Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Transferi u "ligama petice": Čelsi već aktivirao dve "bombe" i sprema treću, Bajern polako zatvara tezgu, u Francuskoj ne štede ni novajlije

Vreme čitanja: 11min | pon. 27.07.20. | 08:44

Presek već dogovorenih transfera u pet najkvalitetnijih liga u Evropi

Negde početkom marta ove godine, kada su se prvenstva redom prekidala zbog izbijanja pandemije korona virusa, a timovi sa strepnjom računali finansijske gubitke, pesimistično se gledalo na predstojeći prelazni rok koji uzgred zvanično počinje danas. Govorilo se kako "bombe" više neće pucati tako često, kako će klubovi pažljivo pristupati transfer tržištu, da će "trejdovi" poput onih u NBA-u biti uobičajeni. U međuvremenu, dok fudbalska pijaca još nije ni otvorena, dosta velikih poslova je već sklopljeno, a gomila najavljenih nas tek očekuje. Čelsi je već spiskao preko 90.000.000 - najavljeno još barem toliko - ni Barselona i Juventus ne kaskaju za Plavcima, Napoli je blizu da postavi rekord po pitanju najskupljeg pojačanja, dok u Francuskoj i novajlije u Ligi 1 nemaju problem da zavuku ruku duboko u džep.

Zbog toga smo, pre nego što krenemo sa našom rubrikom TRANSFERI UŽIVO, napravili presek stanja već dogovorenih transfera u pet najkvalitetnijih liga Evrope, ali i onih koje bi u narednom periodu trebalo da očekujem

Izabrane vesti

PREMIJER LIGA – Čelsi najvredniji, štoperi nikada nisu više bili na ceni

Timo Verner na Stamford Bridžu (©Reuters)Timo Verner na Stamford Bridžu (©Reuters)

Prelazni rok tek što je počeo, a Čelsi je već odradio veliki deo posla. Odneli su Plavci veliku pobedu na pijaci dovođenjem Tima Vernera koga je želelo “pola Evrope”, plativši Lajpcigu 53.000.000 evra za usluge nemačkog napadača. Još ranije u toku sezone na Stamford Bridž stigao je Hakim Zijeh za 40.000.000 evra, te ukoliko zaista dovede i Kaija Haverca, čemu se prema navodima mnogih medija vrlo blizu, Frenk Lampard će imati napadačku liniju dostojnu velikih dometa.

Ali, da bi do istih stigao, Čelsi će morati da poradi na rekonstrukciji defanzivne linije. Počevši od gola, gde Kepa Arizabalaga iz kola u kolo – u poslednjem ostao na klupi – tera čelnike londonskog tima da se zapitaju kako su u njemu videli najkupljeg golmana u istoriji fudbala, preko centralnih bekova, do leve strane na kojoj se u tefteru londonskog tima visoko kotira Ben Čilvel. Međutim, Čelsi navodno sprema i alternativu u vidu Marka Kukurelje, jer Lester zahteva ogroman novac za engleskog reprezentativca.

Ostali timovi iz vrha do sada nisu bili previše aktivni, najviše iz razloga jer do poslednjeg kola nisu bili poznati putnici u Evropu. Mančester Junajted je Ligu šampiona obezbedio tek u poslednjem kolu, te sada može da se baci na posao. Mete su poznate, ali ne i lako dostupne. Dortmund ne odstupa od velikih 100.000.000 za Džejdona Sanča – alternativa je bio Kingsli Koman, ali je Bajern odbio – dok u redu za potpis Kalidua Kulibalija stoje mnogi timovi. Najveći takmac u toj borbi Junajtedu će biti mančestersti rival Siti koji je dovođenje štopera postavio kao prioritet u predstojećem prelaznom roku. Nejtan Ake navodno je već na pragu Itihada, ali kako fudbaler Bornmuta igra levom nogom, a na toj poziciji Siti ima Laporta, veruje se da će Ake biti tek rezerva Špancu, dok bi drugo mesto centralnog defanzivca zauzeo štoper Napolija. Džon Stouns i Nikolas Otamendi završili su svoje kod Gvardiole. Međutim, neće mančesterskim klubovima biti lako da se dokopaju Senegalca, jer vlasnik Napolija Aurelio de Laurentis traži između 70.000.000 i 80.000.000 evra za svog defanzivca.

Osim štoperske pozicije, Gvardiola će pokušati da nadomesti odlazak Davida Silve – napušta klub na kraju sezone – kao i Liroja Sanea što svakako neće biti nimalo lako. Siti je navodno blizu dovođenja Ferana Toresa iz Valensije koga bi mogao da dobije ispod cene, jer na Mestalji trenutno vlada haos. Poslovi koje su dosada Građani zaključili jesu oni za budućnost - transferi mladog desnog beka Jana Kuta (18 godina – 6.000.000) iz Koritibe za koga je bila zainteresovana i Barselona, kao i Pabla Morena iz Juventusa (10.000.000) koji je ponikao u “La Masiji”.

Šampion Liverpul još uvek nije doveo nikoga, a ime koje se gotovo svakodnevno dovodilo u vezu sa Redsima je Tijago Alkantara, dok je posle odlaska Dejana Lovrena u Zenit iskočio i Ozan Kabak iz Šalkea. Akvizicija nije bilo ni u Arsenalu, gde će prioritet biti dovođenje štopera, kao ni u Totenhemu, gde Žoze Murinjo prvenstveno želi da vidi fudbalera SAutemptona Pjera Emila-Hojbjerga koga želi i Everton. Lester je zbog manjka opcija na klupi koju je zahtevao zgusnut raspored ostao bez Lige šampiona, kao i Vulvsi bez Lige Evrope, te bi trebalo da porade prvenstveno na tome. Ni ostali timovi nisu do sada bili aktivni na tržištu, a valja naglasiti da je Brajton na korak od dovođenja Adama Lalane kome je istekao ugovor s Liverpulom. Očekuje se da manji timovi “očerupaju” Norič, gde su se uprkos ispadanja istakli Tod Kantvel, Timu Puki, Emilijano Buendija , Maks Arons, Ben Godfri, kao i Kalum Vilson – dovodi se u vezu s Sparsima – Hari Vilson, Dejvid Bruks, Ake… Vraški težak zadatak imaće i Aston Vila da zadrži Džeka Griliša i Tajrona Mingsa.

LA LIGA – Madridska rasprodaja i Barselonina prisilna kupovina

Miralem Pjanić u Barseloni (©FC Barcelona)Miralem Pjanić u Barseloni (©FC Barcelona)

U Španiji je najveći transfer za sada delo Barselone, pošto je za 60.000.000 evra na Kamp Nou stigao Miralem Pjanić iz Juventusa. Ili će makar tako biti zavedeno u zvaničnim knjigama, jer je Kataloncima bilo potrebno da pre 30. juna obezbedi veći deo novca za regulisanje finansijskog fer-pleja – očekujte još neki ovakav - u čemu joj je pomogao Juventus kupovinom Artura za, tako makar zvanično stoji, 72.000.000. Pored Pjanića, Barsa je za 7.000.000 dovela Mateuša Fernandeša iz Palmeirasa i Pedrija iz Las Palmasa koji je sa samo 17 godina impresionirao u Segundi za 5.000.000. Prava “bomba” u vidu Lautara Martineza tek se čeka, ali vicešampion Španije nikako za sada ne uspeva da slomi upravu Intera.

Real Madrid neće “ludovati” ovog leta na pijaci. Umesto toga, Florentino Perez je spreman da u dogovoru sa Zinedinom Zidanom sprovede čistku koja bi, pored 43.000.000 evra koje su odlaskom doneli Ašraf Hakimi (Inter) i Havi Sančez (Valjadolid), inkasira dodatnih 180.000.000 prodajom Gereta Bejla, Hamesa Rodrigeza, Oskara Rordigeza, Danija Sebaljosa Hesusa Valjeha… A sve kako bi narednog leka krenuo u atak na Kilijana Mbapea. Ni drugi madridski tim, Atletiko, za sada nije nikoga kaparisao, a čak se nije preterano ni dovodio u vezu sa nekim, verovatno jer će Čolo Simeone prvo gledati kako da se reši Tome Lemara.

U preostalim timovima gotovo da nije bilo transfera, od zvučnijih nijedan. Sevilja je otkupila Susa iz Milana za 21.000.000 evra, dok je isto učinio i Hetafe sa Markom Kukureljom za 10.000.000 koji je do sada igrao u madridskom timu na pozajmici iz Barselone. Jedno od zanimljivijih pojačanja kaparisao je novi član Primere, Kadiz, dovođenjem iskusnog Alvara Negreda, koji stiže kao slobodan igrač, pošto mu je istekao ugovor sa Al Nasrom.

Velike promene se očekuju u Valensiji, gde vlada opšti haos, pošto je vlasnik kluba Peter Lim odlučio da proda između ostalih Danija Pareha, Žufrija Kondogbiju, Frensisa Kokelana… Viljareal je zamenu za Santija Kazorlu (istekao ugovor) i Bruna Sorijana (penzionisao se) navodno već pronašao u Oskaru Rodrigezu, ali se od nedavno u čitavu priču uključio i Milan.

BUNDESLIGA – Bajern već može da zatvara tezgu, Dortmundova velika pobeda nad Junajtedom i Augsburgov rad u tišini

Leroj Sane na promociji u Bajernu (©Reuters)Leroj Sane na promociji u Bajernu (©Reuters)

U Nemačkoj se, čini se, najviše klubova aktiviralo u ovom “predroku“. Očekivano, dominirali su Bajern i Dormund. Minhenski klub je krilima na raketni pogon pridodao još jedno za 45.000.000 evra – Liroja Sanea, koji dolazi iz Mančester Sitija posle duge povrede – što bi moglo da bude rizik - zbog čega je i cena bila dosta povoljnija od očekivane, s obzirom na to kakvi se igrači danas preplaćuju. Naravno, Bavarci nisu propustili priliku da dovedu i Aleksandera Nibela bez obeštećenja, pošto je “novom Nojeru“ ugovor sa Šalkeom istekao, a na isti način je stigao i Tangi Kuasi, jedan od perspektivnijih mladih štopera Evrope, iz Pari Sen Žermena.

Dormund je za 23.000.000 obezbedio potpis 17-godišnjeg Džuda Belingema iz Birmingema, pobedivši veliku konkurenciju, pre svih Mančester Junajted, dok će odlazak Ašrafa Hakimija nadomestiti Tomas Menije koji kao slobodan igrač stiže pošto mu je istekao ugovor sa PSŽ-om. Lajpcig je iz “bratskog“ Salcburga doveo napadača Hi Čan-Hvanga za 15.000.000, golman Đozep Martinez je stigao iz Las Palmasa za 2.500.000 evra, dok je Bendžamin Henrihs doveden iz Monaka na pozajmicu s pravom otkupa. Odlazak Tima Vernera Bikovi tek treba da nadoknade. Poslednji učesnik Lige šampiona, Menhengladbah obezbedio je potpis Džoa Skalija iz Njujork Sitija za 1.800.000 evra, a na pozajmicu je iz Lajpciga stigao i Hanes Volf.

Leverkuzen je kaparisao Lenarta Grila iz Kajzerslauterna za 2.000.000, Ajntraht Ragnara Ačea iz Sparte Roterdam za identičnu sumu. Od preostalih klubova treba istaći Augsburg koji je već obezbedio četiri pojačanja – Feliksa Uduokaja iz Volfsburga plaćenog 7.000.000, kao i Danijela Kaliđurija, Tobajasa Štrobla i Rafala Gikjeviča koji su stigli kao slobodni igrači. Novi bundesligaš Štutgart pozajmio je od Arsenala Konstantinosa Mavropanosa za narednu sezonu.

LIGA 1 – PSŽ “očerupan“, Nica ambiciozna, novajlije ne štede

Najveći gubitnik tek otvorenog prelaznog roka je Pari Sen Žermen. Sveci su već izgubili šestoricu igrača – Edinsona Kavanija, Tijaga Silvu, Erika Maksima Čupo-Motinga, pomenute Tangija Kuasija i Tomasa Menijea, te Adila Aušiša, jednog od najtalentovanijih, ako ne i najtalentovanijeg igrača u omladinskom timu, koji je kao slobodan igrač prešao u Sent Etjen. Od timova iz vrha, Marselj je doveo Pape Geja bez obeštećenja kao i Leonarda Balerdija iz Dormunda na pozajmicu, Lil je upravo Marselju za Isaka Lihađija iskeširao 300.000 evra, dok je Ren iz Liona doveo ozbiljno pojačanje u liku Martena Terjea za 12.000.000. U Monaku se pojačanja tek očekuju, pošto je Niko Kovač tek nedavno seo na klupu kluba iz Kneževine.

Najaktivnija je bila Nica koja već ima petoricu novih prvotimaca od kojih je najzvučnije ime svakako Morgan Šnajderlin (2.230.000 – Everton) , a valja pomenuti i Robsona Bambua (8.000.000 – Aletiko Parainense), te Amina Guirija (7.000.000 – Lion) i Hasana Kamaru (4.000.000 – Rems). Od interesantnijih valja istaći i prelazak Valona Beriše iz Lacija u Rems za 4.300.000, Stefija Mavididija iz rezervnog tima Juventusa u Monpelje za 6.300.000, Pedra Čirivele iz Liverpula u Nant bez obeštećenja i Frenka Onore iz Sent Etjena u Brest za 5.000.000.

Ni novi prvoligaši nisu štedeli. Lens je za čak 9.000.000 doveo malo poznatog iz Adrijana Grbića, napadača Klermona i ujedno drugog najboljeg strelca druge lige, a Lens je za 500.000 više obezbedio dva pojačanja – Igansijusa Ganagoa (6.000.000 – Nica) i Fakunda Medinu (3.500.000 – Taljeres).

SERIJA A – Konteov bek po meri, Atalantin novi eksperiment i Juventusova trampa sa Barsom

Artur Melo u Juventusu (©Juventus)Artur Melo u Juventusu (©Juventus)

 Rekord najskupljeg pojačanja u ovom prelaznom roku za sada drži Juventus posle one trampe sa Barselonom u kojoj je u Torino stigao Artur za 72.000.000 evra. Vreme će pokazati koliko je Stara dama profitirala na igračkom planu. Ono što je sigurno, dobila je na igrača sedam godina starijeg od onog kojeg je poslala u suprotnom smeru, Miralema Pjanića. Pored Artura, novi-stari šampion Italije je doveo još mlado portugalsko krilo iz Mančester Sitija, Feliksa Koreju za 10.000.000 evra. Ipak, vrlo verovatno ono glavno tek sledi od torinskog tima, jer je poslednji, deveti Skudeto osvojen neubedljivo, ili makar, ne toliko dominantno kao poslednji, kako rezultatski, tako i igrom na terenu.

 A, ako Juventus ima najskuplje pojačanje, rekli bismo da Inter za sada ima najzvučnije pojačanje. Dovođenjem Ašrafa Hakimija, Đuzepe Marota je Antoniju Konteu na takozvanoj poziciji krila-beka, koja je u njegovoj 3-5-2 formaciji i te kako bitna, za 40.000.000 evra obezbedio pojačanje po meri. Uz Hakimija, na istoj poziciji, stigao je i 18-godišnji Georgio Vagijanidis iz Panatinaikosa kao slobodan igrač. Ono najvažnije, međutim, tek predstoji Nerazurima. Treba dogovoriti ostanak Aleksisa Sančeza sa Mančester Junajtedom, šta činiti sa Stefanom Sensijem, Kristijanom Biragijem i pre svega, kako sačuvati Laurata Martineza.

Napoli čeka Viktora Osimena koji bi sa cifrom između 70.000.000 i 80.000.000 evra postao najskuplje pojačanje u istoriji kluba sa juga Italije. Iako suma jeste ogromna, posebno za Aurelija de Laurentisa, Napoliju ne bi trebalo da fali novca, jer je samo od prodaje igrača koje je slao na pozajmice zaradio blizu 75.000.000 evra. Trojicu je otkupila Parma (Alberto Grasi, Luiđi Sepe i Roberto Inglese) za ukupno 35.000.000 onda kada je matematički obezbedila opstanak, zanimljivo, pobedom nad Napolitancima.

Sportski direktor Lacija Klaudio Lotito je valjda uvideo da mu za Skudeto nedostaje duža klupa, te bi tek trebalo da se aktivira, posebno jer je Simone Inzagi naglasio da su ekipi preko potrebna pojačanja. Milanova revolucija sa Ralfom Rangnikom je prekinuta, ili makar odložena za neka druga vremena. A, kako Nemca neće biti na klupi Rosonera naredne godine, Dominik Soboslaj navodno više nije želja milanskog giganta. Umesto njega, Milan prema informacijama italijanskih medija radi na dovođenju Marka Roke i/ili Oskara Rodrigeza. Do sada je na San Siro stigao samo desni bek Pjer Kalulu iz Liona za oko 500.000 evra.

Roma će zbog finansijskih problema teško dovoditi zvučnija pojačanja, a umesto toga gledaće rimska Vučica da zadrži Nikola Zaniola. Jedno od većih pitanja je i gde će završiti “novi Pirlo“, odnosno Sandro Tonali za koga se interesuju Juventus, Inter i Milan. Valja napomenuti da je Atalanta iskopala još jednog anonimusa, Simonea Muratorea (iz rezervnog tima Juventusa na koga u idućem periodu valja obratiti pažnju, zbog prethodnih eksperimenata koje je Boginja provincije uspešno izvodila, a koje će u ovom roku pokušati da zadrži. Treba ispratiti i poteze Fjorentine, koja je otkako je klub preuzeo Roko Komiso i te kako bila aktivna u prethodnim prelaznim rokovima.

Od preostalih klubova, onih manjih, samo je još Sampdorija za 6.500.000 evra dovela Mikela Damsgarda iz Nordsjelanda.

TOP 20 NAJSKUPLJIH POJAČANJA DO OTVARANJA PIJACE: 

1. Artur – 72.000.000 - Juventus

2. Miralem Pjanić 60.000.000 – Barselona

3. Timo Verner – 53.000.000 - Čelsi

4. Liroj Sane - 45.000.000 – Bajern Minhem

5. Hakim Zijeh – 40.000.000 – Čelsi

6. Ašraf Hakimi – 40.000.000 – Inter

7. Džud Belingem – 23.000.000 – Dormund

8. Hi Čan-Hvang – 15.000.000 – Lajpcig

9. Marten Terje – 12.000.000 - Nica

10. Feliks Koreja – 10.000.000 – Juventus

11. Pablo Moreno – 10.000.000 – Mančester Siti

12. Adrijan Grbić – 9.000.000 – Lorijen

13. Robson Bambu – 8.000.000 – Nica

14. Mateuš Fernandeš – 8.000.000 – Barselona

15. Simone Muratore – 7.000.000 – Atalanta

16. Amin Guiri – 7.000.000 – Nica

17. Feliks Uduokaj – 7.000.000 – Augsburg

18. Mikel Damsgard – 6.500.000 – Sampdorija

19. Stefi Mavididi – 6.300.000 – Monpelje

20. Ignasijus Ganago – 6.000.000 - Lens 


tagovi

Letnji prelazni rok 2020Premijer ligaPrimeraSerija ABundesligaLiga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara