Detalj sa Old Firma (©AFP)
Detalj sa Old Firma (©AFP)

Sve čari Old Firma: Frenetično navijanje, srča, preokret i pobeda Seltika na Ajbroksu za titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.04.22. | 14:52

Svega je bilo na stadionu u Glazgovu, na kraju slavljeg gostiju za velikih +6 na čelu tabele

Ne može Old Firm da prođe bez uzbuđenja. Jedno od najvećih evropskih rivalstava začinjeno je još jednim karakterističnim okršajem za velikane škotskog fudbala. Glazgov Rendžers je pred punim tribimana Ajbroksa poveo već u trećem minutu, ali se za samo 40 našao u zaostatku. Seltik je odigrao odvažno, iako je derbi dočekao sa tri boda viška, ali i pametno. Na kraju je zasluženo stigao do trijumfa i napravio veliki korak ka povratku na tron - 2:1 (2:1).

Rezultat govori da su sva bitnija zbivanja sa večerašnje utakmice stala u prvo poluvreme. Daleko od toga da u drugom nije bilo zanimljivo. Ipak, Seltik je u nastavku uspeo da obori tempo i čekao priliku da dotuče rivala. Imao je par dobrih pokušaja da otkloni sve dileme, dok je domaćin sa druge strane bio prilično nemoćan na polovini gostiju.

Izabrane vesti

Susret je obeležilo i odlaganje početka drugog dela zbog srče koja se našla ispred Džoa Harta u kaznenom prostoru Kelta. Nije jasno da li je neko gađao bivšeg engleskog reprezentativca, ali komadi polomljene flaše našli su se u travi, iskusni golman je bio uporan da u takvim uslovima meč ne može da se nastavi, pa je usledila intervencija. Opasnost je otklonjena, navijači su se smirili i stvorila se adekvatna atmosfera za nastavak igre.

Na kolo pre kraja ligaškog dela četa Angelosa Postekoglua ima šest bodova prednosti u odnosu na branioca trona, ali potom sledi i plej-of od pet rundi tokom kojeg će se igrati još jedan Old Firm. Trka nije gotova, ali je Seltik zauzeo pol-poziciju.


Počelo je spektakularno. Akcija Redžersa po levoj strani, Rajan Kent je pobegao odbrani rivala, zavrnuo na ivicu peterca, a na pravom mestu našao se Aron Remzi koji efektnim udarcem trese mrežu rivala za 1:0 već u trećem minutu.

Samo četiri bila su potrebna gostima da uzvrate. Sjajan prodor Kaluma Mekregora nije direktno ukrašen pogotkom jer je udarac Toma Rogića u poslednjem trenutku izblokiran. Ipak, odbila se lopta do Japanca Hatatea koji je dobro šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je Alan Mekregor intervenisao. Odbitak ovoga puta kupi Rogić i sa par metara smešta loptu u nebranjeni deo mreže za izjednačenje.

Igrao se 43. minut kada su fudbaleri Seltika stigli do preokreta. Žota je uputio nezgodan centaršut iz slobodnog udarca sa leve strane, odbrana Rendžersa nije najbolje intervenisala, pa je loptu pokupio bivši štoper Totenhema Kamerun Kartern Vikers i smestio je iza leđa nemoćnog Mekregora sa ivice peterca za 1:2 na Ajbroksu.

Otišlo se na odmor, nastavak je posle produženog odmora zbog srče bolje otvorio Seltik, ali se domaćin konsolidovao i napravio prvu veću šansu. Igrao se 72. minutu kada je Fešn Sakala tukao sa ivice kaznenog prostora, ali je Hart odlično intervenisao.

Uzvratio je pet minuta kasnije Entoni Rolston posle odličnog prodora, ali je na kraju neprecizno šutirao. Verovatno i najbolju priliku u drugom delu propustio je Izraelac Lijeal Abada u 82. minutu. Tukao je iz idealne pozicije, imao je dovoljno vremena da se namesti i da bira gde će loptu da pošalje, ali je čini se šutirao previše blizu golmanu, pa je Mekregor uspeo da interveniše. Ne umanjuje to bravuru golmana domaće ekipe, koji je pokazao da i u petoj deceniji ima sjajne reflekse.

U finišu inicijativa ekipe Đovanija van Bronhorsta, dva solidna pokušaja Kemara Rufa, ali neprecizna.


ŠKOTSKA 1 – 32. KOLO

Subota

Sent Džonston – Livingston 1:0 (1:0)

Ros Kaunti – Harts 1:1 (1:1)

Madervel – Sent Miren 4:2 (3:2)

Hibernijan – Dandi Junajted 1:1 (1:1)

Dandi – Aberdin 2:2 (0:1)

Nedelja

Glazgov Rendžers - Seltik 1:2 (1:2)

/Remzi 3 - Rogić 7, Karter Vikers 43/



tagovi

Old FirmSeltikGlazgov RendžersAjbroksAron RemziTom RogićĐovani Van BronhorstAngelos PostekogluŠkotska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara