©Reuters
©Reuters

Stratezi koji su obeležili jednu eru fudbala: Venger i Ferguson u Kući slavnih Premijer lige

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.03.23. | 12:06

Škot i Francuz prvi treneri u odabranom društvu

Ser Aleks Ferguson i Arsen Venger, nekadašnji stratezi Mančester Junajteda i Arsenala koji su obeležili jednu eru fudbala u Engleskoj, ali i svetu, postali su danas prvi treneri u Kući slavnih Premijer lige.

Škotu, koji je najuspešniji trener u Premijer ligi sa 13 titula, i Francuzu pod čijom su komandom Tobdžije stigle do tri krune na Ostrvu (od kojih jednu u čuvenoj nepobedovoj sezoni), na ovaj način odato je priznanje za više od jedne decenije rada u engleskoj eliti.

Izabrane vesti

Kuća slavnih Premijer lige otvorena je 2021. godine kada su prvi članovi iste postali Dejvid Bekam, Denis Bergkamp, Erik Kantona, Tijeri Anri, Roj Kin, Frenk Lampard, Stiven Džerard i Alan Širer. U međuvremenu su spisak proširili Serhio Aguero, Didije Drogba, Vensan Kompani, Vejn Runi, Piter Šmajhel, Pol Skols, Patrik Vijera i Ijan Rajt. Ferguson i Venger postali su prvi stratezi u Kući slavnih, a tvorac istorijskih uspeha Mančester Junajteda istakao je zadovoljstvo po ulasku u odabrano društvo.

"Čast je kada dobijete ovakvo priznanje, međutim, ne radi se samo o meni kao ličnosti. Radi se o poslu u Mančester Junajtedu i vezi koju smo imali dugi niz godina, tako da sam takođe ponosan na klub, osoblje i svoje igrače. Moj posao je bio da pošaljem navijače kući srećne. Istorija Junajteda i moja sopstvena očekivanja su stvari koje su me vodile", rekao je Ferguson.

Venger je koji je u Premijer ligu stigao kao jedan od prvih stranih trenera u prvoj sezoni na čelu Tobdžija 1996. godine oasvojio je titulu, a potom je do 2018. godine postao sinonim za londonski klub.

"Voleo bih da budem poznat kao neko ko je voleo Arsenal, ko je poštovao vrednosti kluba i ostavio ga u poziciji u kojoj može da raste i postane još veći. Podeliti ovo sa ser Aleksom je velika čast za mene. To je kao dva boksera, borite se kao ludi i zajedno idete napred. Na kraju krajeva, postoji međusobno poštovanje i biće ovo odlična prilika da se sretnem sa njim, podelimo dobru flašu vina i uspomene na naše stare bitke", kazao je Francuz.


tagovi

Aleks Fergusonser Aleks FergusonArsen Venger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara