FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Sonova i Hvanova Koreja azijska viša klasa, mundijalski potencijal Jankovićeve Kine upitan

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.11.23. | 15:12

Samo dve pobede u 37 utakmica impliciraju da u tome postoji nešto više od puke razlike u igračkom kvalitetu

Ustalio se krajem 20. veka u kineskim medijima izraz "Konghanženg", što bi doslovno značilo "simptom straha od Koreje". Nastao je kao produkt očajnih rezultata Zmajeva u duelima sa Taeguk ratnicima i činjenice da sve do 2010. godine nisu nijednom trijumfovali protiv Južne Koreje, uprkos činjenici da se često sastaju. U Korejskom diskursu ovaj termin često se koristi da označi nacionalnu pobedu i izazove "Koreofobiju" u velikom broju zemalja Dalekog istoka, a od kada ima Hjon Min Sina u timu, ona je u sportskom smislu posebno izražena na čitavom azijskom kontinentu.

Taman je Kina sa Aleksandrom Jankovićem startovala kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine pobedom na gostovanju Tajlandu i to je bilo dovoljno da se javnost najmnogoljudnije zemlje sveta ponada da se u srpskog stručnjaka uvukao duh iz vremena Bore Milutinovića, jedinog selektora u istoriji koji ju je odveo na Mundijal. Vratili su se Kinezi brzo u realnost, pošto im je Južna Koreja predvođena vedeteom Totenhema jasno stavila do znanja da ne pripadaju azijskog fudbalskoj eliti. Pred više od 60.000 gostujućih navijača na stadionu u Šenženu izabranici Jirgena Klinsmana trijumfovali su s 3:0, uz dva pogotka i jednu asistenciju prve zvezde tima.

Izabrane vesti

Već u 11. minutu gost je poveo Sonovim golom iz jedanaesterca, a sve što se dešavalo u nastavku utakmice samo je potvrdilo veliku razliku u kvalitetu. Za čitavu utakmicu Kina nije uputila nijedan udarac u okvir gola, a i drugi koji je primila stigao je u najnezgodnijem momentu, pred sam odlazak na poluvreme. Pari Sen Žermenov Li Kang In proigrao je Sona, a azijski majstor postiže svoj jubilarni 40. gol u dresu reprezentacije, za treće mesto na večnoj listi strelaca. Još 19 mu fali da prestigne legendarnog Ča Bum Kuna, proslavljenog u dresovima Ajntraht Frankfurta i Bajer Leverkuzena krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Nisu se zadovoljili Korejci pobedom od dva gola razlike, želeleli su da rival oseti Konghanženg u punom sjaju, pa je konačnih 3:0 postavio igrač Ulsana Hjun Seung Jung u 87. minutu. Fudbaler Crvene zvezde In Bom Hvan odigrao je svih 90 minuta na poziciji defanzivnog veziste.

Jedina dobra stvar po Jankovića i Kinu je činjenica da dva tima iz grupe idu u narednu (treću) rundu kvalifikacija, a preostali konkurenti su joj Tajland i Singapur, za toliko bi već selekcija bivšeg trenera Zvezde trebalo da ima snage.

AZIJSKE KVALIFIKACIJE - 2. KOLO

Pakistan - Tadžikistan 1:6 (1:4)

Mjanmar - Severna Koreja 1:6 (0:3)

Kineski Tajpej - Malezija 0:1 (0:0)

Filipini - Indonezija 1:1 (1:0)

Bangladeš - Liban 1:1 (0:0)

Kina - Južna Koreja 0:3 (0:2)

Hong Kong - Turkmenistan 2:2 (1:2)

Singapur - Tajland 1:3 (1:1)

Vijetnam - Irak 0:1 (0:0)

Uzbekistan - Iran (u toku)

Nepal - Jemen (u toku)

Indija - Katar (u toku)

Kirgistan - Oman (u toku)

Palestina - Australija (u toku)

15.45 Sirija (35,0) (14,0) Japan (1,05)

16.45 Bahrein (2,45) (3,10) Ujedinjeni Arapski Emirati (3,15)

17.00 Jordan (3,60) (3,15) Saudijska Arabija (2,05)

18.00 Avganistan (35,0) (14,0) Kuvajt (1,05)



tagovi

reprezentacija Južne Korejekineska reprezentacijaHjong-Min SonAleksandar Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara