Gabri Vejga u prodoru (©AFP)
Gabri Vejga u prodoru (©AFP)

Teško da će ga bilo ko žaliti: Naknadna pamet i dečačko pokajanje zbog trčanja za petro-dolarima

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.11.23. | 13:50

Selta bi da vrati Gabrija Vejgu, i on bi da se vrati jer u Al Ahliju nema ulogu kakvoj se nadao, a preskače ga i selektor Luis de la Fuente…

U takvim je godinama Gabri Vejga kada misli da ne mogu drugi bolje da znaju od njega, da će svaka odluka koju povuče biti ispravna. A, stvarnost je zapravo drukčija i poprilično surova. Da je želeo da sluša, da je priupitao za savet iskusnije, one koji su se naosvajali trofeja i stekli ozbiljno ime, ne bi došao u situaciju da ga dobar deo fudbalskog sveta gleda sa prezirom. Povukao je krivi potez, odabrao je loš trenutak.

Gabri Vejga je očarao sve na Iberijskom poluostrvu, zapao je i za oko Pepu Gvardioli, što dovoljno toga govori o kakvom talentu se radi. Ali, na pragu 21. godine nije bilo strpljiv, nije želeo da čeka i gradi karijeru u Evropi, primamljiviji su mu bili petro-dolari i status zvezde u saudijskoj pustinji, i sva raskoš koji donosi prelazak u neki od klubova sa Bliskog istoka. Tamo gde su brojne zvezde na zalsku karijere pohrlile, tim putem krenuo je i Seltin vunderkind. Potrčao je za parama i – pokajao se.

Izabrane vesti

Iako je svima bilo jasno da kukltura ili bilo šta drugo što se može navesti kao razlog nisu ono zbog čega je Gabri Vejga odabrao Al Ahli umesto Mančetser Sitija, Napolija ili nekog od vodećih španskih klubova, poricao je mladi španski vezista da ga je novac zaslepeo. Kada je kročio u pustinju – bio je ponosan i srećan zbog odabira koji je napravio.

“Pa, smatram da je to pitanje jako čudno. Reći ću ti direktno – ne. Razumem da svako ima mišljenje, svoj način razmišljanja i donošenja odluka, ali bilo je drugih razloga koji su presudili i veoma sam ponosan na korak koji sam napravio”, rekao je Gabri Vejga po dolasku na Bliski istok.

I brzo obrnuo ćurak.

Dečačke radosti više nema, osmeh je nestao. Obećana zemlja baš i nije obećana. Nije ono čemu se nadao. Finansijsku sigurnost nudi, po tome je bez premca, ali najtalentovaniji momak – većina igrača stigli su u Saudijsku Arabiju u poznim igračkim godinama – sem toga nije dobio ono što je očekivao. Tačnije, Al Ahli mu nije ispunio očekivanja.

(©Reuters)(©Reuters)

Otuda i vest da je Selta pokrenula operaciju vraćanja Gabrija Vejge. Momak koji je prohodao na Balaidosu mogao bi nazad u Evropu brže no što se nazao, mogao bi da se vrati na polaznu tačku, na mesto na kome je prosipao čaroliju prilikom svakog dodira sa loptom.

Klub iz Viga ga je prodao za 30.000.000 evra, ali je u cugu dobio samo 6.000.000. Ostatak ide kroz rate, a preko pozajmice bi mogao da se prebije deo potraživanja i tako Gabri Vejga narednih šest meseci provede u Galiciji. I možda konačno zapadne za oko Luisu de la Funeteu, jer do sada nije.

Veliki španski talenat i dalje je bez debija za reprezentaciju, mnogi su se ugurali preko reda. Ali, sam je kriv, sam je odabrao da sa 20 i kusur leta ode u Saudijsku Arabiju po laku zaradu i igra neobavezan fudbal. I što je najgore – ne igra. Sakupio je tek 689 minuta u dresu Al Ahlija i upisao tek jedan gol. Nije ni čudo što posle svega poziva nema.

A, da je samo osluškivao reakcije ljudi koji su sinonimi za trofeje, oni kojima je u krvi radna etika i kojima se lopta deceniju i jače lepi za kopačke u najjačim evropskim klubovima i pritom i dalje ne pomišljaju da fudbal igraju rekreativno, sve bi mu se samo kazalo.

“Sramota”, napisao je Toni Kros kada je obznanjeno da će Gabri Vejga završiti na Bliskom istoku. Očinski ili bratski savet bio bi: Sine, ne radi se to tako. Ali, bilo je i onih drugih koji su mladog Španca tapšali po leđima, uveravali da nema ničega loše u tome što će krenuti putem novca.

(©Reuters)(©Reuters)

Rafa Benites bio je jedna od tih ptica što su kljucale u glavu dečaka koji je sa dva gola protiv Barselone obezbedio selti opstanak u Primeri. Pravdao je njegov potez, a uskoro bi mogao da ga dobije nazad. Ako uopšte do tada potraje na klupi kluba iz Galicije…

“Transfer u Al Ahli promeniće život Gabrija Vejge u pozitivnom smislu. Boli, ali će isto tako pomoći našem klubu finansijski. Otići u Saudijsku Arabiju sa 20 godina? Nije to mesto samo za stare igrače... Meni je Karasko igrao u Kini, pa se onda vratio i trenutno igra Ligu šampiona”.

Selta nije želela ni pod kojim uslovima da proda Gabrija Vejgu minulog leta, međutim, znao je i predsednik Karlos Murinjo šta će se desiti: “Oni će ga kupiti”. I kupili su ga. I pogrešio je. Naučiće na teži način, ali kako reče prvi čovek tima sa severa Španije vrata Balaidosa će za dečaka, koji talentom ne zaostaje za Pedrijem, Gavijem i ostalim Barseloninim čudima, uvek biti otvorena.

Samo što ako kroz njih prođe tokom zime, to će uraditi sa kiselim osmehom. Jedino kroz rehabilitaciju u Evropi može do kontinentalne smotre i poziva Luisa de la Funetea.

Ako sa Balaidosa ne uspeju da ubede klub iz Džede ili se pak i pored povratka u prirodno stanište ne nađe na spisku za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj – teško da će Gabrija Vejgu iko žaliti. Dobro se ugruvao i služiće kao primer vršnjacima. Negativan.

Nije u šoldima sve…



tagovi

Gabri VejgaSeltaAl Ahli Džeda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara