Tobol sačuvao Srbina posle osvojenog Kupa i Bazelovog skalpa

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.12.23. | 16:00

Milić Ćurčić produžio ugovor sa Tobolom posle dobrih rezultata u poslednjih godinu dana

Kada je Nemanja Maksimović igrao u Atani, i krčio put ka fudbalskom sazvežđu, prvenstvo Kazahstana se u Srbiji redovo pratilo. Isti slučaj bio je kada je u istom klubu, Astani, cepao mreže. Dešavalo se posle sporadično da neki srpski internacionalac skrene pažnju dobrim igrama na istoku Evrope, ali bi uskoro fokus ovdašnji javnosti mogao da bude prebačen na Kazahstan.

Iako nije imao veliko iskustvo mladi stručnjak Milić Ćurčić je januara ove godine hrabro preuzeo kormilo Tobola, redovnog učesnika evropskih kvalifikacija, pre svega napošen samopouzdanjem iz beloruskog Soligorska. Očekivanja su bila velika, mada je došlo do redukovanja troškova i budžeta kluba, a rezultati – više nego dobri.

Izabrane vesti

Milić Ćurčić se u prvoj sezoni kao trener Tobola okitio Kupom Belorusije, a danas sa ponosom priča, pre svega, o evropskom putu.

„Bilo je potrebno vreme da se kockice poslože na početku. Otišlo je nekoliko dobrih igrača iz Tobola, poput Dušana Jovančića koga ovdašnja javnost poznaje iz dana u Crvenoj zvezdi. Međutim, dobro je to sve izgledalo. Ne samo zbog trijumfa nad Ordabašijem u finalu Kupa. Najviše sam ponosan na rezultat u kvlifikacijama za Ligu Konferencije. Pali smo na poslednjoj prepreci, protiv Viktorije iz Plzena. Mnogo su bili iskusniji od nas, to je tim koji je pre godinu dana igrao protiv Barselone i Intera u Ligi šampiona. Bili smo konkurentni u prvoj utakmici i to je negde bio naš maksimum.Ali ostaće zapisano da smo savladali finsku Honku, zatim Bazel koji je bio polufinalista Lige Konferencije, i na kraju Deri Siti“, kaže mladi stručnjak.

Zbog svega što je uradio u Tobolu bivši igrač Proletera i Brodarca nagrađen je novim ugovorom, na još godinu dana

„Kada sam dolazio znao sam da moram da oformim mali balkanski tim u Tobolu. Odmah sam pozvao Ivana Jevića sa kojim sa znam čitav život. Pored njega su Ivan Roga, Ilić kao iznenađenje, zatim Miljan Vukadinović koga javnost poznaje iz perioda dok je bio u Vojvodini. Tu je i Igor Ivanović, momak koga poznajem iz Soligorska.  Ukras sezone je bio osvojen Kup, i to protiv šampiona Ordabašija. Moram još jednom da kažem da smo napravili sjajne stvari u Evropi, sa nekoliko pobeda smo podigli koeficijent Kazahstana“.

Nije liga Kazahstana ni prvi ni drugi ešalon evropskog fudbala, ali na tu zemlju počelo je da se gleda sa manje potcenjivanja posle 2015. godine kada je Kairat eliminisao Crvenu zvezdu iz kvalifikacija za Ligu Evrope.

„Mnogo se ovde ulaže. Oni koji su bili sa Crvenom zvezdom u Almatiju videli su kakav trening kamp ima Kairat. Sad računajte da je taj kamp obnovoljen. Izgleda stvarno vasionski. Posle njih, je Tobol sa svojim uslovima. Dakle, kao trener ima sve uslove za ozbiljan rad“.

Kao čovek koji je radio u Libanu i Belorusiji, Milić Ćuričić je bio upoznat sa kakvim preprekama može da se susretne u Kazahstanu.

„Ima liga svoje specifičnosti. Mnogo je putovanja. Sećam se da smo u sedmici, kada smo igrali iu Finskoj proveli u avionu 22 sata. To daje poseban izazov trenerima. Drugačiji su zahtevi u mikorciklusu, mora da se vodi računa o oporavku“.



tagovi

Milić ĆurčićKazahstan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara