Dragović, Gobeljić, Katai ©Star Sport
Dragović, Gobeljić, Katai ©Star Sport

Test Zvezdine fudbalske lukavosti i pobeda koja može da promeni sezonu

Vreme čitanja: 6min | čet. 16.09.21. | 09:17

Srpski šampion mora da pokaže da je u stanju da bude strpljiv i uporan, da sačeka svoje trenutke i potom zada rivalu fatalne udarce

Dejan Stanković je na konferenciji za štampu uoči meča sa Bragom pogodio u metu što se tiče opisa protivnika. U pitanju je drugačiji tim od svih prethodnih iz ove i prošle sezone. Tim koji ume da bude strpljiv, a ujedno i prebrz kada mu se otvori slobodan prostor. Očas posla se trasformiše iz jedne uloge u drugu, ume iz zasede da ulovi protivničku grešku, ali i da te iznenadnim presingom potisne ispred samog gola, a potom te surovo kazni. Stoga će Crvena zvezda večeras od 18.45 (RTS 1) morati da položi ispit iz prave fudbalske lukavosti, da pokaže da je u stanju da bude strpljiva i uporna, da sačeka svoje trenutke i potom zada rivalu fatalne udarce. Ukoliko uspe u svemu tome, biće nadomak pobede koja može da promeni čitavu sezonu i ambicije srpskog šampiona lansira u orbitu.

Crvena zvezda na neki način mora da bude Braga umesto Brage. Večerašnji protivnik ne spada u sam krem evropskog fudbala, nije ni u rangu tamošnje velike trojke Porta, Benfike i Sportinga, ali je klub koji se više od jedne decenije izgradio u ozbiljan evropski tim. Postao je prepoznatljiv i nepoželjan za protivnike, jer prilično dugo drži visok nivo igre i rezultata. Srpski šampion nikako ne sme ni da preceni ravala, koji jeste za svaki respekt, ali nije nikakav bauk. Ima svoje ogrome vrline, ali i mane koje se mogu iskoristiti.

Izabrane vesti

I pored svega pomenutog, čini se da neće biti boljeg trenutka od večerašnjeg da se ekipa Karlosa Karvaljala baci na kolena. Braga još uvek nije na željenom nivou, ima popriličnih problema sa realizacijom, što je skroz nerazumljivo za tako kvalitetnu navalu. Stankovićev tim ne sme da dozvoli da ti Bragini problemi ekspresno postanu deo prošlosti, jer bi to značilo da je meč otišao u neželjenom pravcu. Sa druge strane, ako uspeju da osujete brz protok lopte kroz sredinu, opasne promene pravca paklenih igrača kao što su Rikardo Orta i Galeno, odseku njihovu konekciju sa Abelom Ruizom, biće na dobrom putu da dođu do konačnog cilja.

(2,25) CRVENA ZVEZDA (3,15) BRAGA (3,80)

U Bragi dobro znaju šta je Crvena zvezda i koliku težinu sa sobom nosi igranje na stadionu Rajko Mitić, pa sebi neće dozvoliti nikakvu vrstu srljanja i zaletanja. Želeće da se nametnu kao dominantniji protivnik na terenu i uspostaviti kontrolu lopte, ali baš tada može da dođe do izražaja Zvezdina tranziciona igra. Milan Pavkov će mnogo nedostajati u situacijama kada se budu upućivale dubinske lopte u srce protivničkog šesnaesterca, ali bi bez njega, a sa Loisom Dionijem, Benom ili Rišairom Živkovićem, mogla da bude mnogo brža u poslednjoj fazi terena. Ako se bude otvarao prostor za Zvezdine kontranapade, onda bi iz drugog plana mogli opasno da zaprete i Aleksandar Katai i Mirko Ivanić, mada će mnogo zavisiti i od vezivnog tkiva ekipe - Gelora Kange, koji bi mogao da pronađe pukotine između slabo pokretljive poslednje linije portugalskog tima.

"U nekoj situaciji bek drži širinu, u drugoj krilo, oni mogu da se nameste, igraju i sa tri i sa četiri pozadi, kako njima to odgovara. Dosta ukomponovana ekipa, sviđa mi se na koji način igraju fudbal. Totalna ofanziva, nekada kalkulisana, nekada kako inercija ponese. Imaju izvanredan individualni kvalitet, svi su jaki na lopti, biće ovo jedan lep test za nas, dugo nismo igrali protiv jedne ovakve ekipe", rekao je Stanković u uvertiri meča.

AL MUSRATI, BRAGIN SEKU SANOGO

Al Mustrati ©ReutersAl Mustrati ©Reuters

Pomenuti majstori kao što su Rikardo Orta i Galeno donose lepotu ovom timu, prepoznatljivost i konkretan učinak u napadu, ali igrač koji nosi čitav tim na svojim plećima je fantastični Libijac Al Mustrati. Snažni defanzivni vezni igrač neodoljivo podseća na Zvezdinu okosnicu Sekua Sanoga, ali ima i kvalitet više, a to je konkretnije učešće u napadačkim akcijama. Al Mustati je baš kao i Sanogo uvek spreman da "raznese" protivnika u direktnom duelu, ali i da i da ode korak dalje, povuče akciju ekipe, a potom podeli pravovremene kratke ili duge lopte. Nije brz, ponekad deluje i prilično tromo, ali je svaki njegov potez precizno odmeren, tako da Zvezdinim vezistima neće biti nimalo lako da se nose sa takvim igračem.

Sa druge strane, ukoliko uspeju da probiju deo terena koji pokriva Al Mustrati, Zvezdini igrači bi mogli da se nađu u idealnoj situaciji. Protivnički štoperi, Oliveira, Dijogo Leite i Vitor Tormena deluju dobro ukomponovano u liniji, ali ako Zvezina navala uspe da ih razvuče po šesnaestercu, do izražaja bi mogla da dođe njihova sporost. Dakle, Dioni i Ben bi mogli da odrade veliki posao ukoliko uspeju u tome, a ključni udarac protivniku bi u takvim situacijama mogli da nanesu Katai i Ivanić.

TAKTIČKI ZADACI ZA GOBELJIĆA, RODIĆA, ALI I IVANIĆA

Ivanić i Rodić ©Star SportIvanić i Rodić ©Star Sport

Stanković je pred meč i sam bio svestan da će njegova ekipa morati dosta da kalkuliše, te je jasno da će mnogi igrači imati specijalne taktičke zadatke na terenu. Braga ne napada samo sa ofnzivnom trojkom Orta, Galeno, Ruiz, već se u završicama napada često nalaze i šestorica-sedmorica igrača. Najviše zahvaljujući opasnim bočnim igračima, kao što su Fabio Martins, Jan Kouto ili Fabijano Silva, pa bi moglo da se očekuje da Zvezdini bekovi Marko Gobeljić i Milan Rodić imaju specijalne defanzivne taktičke zadatke, a nije isključeno da mnogo više defanzivnog posla, nego inače, ima i Mirko Ivanić, pa čak i Gelor Kanga, koji često ume da se "zaboravi" u takvim situacijama.

Jednostavno, Zvezda sebi ne sme da dozvoli otvaranja u kojima bi štoperi Dragović i Degenek ispred sebe imali samo Sekua Sanoga. Odlični defanzivni vezista sa Obale Slonovače je nebrojeno puta dosad pokazao da je u stanju da pokriva prostor od čak 30 i 40 metara, ali bi sa ovakvim protivnikom takve situacije mogle da budu pogubne po gol Milana Borjana.

Dakle, Stankovićev tim bi definitivno mogao da ima jedan od najtežih poslova u poslednje dve sezone, pre svega na taktičkom planu. Ukoliko uspe da dobije tu bitku, onda će i položiti i test iz lukavosti, ali i biti nadomak osvajanja tri velika boda, koja bi mogla mnogo da mu donesu na psihološkom planu. Samim tim bi i put ka novom evropskom proleću bio ozbiljno utaban.

CRVENA ZVEZDA - BRAGA (18,45, RTS 1)

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Džon Biton (Škotska)

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Gobeljić, Dragović, Degenek, Rodić - Kanga, Sanogo, Ivanić, Katai - Ben, Dioni.

BRAGA: Mateus - Tormena, Leite, Oliveira - Fabijano, A. Orta, Musrati, Galeno - Martins, Ruiz, R. Orta.

LIGA EVROPE - 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

21.00: (2,70) Rendžers (3,35) Lion (2,80)

21.00: (2,90) Brendbi (3,25) Sparta (2,65)

GRUPA B

Četvrtak

21.00: (2,50) PSV (3,40) Sosijedad (3,00)

21.00: (1,45) Monako (4,50) Šturm (8,50)

GRUPA C

Sreda

Spartak Moskva - Legija Varšava 0:1 (0:1)

/Kastrati 90+1/

Četvrtak

21.00: (2,40) Lester (3,40) Napoli (3,15)

GRUPA D

Četvrtak

21.00: (1,70) Olimpijakos (3,80) Antverpen (5,70)

21.00: (1,75) Ajntraht (3,80) Fenerbahče (5,20)

GRUPA E

Četvrtak

18.45: (3,60) Galatasaraj (3,50) Lacio (2,15)

18.45: (3,70) Lokomotiva Moskva (3,40) Marselj (2,15)

GRUPA F

Četvrtak

18.45: (1,87) Midtjiland (3,70) Ludogorec (4,50)

18.45: (2,35) Crvena zvezda (3,35) Braga (3,30)

GRUPA G

Četvrtak

18.45: (1,25) Leverkuzen (6,75) Ferencvaroš (13,0)

18.45: (1,70) Betis (3,80) Seltik (5,70)

GRUPA H

Četvrtak

18.45: (3,35) Dinamo Zagreb (3,40) Vest Hem (2,30)

18.45: (2,65) Rapid Beč (3,35) Genk (2,85)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Karlos KarvaljalDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara