Kevin De Brujne (© Reuters)
Kevin De Brujne (© Reuters)

Teško ćete naći pametnijeg od De Brujnea, svaki put pogodi kad je bitno, samo mu nedostaje Istanbul

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.05.23. | 13:45

Impresivna partija veziste Mančester Sitija u Madridu kroz prizmu Tijerija Anrija i Džejmija Karagera

Veliki igrači prepoznaju se u najvećim utakmicama, a Kevin De Brujne je opet dokazao da pripada vrhu. Kada se čini da je Mančester Siti u nokdaunu, tu je 31-godišnji vezista da ga podigne. Dokazano na više primera od koji je poslednjih viđen u Madridu, kad je prvaku Engleske obezbedio obećavajućih 1:1 pred revanš polufinala Lige šampiona.

Mučio se De Brujne većim delom sezone, ispao sa Belgijom sa Svetskog prvenstva u grupnoj fazi, posle toga je na kratko izgubio mesto u startnoj postavi Pepa Gvardiole, ali je i u tako kompleksnim situacijama uspeo da podigne formu u pravo vreme i pomogne Mančester Sitiju da preuzme prvu poziciju u Premijer ligi i održi u životu plan o osvajanju triple krune.

Izabrane vesti

Moglo bi se reći da je sve počelo 15. februara, izgledalo je da Arsenal čvrsto grabi ka tituli kada je na scenu nastupio kreativni Belgijanac. Gol i asistencija u derbiju na Emiratima koji je promenio tok šampionata. U verovatno još važnijoj utakmici protiv iste ekipe na domaćem terenu Građani su uništili Tobdžije i čvrsto preuzeli čelo tabele. Načeo je De Brujne Arsenal kao i u prvom susretu, zatim asistirao Džonu Stounsu i postigao još jedan gol.

U jednom trenutku je delovalo da je dinastija Mančester Sitija pri kraju, ali je njen simbol (jedini fudbaler koga je Pep Gvardiola zatekao u klubu 2016, da je i dalje tu) pokazao da mu je mesto u debatama o najboljim vezista svih vremena i tako pomogne klubu da prebrodi još jednu krizu. Poređenja sa premijerligaškim majstorima sredine terena kao što su Frenk Lampard, Stiven Džerard i Pol Skols odavno su aktuelna, međutim posle fenomenalnih partija u Ligi šampiona komparacije sa velikanima ovog takmičenja postale su neizbežne.

„Igrački kvalitet nije upitan, uvek sudimo velikim igračima u najvećim takmičenjima i utakmicama. Ako Kevin osvoji Ligu šampiona i triplu krunu onda bismo pričali o jednom od najboljih veznih igrača svih vremena. Ukoliko to uradi možemo ga porediti sa Inijestom, Ćavijem i Modrićem“ , izjavio je Džejmi Karager gostujući u jednoj televizijskoj emisiji.

Bivšeg defanzivca Liverpula je umesto voditeljke Kejt Abdo upitao Mika Ričards (inače, nekada član Sitija) smatra li De Brujnea boljim od Stivena Džerarda sa kojim je Karager delio svlačionicu na Enfildu. Što otvara polemiku koliko je u savremenom fudbalu bitno ostaviti pečat na najvećoj sceni.

Kevinu je potrebna utakmica kakvu je Džerad odigrao u Istanbulu. Nešto po čemu će ga pamtiti. Taj momenat koga se svi sećaju“, primećuje Karager.

I zaista, sve je lepo u igri Belgijanca: razmišljanje, golovi, pehari na Ostrvu, ali onaj najvažniji nedostaje. Eto mu šanse, pošto je u turskom gradu finale ovosezonske Lige šampiona, ako Siti tamo stigne. Imao je priliku, poput one u 2021. kad ga je Pep Gvardiola iznenađujuće promovisao u „devetku“ umesto Kuna Aguera i izgubio od Čelsija. Ne samo De Brujneovom krivicom koji se u Portu i povredio, ali ga ni to nije slomilo. Opet se „javio“ u polufinalu. Treći uzastopni put. Izjednačio je 2021. na gostovanju Pari Sen Žermenu, postigao prvi gol u trileru protiv Reala prošle godine, a u utorak veče poboljšao poziciju Građana pred revanš na Etihadu.

De Brujne je u 67. minutu loptu koju niko na stadionu nije video iza leđa Tiba Kurtoe smestio u mrežu. Ovo je Belgijancu sedmi gol van 16 metara od 14 koliko ih je ukupno postigao u Ligi šampiona. To je najveći procenat pogodaka sa distance jednog igrača u takmičenju od kad je nekadašnji fudbaler Volfsburga i Čelsija došao u Mančester.

Podaci poput ovih ne mogu da budu slučajnost. Vezista je očigledno prihvatio ulogu lidera tima koji predvodi Pep Gvardiola, dolazak Erlinga Halanda samo mu je olakšao posao. Čak 27 asistencija, 13 više u odnosu na prošlu sezonu. Znao je Norvežanin u retkim situacijama važnijih utakmica da zataji, ali je glavni asistent Sitija u tim situacijama znao šta da radi. Mučio se Haland protiv Davida Alabe i Antonija Ridigera, sve dok nije proradila desnica Kevina De Brujnea.

„Igrao sam sa mnogo igrača i utisak mi je da je Kevin najpametniji od svih koji sam video. To može da bude problem zato što niko ne misli na njegovom nivou. Trenirao sam ga šest godina u Belgiji, kada vidite te stvari uživo počnete da volite čoveka još više“, nije štedeo reči hvale Tijeri Anri.

Zapažanja Francuza su sjajna. Kako dok je igrao za Arsenal, tako i sad dok gleda utakmice i javno ih analizira. Iako je pre meča pohvalio De Brujnea za način igre („najvažniji deo Sitijevog tima“) posle utakmice sa Madridom nije se saglasio sa izborom za najboljeg njenog aktera, pošto je UEFA nagradu dodelila upravo vezisti Mančester Sitija.

Kad ih je voditeljka pitala koga bi oni izabrali, Karager, Ričards i Anri su istakli Vinisijusa Žuniora i Eduarda Kamavingu, a ostali zatečeni pošto im je javljeno da je laureat De Brujne.

„E, to je razlika između nas, bivših igrača, i ljudi koji glasaju, ko god da su“.

Kad to kaže onaj koji je osvajao Ligu šampiona, titule svetskog i evropskog prvaka sa reprezentacvijom valja mu verovati.

PIŠE: Nemanja NIKOLIĆ


tagovi

Kevin de BrujneMančester SitiDžejmi KaragerTijeri Anri

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara