Srbija se prošvercovala u Crnoj Gori: Vlahović nas izvadio iz problema (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.03.23. | 22:40

Slaba igra Piksijevih pulena, Crnogorci imali više šansi, ali napadač Juventusa pokazao klasu - 2:0

Sa podgoričkog brda Gorica sada već puca pogled ka Nemačkoj, jer je Srbija sa maksimalnim učinkom završila martovske dve runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Dušan Vlahović je nastavio golgeterski niz u dresu reprezentacije, duplom porcijom doneo pobedu – 2:0, ali...

U američkim filmovima bi rekli “Hjustone, imamo problem”. U našem slučaju adresa je selektor Stojković: Piksi, imamo problem! Ovo nije Srbija iz prethodnih kvalifikacija, iz Lige nacija, pa čak ni ona koja je imala bljeskove u Kataru i pored konačnog neuspeha. Ako je meč protiv Litvanije i vrlo skromna partija prošla uz komentar da su Orlovi igrali koliko im je bilo potrebno za rutinsku pobedu, u Podgorici se videlo da je to bilo uzaludno vajkanje. Međutim, dobro je što smo i pored svih problema uspeli da dođemo do tri boda. Možda nagovestili da smo sposobni da ovakve mečeve privodimo kraju, što je jedan od novih kvaliteta.

Izabrane vesti

Crna Gora je napravila više šansi od Srbije večeras, delovala mnogo odlučnije, agresivnije, agilnije na terenu. Piksijev tim je delovao nepovezano, igrao je sporo, a sa “brdom” grešaka u dodavanjima, koja su, svaka, otvarala domaćinu kontre i prilike da zaprete. Rezultat će se pamtiti, šest bodova u dve utakmice je ono što se i tražilo i želelo, međutim, imaće o čemu selektor da glavobolja u narednom periodu. Od “lepog fudbala”, koji je njegov pojam kako bi tim trebalo da igra, gotovo ništa se nije videlo u ove dve utakmice. Ali postoji i druga strana medalje. Ona svetlija. Srbija za 180 minuta takmičarskog fudbala nije primila gol, počela je da na surov način eksploatiše klasu vrhunskih pojedinaca. A to je odlika velikih. Ovog puta aposlutni junak je bio Dušan Vlahović, koji je sa dva gola izvadio Srbiju iz problema, pošto smo se trudili da u Podgorici flertujemo sa podbačajem.

Ipak, negde od 60. minuta kada je Srbija stabilizovala igru, uspostavila pas, pogotovo pritiskajući po levom boku, “mirisalo” je da dati gol. Vlahović je ponovo doneo agresivnost u napadu, oslobodio Mitrovića od čeličnog stiska crnogorskih štopera i jedna od upotrebljivih lopti s boka, koju je poslao Mladenović, završila je u mreži.

Malo šta pre toga je bilo vredno pomena u igri Srbije. Pogotovo u prvih 25 minuta, nije postojala na terenu u Podgorici. Mitrović je mogao samo da gleda šta se dešava na drugom delu terena, jer lopte nije dobijao, vezni red nije mogao da iznese fudbal preko svoje polovine, a problem je, zbog povremenog visokog presinga Crne Gore, da se uopšte pokrene akcija od golmana pa nadalje. Bilo je napucavanja lopte u aut više nego kada bi se sabrale sve prethodne utakmice Srbije u poslednje dve godine.

Crna Gora je bila konkretnija, odlučnija, nošena podrškom s tribina i sa mnogo jasnijom idejom šta želi na terenu. Prvo je zapretio Vujačić glavom, da bi u rasponu od 18. do 20. minuta srpski tim se ljuljao nad ambisom. Milenković je u poslednji čas sprečio zicer za domaće, pa je Krstović posle potpune konfuzije u odbrani Orlova probao da lobuje istrčalog Milinkovića-Savića, a onda je i do sada pouzdani VMS imao momenat pomračenja kada je u oklevanju izgubio loptu ispred svog gola, ali je stigao da zaustavi slabi pokušaj Savićevića.

Tek posle toga Srbija je počela da drži loptu, uspela da koliko-toliko uspostavi kontrolu nad terenom, ali i da stvori veliku šansu koju je propustio Mitrović. Do kraja poluvremena viđena su još dva loša udarca Ilića i ništa više. Loše, tanko, slabo, zabrinjavajuće...

Pritisak Crne Gore je trajao još petnaestak minuta, a onda je i domaćin počeo da pada. Srbija ga je potisnula na njegovu polovinu i počela da plete matnu mrežu, u kojoj je Vlahović ispao egzekutor, da se ipak ostvari plan zacrtan za prva dva koraka ka Nemačkoj 2024. Zaslužio je sve pohvala napadač Juventusa, sjajno reagovši na asistencije Mladenovića i Saćše Lukića.

Tabela izgleda sjajno. Igra baš i ne… Mada igra će se zaboraviti. Srbija ima maksimalan učinak. I iz Beograda gleda ka Nemačkoj. Tamo će morati mnogo bolje.

CRNA GORA - SRBIJA 0:2 (0:0)

/Vlahović 78, 90+6/

Stadion: Pod Goricom

Kapacitet: 11.050

Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

CRNA GORA (3-5-2): Mijatović - Vujačić, Savić, Tomašević (od 41. Šipčić) - Vešović, Savićević (od 71. Osmajić), Šćekić (od 76. Lončar), Hakšabanović (od 77. Camaj), Marušić - Jovetić (od 71. Jovović), Krstović.

SRBIJA (3-4-2-1): VMS - Milenković, Gudelj, Pavlović - Đuričić (od 46. Vlahović), Ilić (od 46. Živković), Grujić (od 81. Lukić), Mladenović - Tadić (od 89. Eraković), SMS - Mitrović (od 85. Račić).

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 2. KOLO

GRUPA G

Ponedeljak

Crna Gora - Srbija 0:2 (0:0)

/Vlahović 78 i 90+6/

Mađarska - Bugarska 3:0 (3:0)

/Vešej 7, Soboslaj 26, Adam 39/



tagovi

Dragan Stojković PiksiDušan TadićAleksandar MitrovićVanja Milinković SavićFilip Đuričićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara