Slavlje fudbalera Sitija (©Reuters)
Slavlje fudbalera Sitija (©Reuters)

Siti s improvizovanim napadom preorao Velodrom, Vijeira i Oliveira bacili Olimpijakos na pleća, debitovao Grujić (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 27.10.20. | 22:55

Feran Tores opet pogodio, Porto stigao do prvenca u Ligi šampiona

Bilo je jasno još na gostovanju Vest Hemu prošlog vikenda i odluke Pepa Gvardiole da ostane bez klasičnog centarfora uprkos golu zaostatka da sa Serhijem Aguerom nešto nije u redu i da bi povreda mogla da bude uzrok novog teškog udarca za Mančester Siti. Ubrzo je objavljeno da je Argentinac zaista doživeo novu povredu i da zbog problema sa butinom ispada iz kombinacije za teško gostovanje Marselju.

Kako je Gabrijel Žezus još od ranije van stroja, Gvardiola je uz pomoć štapa i kanapa morao da sastavlja napad u kojem su ponovo bili Rahim Sterling i Fil Foden. Bilo je teško, ali je upalilo – Siti je ostvario važnu pobedu na Velodromu, a krivica za ovako ubedljiv rezultat ide apsolutno na dušu odbrane Olimpika – 3:0 (1:0).

Izabrane vesti

Kakva god bila, pobedi se u zube ne gleda. Pogotovo kada je Siti došao na megdan Olimpiku bez krštenog napadača... Ostao je Gvardiola veran svojoj ideji da stalno menja startne postave, a ovog puta je promenio i ceo sistem. Umesto klasične 4-3-3 formacije izabrao je izbalansirani sistem 4-3-1-2, gde je De Brujne bio iza napadačkog tandema, u vezni red vratio se Feran Tores, a u odbrani su ponovo zaigrali Laport i Zinčenko pored standardnih Dijaša i Vokera.

Andre Vilas Boas je iznenadio praktično sve odlukom da Nemanju Radonjića lansira u startnu postavu - igrao do 80. minuta, kada ga je zamenio Benedeto - u napadačkom trilingu sa Tovanom i Kuizansom u vrlo ofanzivnoj postavi. Marselj se na početku utakmice ozbiljno naoštrio da pomrsi račune favorizovanom takmacu, ali je umesto toga pretrpeo bolno prizemljenje u ranoj fazi. Igrao se 18. minut kada je Siti poveo sa 1:0. Valentan Ronžije je napravio katastrofalnu grešku u neshvatljivoj nameri da loptu vrati unazad posle osvojene lopte u opasnoj zoni. Nije pronašao svoju metu, već je lopta stigla do De Brujnea koji je na prvu proigrao Toresa i Siti je ovaj poklon odmah iskoristio.

Nastavak utakmice imao je promenjiv ritam. Vilas Boas nije odustajao od ideje da napadne Siti, ali Olimpikovi igrači nisu znali kako da probiju bedem ispred Edersonovog gola. Najbolju šansu ispustio je Florijan Tovan u 55. minutu kada je prihvatio upotrebljivu loptu na ivici kaznenog prostora. Namestio se i šutirao u desnu stranu gola, ali je Ederson reagovao kao mačka i usmerio loptu u stativu.

Marselje je posle te šanse počeo da pomera linije tima napred, a to je bio potez koji su gosti odmah prozreli. Sačekali su strpljivo Građani svoj trenutak da matiraju domaćina i to se dogodilo posle dobre reakcije Ilkaja Gundogana u 76. minutu gde se odbrana Marselja jako loše postavila. Kada je pao drugi, ubrzo je stigao i treći gol jer se Marselj potpuno raspao. Siti je kombinovao kako je želeo unutar kaznenog prostora, a šah-mat potez povukao je Sterling u 81. minutu na drugu asistenciju De Brujnea.

Mančester Siti je posle osam utakmica konačno prekinuo niz u kojem je protivnicima dozvoljavao bar po jedan gol u Ligi šampiona, dok je Marselj sada u seriji od jedanaest uzastopnih poraza u elitnom takmičenju...

Rutinski posao odradio je i Porto na Dragau protiv Olimpijakosa za prvi trijumf u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja - 2:0 (1:0)! Porto je apsolutno zaslužio ovaj trijumf, iako su snage na terenu Zmajevog gnezda uglavnom bile izjednačene. Jednostavno, Porto je bio toliko konkretniji da zatrese mrežu dva puta i stigne do bitnih bodova u trci za evropsko proleće.

Ekipa Serža Konseisaa brzo je pronašla šifru za otključavanje gola rivala. Već u 11. minutu Fabio Vijeira kaznio je početničku grešku kapitena Buhalakisa i Portov visoki presing se isplatio. Iako je u nastavku bilo šansi na obe strane, na kraju je Porto ipak bio taj koji se ponovo radovao. Još jednom je Porto visoko postavljenom odbranom pregazio Olimpijakosov napad, uzeo loptu pod svoje i gol je morao da dođe kao logična nagrada. Musa Marega poslao je opasan centaršut pravo na peterac gde se najbolje snašao Seržo Oliveira za 2:0 u 85. minutu i kraj svih nadanja za goste da mogu bar do jednog boda. Debitantski nastup za Porto u Ligi šampiona upisao je Marko Grujić, pošto je odigrao završnih 20 minuta susreta umesto Otavija.

GRUPA C

Porto – Olimpijakos 2:0 (1:0)

/Vijeira 11, Oliveira 85/

Marselj – Mančester Siti 0:3 (0:1)

/Tores 18, Gundogdan 76, Sterling 81/



tagovi

Feran ToresFabio VijeiraRahim SterlingMarko GrujićNemanja Radonjić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara