Foto: Reuters
Foto: Reuters

Srbi na Čizmi: Milinković i sa pola snage pravi razliku u Seriji A, Milenković spasilac Ljubičastih

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.12.20. | 17:47

Milenković je proglašen za najboljeg igrača poslednjeg meča desetog kola

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Sergej Milinković Savić i Nikola Milenković su još jednom potvrdili da su najsjajniji biseri sprskog fudbala u Seriji A. Dvojica naših reprezentativaca su se upisala u listu strelaca, Sergej je dodao i asistenciju a Bleki je spasao i gol Fjorentine. Obojica su proglašena i za najbolje aktere meča. Pozitivne signale je poslao na svom povratku u prvi tim Verone i Darko Lazović kao i Saša Lukić koji je konačno izašao iz tunela koronavirusa. Miloš Vulić je potvrdio dobru formu u Krotoneu i pored poraza od Napolija, dok je Ivan Radovanović solidno odradio svoj posao u dresu Đenove. Dušan Vlahović igra sve bolje, ali ne uspeva da postigne gol i to postaje sve veći problem jer “momentum” koji mu se ukazao sa Prandelijem prolazi. Filip Đuričić je protiv Rome igrao u ulozi “lažne devetke” i nije se najbolje snašao, kao ni u prilci kada se našao oči u oči sa golmanom Rome Miranteom. 

Izabrane vesti

NIKOLA MILENKOVIĆ je proglašen za najboljeg igrača poslednjeg meča desetog kola Serije A, Fjorentina-Đenova. Srpski defanzivac je protiv tima iz Ligurija pokazao zašto nosi, s pravom, oreol najefikasnijeg defanzivca u Evropi, ali i da ima karakter koji svaki trener želi da vidi kod svojih igrača. Gol Milenkovića u poslednjem minutu meče je plod nasalomive vere, upornosti, spretnosti i samopouzdanja kojeg Bleki ima na pretek. Nema nikakve sumnje da defanzivac Fjorentine izrasta u jednog od najboljih centralnih bekova na Starom kontinentu što je i dobra i loša vest za Ljubičaste: već u januaru će biti teško odoleti ponudama, pogotovo u kriznim vremenima.

Milenković je ocenjen uglavnom sa 6,5 ili 7, uz konstataciju da je osim pogotka, doprineo stabilnosti zadnjeg reda Fjorentine i da je spasao gol svog kluba prilikom šanse koja se ukazala Sturaru

DUŠANU VLAHOVIĆU je nedostajao samo gol da kruniše dobru partiju protiv Đenove. Mladi centarfor je imao nekoliko prilika, kretao se dobro na terenu, otvarao prostor za sebe ali i za saigrače. Nepodeljeno mišljenje izveštača sa meča na Frankiju je da je on bio najbolji Fjorentinin igač od veznog reda pa do špica. Vide se pomaci u igri Vlahovića. Protiv Đenove je nedostajalo i malo sreće, u par prilika je lopta promašila za par desetina centimetara okvir gola. Stiče se utisak da je Vlahović kao vulkan pred eksplozijom, kad dođe do erupcije nikog više neće zaustaviti. Problem je što je vreme limitirano, i srpski centarfor mora da se probudi što pre. Da bi stekao “državljanstvo” evropskih priznatog golgetera mora da postiže više od 15 golova po sezoni: do sada je zatresao mrežu samo jednom u Seriji A a prošla je četvrtina šampionata. 

IVAN RADOVANOVIĆ se našao, posle dužeg vremena, u startnoj postavi Đenove. Iskusni vezni igrač je odigrao u svom stilu, bez većih uspona i padova, što se kaže na znanje i od većine listova je dobio prelaznu šesticu. 

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ i kada je na 50-60 odsto fizičke pripremljenosti pravi razliku, kako u Ligi šampiona tako i u Seriji A. Kao i protiv Borusije Dortmund tako se i protiv Specije videlo da vezista Lacija još uvek nije ušao u svoju prepoznatljivu fizičku formu. Međutim, posle iznuđenog penala u Dortmundu, koji je Laciju omogućio da izjednači, Sergej je direktno doneo sva tri boda Nebeskoplavima u Ćezeni: u akciji za prvi gol Milinković je oteo loptu protivniku i asistirao Imobileu da bi zatim sa remek-delom iz slobodnjaka, praktično, rešio pitanje pobednika. 

Kvalitetativna prednost Sergeja u odnosu na druge igrače je što on ne “carini” loptu, igra iz prve ili sa maksimalno dva dodira. Gotovo svaki njegov pas je ofanzivno projektovan. Primera radi, dok Brozović u Interu od deset pasova devet odigra horizonatalno ili unazad a samo sa jednim lansira nekog od napadača ili krila Intera, Milinković retko kada odigrava sterilne pasove koji usporavaju i umrtvljuju igru. Milinković nije brz, ali gotovo niko ne razmišlja tako brzo kao on i nema gotovo kompjuterski pregled igre, spreman da iskoristi i minimalnu mogućnost da proigra svoje saigrače. 

Milinković je protiv Specije, od Gazete delo Sport i još par listova, proglašen za najboljeg igrača dok su ga drugi svrstali rame uz rame sa Imobileom, ocenjujući ga sa sedam ili sedam i po.

SAŠA LUKIĆ je posle dužeg vremena istrčao na teren u dresu Torina. Srpski reprezentativac je protiv Juventusa odigrao prve minute posle preležanog Kovida-19. Saša je ušao u igru u poslednjih 20 minuta meča. Videlo se na njemu da nije fit i da će mu trebati vremena da se vrati u formu iz prethodne sezone kada je bio i jedan od protagonista u derbiju sa Juventusom. Odluka trenera Marka Đampaola da ga ubaci u igru umesto napadača Zaze je bila pogrešno interpretirana od njegovih saigrača budući da su spustili baricentar igre i tako omogućili Juveu da opseda gol Sirigua u završnoj fazi derbija. Na kraju Lukić je, u zavisnosti od medija ocenjen sa 5,5 ili šest, odnosno bio je na klackalici između prelazne i neprelazne ocene. 

FILIP ĐURIČIĆ se nije snašao u ulozi lažne devetke koju mu je dodelio trener De Zerbi imajući u vidu da je Čičo Kaputo povređen. Naš reprezentativac je imao jednu šansu u prvom polovremnu, međutim dao je predugačak for samom sebi i to je omogućilo golmanu Rome Miranteu da mu uđe u šut. Da nije bio dan Đuričića pokazalo je i drugo poluvreme kada se vratio u svoju prirodnu ulogu ofanzivnog plejmejkera. Donekle može da bude opravdanje izuzetno težak teren na Olimpiku, pun vode, posebno tokom prvog poluvremena. Đuričićeva ocena je bila na klackalici između 5,5 i šestice 

MILOŠ VULIĆ je ušao u igru u 36. minutu umesto povređenog Benalija i odmah je imao šansu da izjednači rezultat, ali ga je golman Napolija Ospina sprečio da postigne svoj prvenac u Seriji A. U bledom izdanju Krotonea, Vulić je bio među najmanje lošim igračima. Štaviše, uz Mesijasa je jedini od pojedinih listova dobio i prelaznu šesticu. 

DARKO LAZOVIĆ samo što se oporavio od Kovida-19 odmah je bio bačen u vatru od strane Ivana Jurića. Lazović se na povratku među startere locirao na uobičajenom levom boku pošto se u međuvremenu vratio u pogon i Faraoni koji pokriva desni deo terena uz aut liniju. Da Darko nije još uvek u svom elementu se videlo u nekoliko akcija kada je sve uradio dobro sem završnog centaršuta ili poslednjeg pasa koji nisu bili na visini. U svakom slučaju svojim zalaganjem, prisustvom i presingom na delu terena u svojoj odgovornosti Lazović je od svih medija dobio prelaznu šesticu.

Piše: Željko Pantelić 



tagovi

Sergej Milinković SavićNikola MilenkovićIvan RadovanovićMiloš VulićSaša LukićDušan VlahovićFilip ĐuričićDarko Lazović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara