Srbiji je potreban treći čovek

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.10.18. | 12:11

Sergej, Kostić, možda neko iz odbrane?

Portugalci žive od Kristijana Ronalda, Poljaci od Roberta Levandovskog, Engezi od Harija Kejna... I to su one reprezentacije, organičili smo se samo na tle Evrope, za koje se može reći da su čovek – tim. U Francuskoj ih ima više, zvanični prvak sveta oslanja se na tandem napadača Antoan Grizman – Kilijan Mbape, uz podršku sve češćeg pakera Olivijea Žirua. Vicešampioni Hrvati su, posle povlačenja Marija Mandžukića, oslonjeni u ofanzivi na Luku Modrića i Ivana Perišića. Belgijanci imaju širok spektar (Eden Azar, Romelu Lukaku, Kevin de Brujne...), Španci su raznovrsni, kod Nemaca svi mogu da daju gol, ali u 2018. to baš slabo čine.

Kako stoji Srbija?

Izabrane vesti

U danu kad gostujemo Crnoj Gori – a i ona može da se posmatra kroz učinak jednog fudbalera, Stevana Jovetića, jer sa i bez kapitena nije isti tim napred – čini se da bi za uspeh u Podgorici (20.45, TV Sport klub 1) i u nastavku Lige nacija bilo korisno da dobijemo trećeg  čoveka od poverenja. Zasad imamo dvojicu, Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića, dokazane u prethodnom (mundijalske kvalifikacije) i na početku ovog ciklusa (eksperimentalno takmičenje UEFA) kao igrače koji kontinuirano proizvode golove. Bilo da ih daju ili nameštaju. Posegnuće Mladen Krstajić ponovo za njihovom napadačkom kreacijom i(li) realizacijom, međutim, jasno je i selektoru da bi za dobro državnog tima bilo da imamo dodatno oružje iz kog možemo da zapretimo, jer je logično zapitati se šta će biti kad stanu centarfor Fulama i krilno Ajaksa. Ako uopšte stanu.

Njhov učinak je i te kako vidljiv. Na primer, Aleksandar Mitrović je za vreme selektorskog manadata Mladena Krstajića dao čak devet golova na deset utakmica. Dušan Tadić u istom periodu dvaput bio precizan i triput asistent, a ako se zna da nas je taj dvojac ključno pogurao ka Prvenstvu sveta dok je na klupi sedeo Slavoljub Muslinest golova špica i čak 11 bilo egezkucija bilo asistencija novog kapitena) jasno je da se sve vrti oko njih. Svesni su toga i rivali, pa će kao što je primetio sam Mitrović, pokušati da ih zaustave markacijom, zbog čega se traži treći čovek, sposoban da rastereti udarni dvojac Orlova.

Kandidati? Nema ih mnogo. Bar onih koji su na raspolaganju stručnom štabu za duele sa Crnogorcima i Rumunima, koji bi mogli da utiču na plasman na tabeli Grupe 4 C divizije Lige nacije.

Ne računajući golove Mitrovića i Tadića, otkako je Krstajić na klupi, strelci ili asistenti bili su još Adem Ljajić (zbog povrede se vratio u Istanbul), Aleksandar Kolarov (zbog povrede prsta ostao u Rimu), Branislav Ivanović (selektor ga sklonio iz tima posle Mundijala), Luka Milivojević (isti slučaj kao sa Banetom), te Sergej Milinković Savić, Filip Kostić i Andrija Živković.

Među poslednjom trojicom valja tražiti ispomoć Mitroviću i Tadiću. Tim pre što Sergeja čekamo mesecima, nikako da proradi, a ako je Muslin smenjen zato što ga nije zvao, onda je red da se vezista Lacija oduži čelnicima FSS i sadašnjem selektoru na tolikom poverenju. Možda baš u Podgorici. Ili da Kostić, koji igra sve bolje u Ajntrahtu, podseti na minijature iz Londona kad je dvaput asistirao Mitru za trijumf nad Nigerijom, s tim da bi i on mogao da odapne koju. Možda i pogodi. Živković? Ako zaigra... Naravno, tu je i Aleksandar Prijović kao rezerva, neko iz odbrane poput Nikole Milenkovića ili Miloša Veljkovića, posle prekida...

Tek da ne padne toliki teret na pleća novog kapitena i duge „devetke“. A i da protivnici ne znaju koga pre da čuvaju.

FOTO: Star sport


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeMladen KrstajićLiga nacijaAleksandar MitrovićDušan TadićFilip KostićSergej Milinković SavićAndrija Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara