Erik ten Hag (©Reuters)
Erik ten Hag (©Reuters)

Ten Hag: Sa Junajtedom ne mogu kao sa Ajaksom, nisam kupio Onanu da bismo igrali na duge lopte

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.11.23. | 17:38

"Došao sam ovde da svojom filozofijom zasnovanom na posedu, kako bih je kombinovao sa DNK Mančester Junajteda i igračima. Na meni je da učinim da igraju bolje. Moram da preuzmem odgovornost.", istakao je Holanđanin na pres konferenciji pred meč sa Fulamom

Trebalo je da posle osvojenog Liga kupa, te povratka u Ligu šampiona, Erik ten Hag učvrsti Mančester Junajted u vrh tabele, možda se i umeša u trku za titulu, ali su se Crveni đavoli sa holandskim stručnjakom “preko leta“ vratili u eru pre njega. Umesto još jedan korak napred, mančesterski tim je na startu nove sezone napravio tri unazad. Osam poraza u uvodnih 15 utakmica, od toga dva vezana kod kuće sa po 3:0 (prvi put posle više od šest decenija) i Ten Hag se našao na udaru kritika.

U vrlo kratkom periodu 51-godišnji stručnjak je od rešenja problema postao problem, prema navodima lokalnog Mančester Ivning Njuza pojedini igrači su počeli i da sumnjaju u njega, a javnost na Ostrvu veruje da bi svaka sledeća utakmica mogla da mu bude poslednja. A, prva sledeća u rasporedu koju bi morao da dobije je protiv Fulama na Krejven Kotidžu u subotu od 13.30.

Izabrane vesti

"Nikada ne razmišljam o takvom scenariju – moramo da dobijemo svaku utakmicu. Ne bežim od toga. Pripremili smo se vrlo dobro i uveren sam da su igrači spremni da sutra sprovedu plan u delo", istakao je Ten Hag na današnjoj konferenciji.

U dosadašnjem delu sezone delovalo je kako zapravo plan ni ne postoji, pa je bilo i onih što su govorili kako Junajted nema definisan stil igre.

"Ne želim to da kažem. Previše je jako. Namera je jasna, ali njenog izvršenja očigledno još nema. Trenutno menjamo mnogo toga u svakoj utakmici. Ne možemo da izađemo sa istom postavom na dve ili tri vezane utakmice. Svakog puta moramo nešto da promenimo. Prošle sezone je bilo isto, ali sada nam prečesto nedostaju igrači u poslednjoj liniji i svaki put moramo da se prilagođavamo. To remeti našu rutinu. U veznom redu takođe moramo da se prilagodimo, nedostaje nam Kazemiro, važan igrač."

Posle vezanih poraza od gradskog rivala Sitija u Premijer ligi, potom i Njukasla u Liga kupu (oba sa 0:3), čini se da osim plana, timu fali i karakter. Ipak, Ten Hag brani svoje fudbalere.

"Setite se borbe koju smo pokazali protiv Brentforda, ukoliko tu nije bilo karaktera u svlačionici, ne bismo mogli da uradimo to. Igrači su pozitivni, žele da isprave stvari, znaju kakvi su standardi ovde. Svlačionica je jaka, stručni štab je jak, trener je jak…"

Jedna od tema na konferenciji bila je i Ten Hagova izjava posle poraza od Sitija kako Junajted "ne može da igra na isti način" kao Ajaks.

"Igramo drugačiji fudbal nego onaj koji sam demonstrirao u Ajaksu jer moram tako, ne mogu da igram na isti način. Igrači odlučuju kako igraš. Igramo dosta direktnije jer ovde imam takve igrače", izjavio je Ten Hag tada.

Ipak, kako je njegova izjava naišla na negodovanje navijača, trener Junajteda je na današnjoj konferenciji pokušao da se opravda, tvrdeći kako je pogrešno shvaćen.

"Mislim da je moje objašnjenje potpuno pogrešno, ali ne mogu da igram kao sa Ajaksom zbog drugačijih igrača. Došao sam ovde da svojom filozofijom zasnovanom na posedu, kako bih je kombinovao sa DNK Mančester Junajteda i igračima, kompetencijama i karakterima igrača. Videli smo to prošle sezone, igrali smo vrlo dobar fudbal tada. Ove godine filozofija nije drugačija, insistiram na što direktnijoj igri. Ali oni su pomislili da moje 'direktno' znači duge lopte. Nisam kupio Andrea Onanu kako bismo igrali na duge lopte, želim da igram iz poslednje linije, kao što smo to radili i pokušavali da radimo na svakoj utakmici, čak i protiv Sitija, ali kada vas protivnik toliko visoko pritisne, dobra je opcija biti što direktniji. Još u SAD sam vam svima pojasnio šta mislim pod direktnošću. Želim da pritiskamo, da radimo to u različitim blokovima i onda napadamo direktno, jer imamo igrače kao što su Rasmus Hejlund, Marksu Rašford, Antoni, Bruno Fernandeš i Skot Mektomini, koji su vrlo dobri u tome, Kristijana Eriksena sa svojim dodavanjima, bekovima koji se ubacuju. To je bila moja ideja i vrlo jasno sam je pojasnio."

Za kraj, veruje Ten Hag kako ima sasvim dobar tim za fudbal kakav želi da igra, što su, prema njegovim rečima, fudbaleri pokazali i prošle sezone.

"Imam dobar tim. Uveren sam u igrače u svlačionici. Videlo smo ove igrače prošle godine, oni mogu mnogo bolje, ali na meni je da učinim da igraju bolje. Moram da preuzmem odgovornost. Uložiću sve napore da uradim to", uverava Holanđanin.

Samo pitanje je da li mu i koliko navijači veruju.


tagovi

Erik ten HagMančester Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara