polusezona, ali ništa nismo uradili ako je ne krunišemo pobedom. Ovi momci su to zaslužili, a i naši navijači koji su nam bili veliki vetar u leđa. Ne sme da nas zavara situacija u kojoj su se našli gosti, jer je to veoma kvalitetna ekipa i mislim da je ovo samo prolazna kriza. Mi moramo maksimalno ozbiljno ući u ovu utakmicu kako bismo došli do neophodna tri boda", rekao je šef stručnog štaba tima sa Pecare Ivica Barbarić.

Uoči početka sezone, Tuzla Siti je figurirala kao ekipa koja će se boriti za sam vrh tabele. Dugo vremena je tako i bilo, ali je onda neko naglo pritisnuo dugme za isključenje. U poslednjih 11 utakmica upisan je svega jedan trijumf, vezana su tri poraza, a sve to dovelo ih je u borbu za opstanak. Ni najveći pesimisti koji prate BiH fudbal ne bi mogli to da očekuju, ali smo svakako navikli da su čuda u BiH fudbalu moguća.

Svi u tuzlanskom premijerligašu jedva čekaju kraj košmarne polusezone, kako bi se napravio plan i program kojim će se krenuti u drugi deo. Međutim, danas na Pecari će pokušati da bar malo poprave dosadašnji utisak, što će biti jako teško sudeći po dosadašnjim rezultatima.

"Svesni smo situacije u koju smo se doveli i nije nimalo lako nikome u klubu. Želimo iz ovoga izaći jači i dobro razmisliti o svemu. Znamo da ne idemo u najboljem raspoloženju na Pecaru, ali ćemo probati da pomrsimo konce protivniku i bar malo popravimo utisak ", rekao je vršilac dužnosti šefa stručnog štaba Selver Ahmetović.

ŽELJEZNIČAR - POSUŠJE (17.00)

Već odavno je poznato da je Željezničar premašio svoja očekivanja ove sezone. Situacija u kojoj se klub našao poslednjih nekoliko godina, svakako je razočaravajuća za celokupnu BiH javnost, ali da će se Željo ove sezone boriti za titulu, to svakako niko nije mogao očekivati. Trenutno je tim s Grbavice na četvrtom mestu tabele sa 28 bodova, osam manje od Zrinjskog i pet manje od druge i treće pozicije koje vode u Evropu.

Jeste zaostatak za vodećim Zrinjskim nešto veći, ali s obzirom da do kraja sezone ima još mnogo utakmica, taj zaostatak je zanemarljiv. Ukoliko se danas upiše pobeda biće to veliki korak ka ispunjenju prvenstvenog cilja, izlaska u Evropu. Željo je na domaćim utakmicama odličan. Izgubilo je samo od Borca i Zrinjskog, dok su u svim ostalim susretima bili mnogo dominantniji od protivnika. Velike zasluge za to svakako imaju navijači, pa je za očekivati da i danas stadion Grbavica bude ispunjen do poslednjeg mesta kako bi se upisala tri boda za bezbrižan odlazak na zimsku pauzu.

S druge strane, Posušje je osvojilo lepu zalihu bodova i mnogo su mirniji kada je reč o borbi za opstanak. Trenutno je na sedmom mestu sa šest bodova više od pozicije koja vodi u niži rang, pa će sigurno sa sigurne pozicije dočekati pauzu. Pogotovo, ako danas iznenade favorzivanog domaćina, onda bi opstanak bio jako realan domet. Iz tog razloga će gosti pokušati što skuplje prodati kožu, a sigurno su kadri da to učine, jer su se nekoliko puta ove polusezone prikazali u jako lepom svetlu.

VELEŽ - SLOGA (13.00)

I pticama na grani je jasno da Velež nije klub kao što je bio prethodne dve godine. Osim unutrašnjih i organizacijskih problema, tu su i rezultati koji nikako da krenu uzlaznom putanjom. Bez obzira što je doveden najtrofejniji BiH stručnjak Amar Osim, Velež nikako da počne igrati zapaženu ulogu. Sve je to po principu toplo-hladno, a navijači kao i javnost su očekivali mnogo više.

Iz tog razloga, cilj je da se pobedom okonča polusezona, pa da se vidi šta i kako dalje. Velež jeste kvalitetniji od današnjeg rivala i sa ulogom favorita ulazi u utakmicu, ali su nas Rođeni ove sezone navikli da jako često znaju posrnuti.

Početak sezone je za Slogu bio kao iz bajke. Debitantsku sezonu u društvu najboljih otvorila je fenomenalno i bez dileme bila najprijatnije iznenađenje. Međutim, kako je vreme prolazilo realnost je svakako bila borba za opstanak, pa tako Sloga sada ima jedan jedini cilj, što pre izboriti opstanak u društvu najboljih. Trenutno je tim z Doboja na 20 bodova, tri više od opasne zone, pa bi im današnji dobar rezultat uneo optimizma za nastavak. S obzirom na turbulentnu sezonu Veleža, nije isključeno da gosti odu kući pevajući.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 19. KOLO

Subota

13.00: (1,50) Velež (3,90) Sloga Doboj (6,25)

17.00: (2,05) Široki Brijeg (3,25) Tuzla Siti (3,50)

17.00: (1,88) Željezničar (3,30) Posušje (4,10)

Nedelja

13.00: (3,10) Leotar (3,10) Sarajevo (2,30)

13.00: (2,35) Sloboda Igman (2,95) Konjic (3,15)

15.00: (1,80) Zrinjski (3,35) Borac BL (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1BiHPremijer liga BiHFK ŽeljezničarŽeljezničarVeležŠiroki Brijeg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara