Stanojević sa igračima tokom duela sa Rostovom (Foto:partizanfk.com)
Stanojević sa igračima tokom duela sa Rostovom (Foto:partizanfk.com)

Stanojević podvukao crtu: Nemamo standardan tim! Potreban nam je stranac koji preuzima odgovornost

Vreme čitanja: 9min | pet. 09.07.21. | 16:00

„Natho i Jović nas vezuju za određeni sistem“, kaže trener Partizana po okončanju priprema u Sloveniji, uz pohvale Pantiću, Saničaninu i Rikardu

Stabilnost. Primarna reč među članovima Partizanove ekspedicije po okončanju dvonedeljnog boravka u Sloveniji. Niko ne želi da izgovori više, da se zaleće najavama velikih ostvarenja, ali je kod crno-belih izraženo zadovoljstvo učinkom tokom priprema u Sloveniji. Pogotovo kad je u pitanju način igre.

Rezultati kontrolnih utakmica mogu da budu varljivi, međutim, stil razoružavanja Kopra (3:0), Krakovije (3:0) i Rostova (1:0), a u drugom poluvremenu nadoknađen zaostatak za Murom (od 0:2 do 2:2) sugeriše da Parni valjak liči na onaj iz prolećnog dela minule sezone, pa se u Humskoj nadaju da bi i na startu naredne mogao do pobeda da dolazi bez stresa karakterističnog za neke pređašnje godine.

Izabrane vesti

Čak i poslovično oprezni Aleksandar Stanojević visoko vrednuje učinak za vreme drila u nekadašnjoj republici SFRJ, opredelivši se na skali od jedan do deset za...

„Osmicu“, precizan je šef stručnog štaba Partzana u rezimeu učinjenog u Ptuju. „Devetka i desetka su visoke ocene. Samo da posle Proletera ne bude šestica“.

Očekuje se da na gostovanju u Novom Sadu 17. jula, kad počinje trka za bodove, izdiktira sastav sličan onom koji je u četvrtak pokazao mogućnost kreacije protiv Rusa i defanzivnu sigurnost, uz bar jednu izmenu, jer je počeo bez „bonusa“.

„Kod nas se tim neprestano menja. Kombinujemo. Uvek imam dva igrača za jedno mesto. Najbolje se to vidi na primeru zadnjeg veznog: nekad počinju Zdjelar i Jojić, nekad Jojić i Šćekić, nekad Zdjelar i Šćekić. Zatim bočni igrači, bekovi... Novajlije su zaoštrile konkurenciju. Nemamo standardan tim, tako funkcionišem. Zato i kažem da je svaki igrač slobodan da ode pod uslovim da nije spreman za svakodnevne rotacije“.

Partizan je tokom drila u „deželi“ imao 29 igrača, u Beogradu će kadar proširiti Filip Holender i Sejduba Suma. Uz mogućnost korekcija.

„Pričaćemo sa mlađim, ali i igračima kojima bi možda bilo bolje da odu negde na kaljenje. Ovaj sastav možemo samo da povećamo. U međuvremenu ćemo reagovati, ako neko ode“.

"Na prijateljskim utakmicama, ali i treninzima pozitivan utisak ostavili su napadači iz škole, Marko Milovanović (prvi strelac priprema, tri gola), Samed Baždar, štoperi Matija Đorđević i Luka Subotić, dok će golman Lazar Slavković verovatno negde na pozajmicu, pošto je za njega rano da sad konkuriše za „jedinicu“.

„Nezahvalno je da pričam o mladima, ali su se Milovanović i Baždar dobro pokazali, mogu ozbiljno da konkurišu za tim. I Nikola Terzić je prijatno iznenadio. Ostale ni ne računam kao mlađe. Subotić i Đorđević su nešto nagovestili, videćemo šta je najbolje za mlade štopere, da li da odu negde da igraju ili da ostanu i treniraju sa nama“.

Ako je suditi na osnovu generalne probe, trilema oličena pitanjem: „Ko je prvi golman?“, rešena je u korist najiskusnijeg.

„Vladimir Stojković ima status prvog golmana, uvek. Bio je i prošle sezone. Naš je kapiten, prvi golman i dok je ovde biće tako. Ko će i koliko braniti zavisi od hiljadu razloga. Primera radi, da li će Stojković ići (u Saudijsku Arabiju, au) ili ne. Aleksandru Popoviću verujem 100 odsto zbog stabilnosti, a Nemanja Stevanović je pokazao da uvek možete da ga koristite. Kao što ne znam koja su dva standardna zadnja vezna ili bočna igrača, tako je i sa čuvarem mreže. Kod mene to ne postoji. Ne dajem diplomatske odgovore, stvarno je tako“.

KO JE PRVI GOLMAN? STOJKOVIĆ!

U odnosu na prethodni ciklus, vratio se Danilo Pantić, angažovan je štoper Vojvodine Siniša Saničanin, ponovo je tu špic Rikardo Gomeš. O svakom novajliji po koja...

„Pantić je pokazao da ubrzava igru, želeo sam da bude konkretniji, direktniji, opasniji po gol rivala. Radi to i na treninzima, ozbiljno me raduje. Saničanin ima reputaciju standardnog reprezentativca Bosne i Hercegovine, igrao je utakmice na višem nivou, stalno napreduje. Rikardo nam je doneo ozbiljnost u napadu, ali neke situacije rešava sam, pošto se još nismo sinhronizovali. Već je igrao sa Dačom Pantićem, Lazarom Pavlovićem...“

Za 30 minuta u duelu sa Krakovijom i duplo više protiv Rostova reprezentativac Zelenortskih Ostrva nije zatresao mrežu, ali je predstavljao konstantnu pretnju rivalima. U Partizanu kažu da je tek na 50 odsto mogućnosti.

„Prirodno je što nije u punoj snazi, a meni je važna sinhronizacija. Sve možete da napravite, ali sinhroznizaciju u fazi napada teško. Došao je Pantić, Holender će promeniti poziciju, to je meni veći „problem“ nego spremnost Rikarda. Gomeš je u dobrom stanju i biće spreman za prve dve utakmice na otvaranju sezone. Sa Nathom je odradio samo tri zajednička treninga. Nije lako. I da su došli na početku priprema malo bi nam vremena bilo. Radićemo sve u hodu“.

Odbrana je pretrpela manje promene. Saničanin je uparen sa Igorom Vujačićem tako što se Crnogorac sa pozicije levog premestio na desnog štopera, Marko Živković diše za vrat Aleksandru Miljkoviću na desnom beku, a povrede Ivana Obradovića i Rajka Brežančića ostavile su, trenutno, Slobodan Uroševića kao prvog izbora ne levom. Tako prekomponovana defanzivna linija nije primila gol na sedam vezanih poluvremena.

„Sačekajmo malo jače situacije da donesemo sud o poslednjoj liniji. Saničanin se dobro uklopio, zasad smo zadovoljni, ali očekujemo da bude bolji kad se navikne na zahteve. Obradovićev peh nam je poremetio planove, drugi put se to dešava, ovoga puta je u pitanju mehanička povreda, ništa nije kriv... Odavno ga nisam video motivisanijeg uoči priprema, ali smo zbog takvih situacija odložili proveru sa Tabor Sežanom. Igraće najspremniji. Ionako smo kombinovali na levom beku. Na desnom je Živković popravio dosta fazu odbrane, dobro igrao, prijatno je iznenađenje i imaće bolji status. Biće i Marko u konkurenciji kao što su Obradović i Urošević na drugoj strani“.

Zbog obaveza u reprezentaciji Mađarske i produženog odmora, tek ovog vikenda Filip Holender kreće da hvata zalet za narednu sezonu. Uz nedoumicu, posle dolaska Rikarda, da li je Filip bolji na levom ili desnom krilu, možda iza napadača?

„Moj stil podrazumeva intenzitet u oba pravca, što zahteva veliku potrošnju. Najviše se troše bočni igrači i napadači. Smatram da je Holenderova najbolja pozicija drugi napadač, što je igrao u Honvedu, dao dosta golova... Možemo i desno da ga koristimo. I levo, mada... Na toj strani je Nemanja Jović postao reprezentativac, moramo da držimo tu priču. Pantić je pokazao da na njega ozbiljno može da se računa. Ako ovako nastavi tražiću Dači mesto da igra, dobrom fudbaleru morate da nađete mesto, makar krenuli sa četvoricom istih“.

Povratkom Rikarda Partizan je rešio glavni problem u napadu posle sezone u kojoj nije imao klasičnog špica na raspolaganju. Da li je sa angažmana još jednog spala etiketa „hitno“?

„Dok pobeđujete nema „hitno“. U suprotnom, odmah je „hitno“. Da, tražimo stranca koji može da igra bočnog ili drugog napadača. Jednog smo našli i klub je želeo da plati obeštećenje od 1.500.000 evra (Žilijen Ngoj, op. au). Dakle, nije problem u tome. Ne želimo da dovodimo igrače za koje nismo sto odsto sigurni da mogu da prave razliku. Imamo rešenja, ali nismo sto odsto sigurni. Zbog rada na sinhronizaciji meni ne odgovara što je Holender bio van stroja, a Jović se povredio. Ključna stvar je povratak Rikarda, tu smo popunjeni. Na vreme su nam došli igrači bez obeštećenja, ali želimo još jednog igrača. Kao što tražimo i u drugim linijama, za slučaj da neko ode. Neka rešenja već imamo. Nećemo dovoditi po svaku cenu“.

A možda još neko, za dopunu selekcije?

„Generalno smo popunjeni, ali treneru uvek fali igrača. Uvek sam za zdravu konkurenciju i mislim da su nam pojačanja potrebna. Stranac koji preuzima odgovornost. To znaju i ljudi iz kluba. Mi smo se pokrili na svim pozicijama, ali imate i situaciju kod konkurenta (Crvene zvezde, op. au) da stranac menja stranca. Mada, možda i mi imamo situaciju da nam Lazara Markovića menja reprezentativac Mađarske ili će Filipa Holendera menjati Markec, koji je igrač kakvog kalibra“.

Početkom priprema nagoveštena je promena formacije, pričalo se o sistemu sa tri štopera, međutim, povrede pojedinaca su poremetile plan? S druge strane, na nekim treninzima viđena je postavka sa četvoricom vezista u liniji.

„Voleo bih da menjamo formacju, ali nam i dalje neki igrači ne dozvoljavaju da igramo u sistemu 3-5-2 ili 3-4-3. Želimo da otvaramo igru sa štopera i bekom koji će se manje pojavljivati, hoćemo da krenemo sa tri pozadi, pređemo na četiri... I to ćemo uraditi. Zavisi... Natho i Jović nas vezuju za određeni sistem. Teško je neke igrače staviti u neke sisteme, ali dolaskom Saničanina imamo mogućnost da igramo sa trojicom u poslednjoj liniji“, ostavio je Aleksandar Stanojević širok prostor za kombinovanje i kad počnu takmičarske utakmice.

NEOGRANIČEN BROJ STRANACA? MOŽE

Fudbalski savez Srbije dozvolio je prisustvo neograničenog broja stranaca u protokolu, s tim da maksimum četvorica mogu da počnu meč, a to rešenje podržavaju i u Humskoj.

„Svi smo se saglasili da je put kojim želimo da idemo. Ja sam za to da se dozvoli. Četvorica na terenu su dovoljna, što znači da imate sedam domaćih. Nema nikakvih problema ako se neko opredeli za više stranaca. Za razliku od januara kad se ta mogućnost pojavila bez nagoveštaja, sad je stigla na vreme. Ko nam brani da dovodimo strance? A opet smo zaštitilu domaće fudbalere. Naše opredeljenje nije da moramo da dovodimo strance, ako ih ne nađemo nećemo ići u tom pravcu“.

NE MOŽE DUBOČICA SILOM U SUPERLIGU, IDEALNA LIGA SA 12 KLUBOVA

Kakva zbrka vlada u srpskom fudbalu vidi se na primeru da je krovna organizacija pre samo mesec dana odlučila da od sezone 2022/23 skrati Superligu na 14 klubova, da bi brzopotetno promenia mišljenje i ostavila je na 16.

„Ta odluka mi se uopšte ne sviđa, ako pričamo o struci, a mislim da sam kompetentan. Ne možete na silu da stavite Dubočicu iz Leskovca u Superligu. Neki klubovi su dobijali taj status, pa su se ugasili. Za mene je to neodrživo. Fudbal je specifičan, uspevaju samo najbolji. Ne možete da kažete: „Otvaramo ove centre“. To u fudbalu ne postoji, niti će postojati. Nema šanse. Dobar stvar je da se stadioni grade, jer srpskom fudbalu nedostaje infrastruktura, ali Srbija bi trebalo da ima deset do 12 klubova u eliti. Sve preko je previše za zemlju od 6.000.000 stanovnika. Trebalo bi da sledimo primere država iz okruženja, poput Mađarske i Slovačke, čije su reprezentacije učestvovale na Prvenstvu Evrope“.

VAR SPREČAVA GRUBE GREŠKE, OKO PENALA UVEK POLEMIKA

Od naredne sezone trebalo bi na terenima Superliga da se koristi VAR, kao olakšica sudijama, da ne bude previda. Bez garancije da će i tad biti idealno, jer su se mnogi zapitali u čemu je poenta video tehnologije ako je u korist Engleza sviran onakav jedanaesterac u polufinalu Prvenstva Evrope protiv Danske.

„VAR može samo u krupnim stvarima da vam pomogne, ali će oko penala uvek biti polemike. Sigurno će biti bolje, više ne bi trebalo da se dešavaju grube greške poput sviranja penala van kaznenog prostora ili priznavanja gola kad lopta izađe van terena. Koliko sam čuo, dvojica bivših eminentnih sudija će biti zadužena za VAR, verujem im, radili su u Evropi. Plus, sve je pod okriljem UEFA, daje vam licencu ili vam je oduzima“.

Kad smo već kod EP, ko pobeđuje u finalu?

„Najvijam za Italijane, sigurno će im nedostajati levi bek Spinacola, zbog ulaska u igru. Sa trenerske strane me interesuje da li će Englezi napasti Azure visoko ili će ih sačekati. Voleo bih da Mančinijev sastav osvoji pehar na gostujućem terenu“.

AKO SUMA BUDE NAJBOLJI – STAVIĆU GA

Kompletne pripreme Partizana protekle su bez Sejdube Sume. Posledično tome, Gvinejac je van gro plana struke.

„Nije bio u Sloveniji iz administrativnih razloga. Status ne može da mu bude isti kao igračima koji su prošli kompletne pripreme. Konkuriše za tim, a ako na treningu bude najbolji status će mu se promeniti i igraće. Sve zavisi od njega. Naravno da ću uvek staviti najboljeg igrača. Trenutno nije blizu startera, ali pitajte me za sedam dana i kazaću vam tad da li mu se status promenio“, dopunio je Stanojević.


tagovi

Aleksandar StanojevićDanilo PantićRikardo GomešMarko MilovanovićSamed BaždarVladimir StojkovićSejduba SumaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara