Žoze Murinjo i Valter Macari (©Reuters)
Žoze Murinjo i Valter Macari (©Reuters)

Subota u Seriji A: Murinjo i Macari, teško onome ko izgubi, Inter bez Lautara i Dimarka

Vreme čitanja: 9min | sub. 23.12.23. | 12:41

Bogat program danas na Apeninima, u epicentru duel na Olimpiku, Roma – Napoli (20.45)

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U Rimu se igra najvažniji meč 17. kola u Seriji A, a najlepši bi mogao da se odigra na Dal‘Ari između Bolonje i Atalante. Roma i Napoli su potrošili veliki deo kredita i na Olimpiku nemaju pravo na grešku, pogotovo Žoze Murinjo. Valter Macari je vraćen na klupu Napolija kao neke vrsta remorkera do sledeće sezone.

Izabrane vesti

Sasvim druga priča je Murinjo koji je juče poručio vlasnicima kluba, Fridkinovima, da njegovo strpljenje ističe i da će početi da uzima u razmatranje druge ponude ako mu ne bude produžen ugovor. Na San Siru, Inter protiv Lećea, bez Lautara Martineza i Federika Dimarka, želi da zaboravi što pre Bolonju i Kup Italije. U Bolonji, Tijago Mota pošto je uzeo skalp bivšem učitelju Murinju, bivšem klubu Interu, želi da zatvori fantastičnu nedelju sa trijumfom nad još jednim maestrom Đan Pjerom Gasperinijem.

ROMA - NAPOLI (20.45)

Žoze Murinjo i Valter Macari se nalaze na ivici provalije. Portugalac vida rane posle teškog poraza od Bolonje, a Toskanac nakon debakla u Kupu Italije od Frozinonea. Dobra vest za Đalorose je povratak Romelua Lukakua. Sa Big Romom Roma ima prosek osvojenih bodova 1,8, bez njega na terenu 0.3 (dva remija i poraz).

U odsustvu Dibala, vratiće se tek u novoj 2024. godini, Murinjo još nije odlučio koga će poslati na teren da formira napadački tandem sa Lukakuom. U konkurenciju su Azmun, Beloti i El Šaravi. Svoje mesto u startnoj postavi Rome rizikuju dva senatora, kapiten Lorenco Pelegrini i bivši reprezentativac Leonardo Spinacola.

Pred meč sa Napolijem, nove snage, Bove i Zalevski, su u prednosti. U timu Đalorosih će biti i Mančini. Defanzivac se povredio na utakmici sa Bolonjom, ali je rešen da igra i pored bolova koje i dalje oseća.

SUPERLIGA ILI KLUPSKI ŠAMPIONAT EVROPE? DUH IZ BOCE JE IZAŠAO, PRVENSTVO EU JE PITANJE VEMENA

I Napoli je mogao da odahne pred meč sa Romom, svi najbolji fudbaleri su na raspolaganju Macariju, uključujući Zjelinskog i Angisu. Istini za volju, Zjelinski nije baš u top formi, ali će stisnuti zube.

Naravno, najviše se očekuje od Osimena i Kvarachelije. Nigerijac je uprkos povredama postigao u ovom šampionatu sedam golova, baš kao i Lukaku, ali samo jedan od kada se vratio na teren. Macari i De Laurentis očekuju od Osimena da pre nego što ode na Kup Afrike lansira svojim golovima Napoli u trci za mesto u Ligi šampiona, tim pre što je Milan kiksnuo u Salernu.

Napoli ne zna za poraz od Rome već četiri godine. Šampion Itailje poslednji put je izgubio od Đalorosih u jesen 2019. godine na Olimpiku sa 2:1. Od tada pet pobeda Napolija i dva remija. Takođe, Roma je u poslednje tri sezone najmanje golova dala Napoliju, samo dva na šest mečeva, da sve bude gore, posle pomenute pobede kada su golove postigli Zaniolo i Veretu, Roma više nije zatresla mrežu Napoliju u Rimu.

Međutim, Roma je u 2023. godini bila veoma uspešna na svom stadionu. Bolji učinak od Murinjovog tima na domaćem terenu ima samo Inzagijev Inter: 13 pobede Rome, 14 Intera. Đalorosi su na drugom mestu i po broju postignutih golova kao domaćin u kalendarskoj godini na izdahu, 40. Samo je Atalanta bila efikasnija sa 43 gola.

Za Valtera Macarija će večerašnji duel biti poseban jer će 500. put voditi jedan tim u Seriji A i 150. put Napoli. Macari je tek deseti trener u istoriji Serije A koji je kolekcionisao 500 mečeva u ulozi šefa stručnog štaba. Od trenera u timovima italijanske elitne divizije samo je Đan Pjero Gasperini odradio više mečeva u Seriji A.

Roma osim pomenutog Dibale, Smolinga i Kumbule, ne može da računa i na Ouara. Napoli je doputovao u Rim bez Elmasa, Olivere i Lindstroma.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio – Mančini, Ljorente, Endika – Kristensen, Kristante, Paredes, Bodve, Zalevski – Lukaku, Beloti (Azmun)

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Mario Rui – Angisa, Lobotka, Zjelinski – Politano, Osimen, Kvarachelija

INTER - LEĆE (18.00)

Simone Inzagi bez Lautara Martineza i Federika Dimarka će pokušati da ekspresno izbriše gorak ukus zbog ispadanja u Kupu Italije. Pobeda nad Lećeom bi zacelila u dobroj meri rane Nerazura jer, ruku na srce, Kup Italije u ovoj sezoni Interu ne znači ništa. Tačno je da je u prvoj godini nacionalni kup spasao klupu Inzagija, ali već u prošloj sezoni ne bi bilo dovoljno osvajanje tog trofeja za potvrdu Inzagija da nije doveo tim do finala Lige šampiona.

Nerazuri će večeras morati da igraju bez svog kapitana Lautara Martineza i to prvi put u ovom šampionatu. Na terenu ćemo videti tandem Tiram – Arnautović. Francuz je u decembru već postigao tri gola i nalazi se u odličnoj formi dok austrijski Srbin juri svoj prvi pogodak u dresu Intera u Seriji A.

Umesto Dimarka će igrati Karlos Augusto, njegova prirodan zamene i odsustvo italijanskog reprezentativca neće biti tako evidentno kao Lautarovo. Osim kapitena i spoljnjeg veznog u timu Intera neće biti ni Damfrisa. Sva trojica bi trebalo da se vrate u igrački pogon početkom sledeće godine. Što se tiče sastava jedina dilema je u odbrani između Bišeka i Pavara. Solidne partije nemačkog defanzivca bi mogle da utiču na Inzagija da ne rizikuje Pavara koji se tek oporavio od povrede i još uvek je rovit.

Inače, Inter je noćna mora za Leće budući da su Puljezi najviše poraza u Seriji A pretrpeli od Nerazura, 26 na 34 prethodna okršaja. Taj skor je još drastičniji ako izdvojimo samo mečeve na San Siru: 16 pobeda i samo jedan poraz, pre skoro 12 godina.

Nerazuri su samo jednom u svojoj istoriji ostvarili 13 pobeda u prvih 16 kola, bilo je to u sezoni Mančinijevih rekorda 2006/2007. Takođe, u dosadašnjem delu prvenstva golmana vicešampiona Evrope Zomer je čak 11 puta sačuvao svoju mrežu.

Leće je u prethodnom kolu pobedom nad Frozinoneom prekinuo post koji je trajao gotovo tri meseca, ali večeras neće biti dirigovan od strane šefa stručnog štaba D‘Averse koji je suspendovan i gledaće utakmicu sa tribina Meace. Umesto D‘Averse pored aut linije će biti njegov zamenik Taroci. Pored D‘Averse neće biti ni Almkvista i Dermakua, i dalje su na listi povređenih fudbalera.

Pažnja na Henrika Mhitarjana. Protiv Lećaa Jermenin pruža dobre partije budući da je protiv večerašnjeg protivnika postigao dva gola i uknjižio dve asistencije.

INTER 3-5-2: Zomer – Bišek, Ačerbi, Bastoni – Darmjan, Barela, Čalhanoglu, Karlos Augusto – Tiram, Arnautović

LEĆE 4-3-3: Falkone – Džendri, Pongračić, Baskiroto, Dorgu – Gonzales, Ramadani, Udin – Strefeca, Pikoli, Banda

BOLONJA - ATALANTA (15.00)

U Bolonji vlada prava sportska groznica. Prestonica Emilije živi dve bajke, kao da smo se vrtili na prelaz između dva veka. Bolonja i Virtus oduševljavaju i nižu neočekivano dobre rezultate u Seriji A i Evroligi i potpuno su preobratili sportsku učmalu atmosferu iz prethodnih godina, da ne kažemo decenija. Trijumf Bolonje u Kupu Italije nada Interom je potvrdio da za crveno-plave sa Tijagom Motom na klupi i Zirkzeom na terneu nema limita.

Današnji duel u Bergamu biće poseban za Đovanija Sartorija. Sportski direktor Bolonje je selektirao u dobroj meri i kreirao današnju Atalantu lansirajući je u Ligi šampiona i u vrh italijanskog fudbala. U Bolonji ponavlja čudo napravljeno sa Boginjom.

Bolonja je pobedila Atalantu prošlog proleća, to je bila jedna od dve pobeda tima iz Emilije nad Atalantom od kada je trenira Gasperini. Trener sa najvećim brojem klupa u Seriji A u tekućem šampionatu se čak 11 puta radovao pobedi nad Bolonjom od 2016. godine kada je preuzeo Bergamaske. Na Dal’Ari je Gasperini sa Atalantom samo jednom poražen i to pre četiri godine uz pet pobeda i jedan remi.

U prethodnih pet prvenstvenih mečeva na svom terenu Bolonja je uknjižila svih pet pobeda a na četiri utakmice nije primila ni gol. Od kada je preuzeo tim Tijago Mota može da se pohvali da je samo Juventus imao isti broj tzv. clean sheet na domaćem terenu - 12.

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Atalanta odavno nije imala tako mršav učinak na gostovanjima kao u ovom prvenstvu: četiri poraza, remi i dve pobede, samo sedam od 21 boda. Druga karakteristika Atalante je da mnogo bolje igra u drugom nego u prvom poluvremenu. O tome svedoči podatak da je postigla 19 golova u drugom poluvremenu (samo je Inter bolji sa 22 gola) i da je primila 12 golova u prvom poluvremenu od ukupno 19 golova.

Osim Sartorija, i Remo Frojler će igrati prvi put protiv svoje Atalante. U Bergamu je švajcarski reprezentativac proveo šest i po sezona i odigrao 260 utakmica. Frojler je bio igrač na koga je Gasperini najviše računao što se vidi i iz činjenica da nijedan drugi igrač nije odigrao toliko utakmica.

Pažnja na Murijela. Kolumbijac ponovo trese mreže a u prethodnim sezonama je često zagorčavao život Bolonji: šest golova i tri asistencije.

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski – Poš, Lukumi, Kalafjori, Kristijansen – Ebišer, Frojler – Endoje, Ferguson, Salemekers – Zirkze

ATALANTA 3-4-1-2: Muso – Skalvini, Đimšiti, Kolašinac – Zapakosta, De Ron, Ederson, Ruđeri – Kopmejners – Murijel, Lukman

TORINO - UDINEZE (15.00)

Torino i Udineze nisu nijednom remizirali u poslednjih pet godina, skor je šest pobeda za Granete i tri za Friulance. Ishod je još pozitivniji za Toro ako se limitiramo samo na susrete u Torinu gde je klub iz Pjemontea ubeležio pet pobeda i jedan poraz.

Tim Ivana Jurića se nalazi u odličnoj formi. U poslednjih šest kola su dodali 11 bodova na tabeli (tri pobede, dva remija i samo jedan poraz). U tom periodu su samo Inter, Juve i Bolonja osvojili više bodova od tima trojice srpskih reprezentativaca. Vanja Milinković-Savić bi mogao prvi put u svojoj kariji da veže tri meča bez primljenog gola u Seriji A.

Udineze ima veliki problem sa kontinuitetom u igri tokom utakmica. Friulani su izgubili čak deset bodova iz pozicije kada su bili u prednosti na dosadašnjim mečevima. Poslednji mečevi protiv Sasuola i Verone su indikativni primeri.

Oprez na Duvana Zapatu. Kolumbijac je bio odlučujući igrač u poslednjim mečevima Torina, a Udineze, njegov bivši tim, mu je omiljena žrtva. Od kada je napustio Udine, Zapata je na osam mečeva protiv Udinezea postigao šest golova.

U dobroj formi je i Lorenco Luka. Mladi italijanski napadač je postigao tri gola u tekućem mesecu. Samo su Zapata i Tiram toliko puta zatresli mrežu u decembru u Seriji A.

U timu Torina neće biti Linetija zbog povrede tako da je par na sredini terena Riči-Ilić prilično siguran, a na desnom boku ćemo videti Kamaru pošto je Belanova suspendovan zbog kartona. Radonjić će čekati šansu na klupi.

TORINO 3-4-2-1: Milinković – Tameze, Bonđorno, Rodrigez – Sopi, Riči, Ilić, Vojvoda – Vlašić, Sanabrija – Zapata

UDINEZE 3-5-1-1: Silvestri – Žoao Fereira, Perez, Kristensen – Ebosele, Samardžić, Valas, Lovrić, Kamara – Pereira – Luka

VERONA - KALJARI (18.00)

Verona nije izgubila od Kaljarija na poslednjih sedam mečeva, četiri pobede i tri remija. To je najduža pozitivna serija u istoriji tima iz Verone protiv jednog tima u Seriji A. Tim sa Sardinije ostvario je samo jednu pobedu u poslednjih deset okršaja sa Veronom.

Naruku Verone ide i činjenica da je od Kaljarija na Bentegodiju izgubila samo jednom, pre više od 50 godine, 1972. Međutim, Kaljari je u ovom prvenstu osvojio 11 od 13 bodova protiv timova koji se nalaze u dnu tabele i to uglavnom na Sardiniji pošto je u gostima, dosada, zaradio samo dva boda.

Pažnja na Bonacolija. Napadač Verone je u svojoj karijeri dao najviše golova Kaljariju, tri na odigranih šest dvoboja. Na drugoj strani na oku bi trebalo da bude Pavoleti. Iskusni napadač je zatresao već tri puta mrežu u šampionatu ulazeći s klupe u drugom poluvremenu.

VERONA 4-2-3-1: Montipo – Čačua, Hijen, Davidovič, Teračano – Suslov, Duda – Engonge, Folorunšo, Lazović – Đurić

KALJARI 4-3-2-1: Skufet – Nandez, Goldaniga, Dosena, Auđelo – Makumbo, Prati, Oristano – Viola, Jankto – Pavoleti.

SERIJA A - 17. KOLO

Petak

Empoli - Lacio 0:2 (0:1)

/Genduzi 9, Zakanji 64/

Sasuolo - Đenova 1:2 (1:0)

/Pinamonti 28 - Gudmundson 64, Ekuban 83/

Monca - Fiorentina 0:1 (0:1)

/Beltran 7/

Salernitana - Milan 2:2 (1:1)

/Facio 17, Kandreva 63 - Tomori 17, Jović 90/

Subota

Frozinone - Juventus u toku

12.30: (6,25) Frozinone (3,80) Juventus (1,65)

15.00: (2,85) Bolonja (3,20) Atalanta (2,75)

15.00: (1,77) Torino (3,50) Udineze (4,90)

18.00: (1,23) Inter (6,25) Leče (13,0)

18.00: (2,45) Verona (3,40) Kaljari (3,10)

20.45: (3,00) Roma (3,35) Napoli (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AMilanRomaNapoliŽoze MurinjoValter Macari

Obaveštavaj me

Roma
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara