Verovali ili ne: Srbija u fudbalskoj eliti
Verovali ili ne: Srbija u fudbalskoj eliti

Srbija u elitnom žrebu Lige nacija: Jesmo li za spektakl ili bismo ziheraški?

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.02.24. | 09:15

Čekaju nas Hrvati, Španci, Nemci, Francuzi…

Zvuči neverovatno, kao da se mozak igra sa nama, ali Srbija će danas biti deo fudbalske elite. Na žrebu za naredno izdanje Uefine Lige nacija, Orlovi će prvi put od osnivanja ovog takmičenja biti u Ligi A sa najjačim kontinentalnim velesilama.

Dobro, ima tu izuzetaka, jer su ranije sezone uslovila određena pomeranja, pa je tako Engleska u Ligi B, iako joj je vrlo verovatno mesto u prvom šeširu Lige A. No, to nas trenutno ne zanima šta se dešava “tamo dole”. Orlovi gledaju napred. Jer izbora ni nemaju, pošto su svrstani u četvrti šešir Lige A.

Izabrane vesti

To u praksi znači da bi večeras od 18 sati u Nionu za rivale mogli da dobijemo aždaje kakve su Španija, Hrvatska, Italija, Holandija (prvi šešir), pa dalje Dansku, Portugaliju, Belgiju, Mađarsku (drugi šešir) ili iz treće “činije” nimalo bezopasnije protivnike kakvi su Švajcarska, Nemačka, Poljska ili Francuska.

Izvesno je da ne možemo na Izrael, Škotsku i Bosnu i Hercegovinu, jer oni su svi sa nama u četvrtom šeširu sa objektivno malim šansama da tu i ostanu.

Mada i ovde postoje bolji i gori scenario. Ili više njih. U grupi sa Francuskom, Portugalijom i Španijom teško da bi bilo koi z četvrtog šešira izbegao poslednje mesto. U grupi sa Poljskom, Mađarskom i Hrvatskom to uopšte nije nemoguće.

Glavno je pitanje: kad ste već u Ligi A da li želite spektakl, možda “vatrene” okršaje sa Hrvatskom, prve posle 11 godina, da li želite da u Beogradu gledate Rodrija, Kevina de Brujnea ili Antoana Grizmana i druge asove čijim se majstorijama divite preko TV ekrana?

Ili ste ipak od onih opreznijih, pragmatičnijih, koji bi radije što slabiju grupu i može biti drugu šansu za plasman na Mundijal 2026, kao onu koju je zahvaljujući rezultatima Mladena Krstajića u Ligi nacija Ljubiša Tumbaković imao u sudaru sa Škotskom. Obezbedio je tu drugu šansu i Dragan Stojković Piksi, ali se potrudio da je ni ne iskorosti no je sav posao završio u kvalifikacijama.

KOGA ĆE SRBIJA DA IZVUČE NA ŽREBU? POGLEDAJ KVOTE I KLADI SE

No da se vraimo na žreb. U četriri divizije raspoređeno je 54 reprezentacija, sve na osnovu rezultata u Ligi nacija iz sezone 2022/2023. U prve tri lige četiri grupe sa po četiri tima, svaka će odigrati šest utakmica. U Ligi D dve grupe sa po tri selekcije, to već nije tema za nas…

Dakle…

LIGA A

Prvi šešir: Španija, Hrvatska, Italija Holandija

Drugi šešir: Danska, Portugalija, Belgija, Mađarska

Treći šešir: Švajcarska, Nemačka, Poljska, Francuska

Četvrti šešir: Izrael, Bosna i Hercegovina, SRBIJA, Škotska

LIGA B

Prvi šešir: Austrija, Češka, Engleska, Vels

Drugi šešir: Finska, Ukrajina, Island, Norveška

Treći šešir: Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan

LIGA C

Prvi šešir: Rumunija, Švedska, Jermenija, Luksemburg

Drugi šešir: Azerbejdžan, tzv. Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva

Treći šešir: Severna Makedonija, Slovačka, Severna Irska, Kipar

Četvrti šešir: Belorusija, Litvanija/Gibraltar*, Estonija, Letonija

LIGA D

Prvi šešir: Litvanija/Gibraltar*, Moldavija

Drugi šešir: Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn

*Biće odlučeno posle plej-aut mečeva sezone 2022/2023, zakazanih za mart 2024.

KO S KIM NE MOŽE

Što se tiče samog žreba, znate već da iz političkih razloga Azerbejdžan ne može na Jermeniju, a zbog dužine putovanja Kazahstan može u grupu samo sa jednom od sledeće četiri zemlje: Engleskom, Islandom, Irskom ili Velsom.

TERMINI UTAKMICA

1.      kolo: 5-7. septembar 2024.

2.      kolo: 8-10. septembar 2024.

3.      kolo: 10-12. oktobar 2024.

4.      kolo: 13-15. oktobar 2024.

5.      kolo: 14-16. novembar 2024.

6.      kolo: 17-19. novembar 2024.

Žreb za plej-of: novembar 2024.

Utakmice plej-ofa: 20-25. mart 2025.

Četvrtfinale Lige A: 20-25. mart 2025.

Završni turnir: 4-8. jun 2025.

PROMENE U SISTEMU TAKMIČENJA

Uefa je uvela i neke novine u odnosu na ranija izdanja Lige nacija. Prva i osnovna: nokaut faza u martu 2025. godine. Čisto da bude nekakvog kontinuiteta između grupne faze i završnog turnira. Ranije su na završni turnir išli samo pobednici grupa, sada će po dve najbolje ekipe u četvrtfinale. Četiri pobednika idu na F4. Četvrtoplasirani timovi Liga A i Lige B automatski ispadaju. Trećeplasirani timovi Lige A igraće sa drugoplasiranim timovima iz grupa Lige B za opstanak, odnosno promociju.


tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija SrbijefssFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara