Milan Makarić protiv Svetozara Markovića iz Partizana (© MN Press)
Milan Makarić protiv Svetozara Markovića iz Partizana (© MN Press)

Superliga nema efikasnijeg špica od Makarića: Budi se Đole Jovanović, Čuka je treća

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.03.21. | 15:59

Zlatibor pobedio posle devet kola, Rad u direktnom duelu za opstanak savladao Napretak, preokret Voždovca nad OFK Bačkom

Istakao je Takuma Asano kandidaturu za status najefikasnijeg napadača Superlige, sa dva gola u obaranju Vojvodine osamio se na drugom mestu liste strelaca, izazvao Milana Makarića, a onda mu je špic Radnika odgovorio uverljivo. Dva pogotka za komotnu pobedu Surduličana nad Novim Pazarom u 25. prevenstvenom kolu (4:1), još jedan dokaz koliko je ekipa Slavoljuba Đorđevića napredovala i koliko je rođeni Novosađanin značajan za nju.

Od ukupno 37 pogodaka čak 17 je delo 25-godišnjeg Makarića. U drugom delu sezone pogađao je protiv Voždovca, Mladosti, Napretka i danas Pazaraca, kažnjavajući sulude poteze odbrane rivala. Bukvalno su defanzivci gostiju ponudili nekadašnjem prvotimcu Vojvodine, Proletera, Spartaka i OFK Bačke da je matira. A u kakvoj je formi i koliko se tim oslanja na njega takve poklone oberučke prihvata.

Izabrane vesti

Posebnu vrednost Makarićevom dostignuću dao je podatak da je mrežu tresao u razmaku od samo dva minuta s početka drugog poluvremena. U 2021. odigrao je šest utakmica i dao pet golova. Za pohvalnih 11 bodova Đorđevićevog sastava, poraženog samo pre desetk dana u Humskoj.

Poput Makarića, u velikoj formi je i Đorđe Jovanović. Napadač iz „klase 1999“ maltene sam je kreirao trijumf Čukaričkog nad Metalcem u potencijanom derbiju ove runde, ako se ne računaju mečevi večitih rivala sa Vojvodinom i TSC-om. Brđani su iskoristili prednost domaćeg terena i preciznim hicima nekadašnjeg talenta crno-belih u uvodu ova poluvremena trasili put ka pobedi – 2:0.

Najpre je levim bokom probio bek Lacija na pozajmicu u Čuki, Dimitrije Kamenović, u nastavku kapiten Marko Docić ubacio loptu iz prekida, loše intervenisao golman Dušan Puletić, a Jovanović u obe situacije demonstrirao njuh predatora i podsetio Grobare zbog čega su pre tri, četiri godine verovali u njega. Neki ljudi nisu. Sadašnji čelnici Čukaričkog i trener Dušan Đorđević jesu. Govorili su da mu je potrebno vreme posle perioda stagancije u nižerazrednom španskom fudbalu, a onda im je momak iz Leposavića doneo bodove na Banjici i danas protiv Milanovčana. Oba puta duplom porcijom golova. Ne može biti slučajno.

Ovim slavljem Čukarički je preskočio Vojvodinu i izbio na treće mesto, odmah iza Crvene zvezde i Partizana. Sve kao posledica pet pobeda u šest prolećnih rundi, uz remi sa Lalama.

Kao što živi Makarićev san da postane Zlatna kopačka Superlige i Brđana da se vrate u UEFA takmičenja, tako je živa nada Zlatibora da će i od leta igrati u najjačem rangu. Šanse mu nisu velike, međutim, poboljšale su se iznenađujućim slavljem u Lučanima (2:0). Iznenađujućim, jer su Nenad Sević i Stefan Vukić još u prvom poluvremenu doneli Čajetincima prvu pobedu posle devet kola. U tom periodu su bili izrazito neefikasni (četiri pogotka), a danas dva. I to za 45. minuta, kao petak rada novog trenera, Ljubomira Ristovskog.

Učinilo se da se budi i OFK Bačka. Ispostavilo se da je pogodak Dejana Parađine u nadoknadi prvog dela na pas Nikole Žakule predstavljao optičku varku. Voždovac je u razmaku od samo tri minuta, sredinom drugog poluvremena, preokrenuo (2:1) i poravnao se sa Metalcem na desetom mestu tabele. Junak meča bio je Lazar Arsić, strelac najpre sa bele tačke, zatim i posle ubacivanja sa strane i laganog šuta iz peterca.

Mogli su Zmajevi da slave i ubedljivije, u završnici je u njihovu korist dosuđen još jedan jedanaesterac, samo što je ovoga puta Aleksa Milojević ukrotio udarac Dragana Stoisavljevića.

Izuzetno vrednu pobedu u pokušaju da opstane zabeležio je Rad. Treću ovog proleća. Protiv Proletera je egzekutor bio Andrija Kaluđerović, na krovu Tržnog centra „Stadion“ precizan bio Petar Karaklajić, da bi u Kruševcu Miloš Radivojević usmerio Građevinare ka bodovima kojima su stekli četiri koraka viška u odnosu na direktnog konkurenta za status, Napretka – 2:0.

Levi bek je pogodio već u 9. minutu, da bi u dubokoj nadoknadi Bogdan Mladenović potvrdio prvo slavlje Rada pod Bagdalom posle 2015. Uprkos tome što su Kruševljani sve vreme napadali i – promašivali.

SUPERLIGA - 25. KOLO

Utorak

Partizan - Vojvodina 2:0 (1:0)

/Asano 25, 64/

Sreda

Čukarički – Metalac 2:0 (1:0)

/Jovanović 6, 58/

Voždovac – OFK Bačka 2:1 (0:1)

/Arsić 64 pen, 67 - Parađina 45+2/

Mladost – Zlatibor 0:2 (0:2)

/Sević 23, Vukić 42/

Napredak – Rad 0:2 (0:1)

/Radivojević 9, Mladenović 90+3/

Radnik – Novi Pazar 4:1 (1:1)

/Subotić 12, Makarić 55, 58, Spasić 90+3 - Dragutinović 41

U toku su utakmice

TSC - Crvena zvezda

Javor - Inđija

Proleter - Radnički Niš

Spartak Ždrepčeva krv - Mačva




tagovi

Milan MakarićĐorđe JovanovićMiloš RadivojevićLazar Arsić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara