Jusuf Poulsen (© Reuters)
Jusuf Poulsen (© Reuters)

Treći put mora malo i sreća da pomogne, Lajpcig ide po novo finale, ali sad nema ni Bajerna, ni Borusije

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.04.22. | 13:30

Poslednjih pet sezona bez poraza na Red Bul areni u Kupu Nemačke

Posle tri pobede zaredom, tri meča na Red Bul areni su pred Lajpcigom. Ne može biti povoljnije ako je reč o rasporedu, zbog čega ima osnova da se ekipa Domenika Tedeska nada kako će natsaviti impresivan niz prolećnih rezultata.

U Bundesligi se trijumfom u Leverkuzenu probila na treće mesto koje garantuje plasman u Ligu šampiona, u Ligi Evrope je u polufinalu (naredni rival biće joj Glazgov Rendžers), a u ovom času je jedini nemački tim „živ“ u svim takmičenjima, pošto joj je takmac u polufinalu DFB kupa Union Berlin i cilja još jedan plasman u završnu predstavu. U njoj je 2019. i 2021, pretrpela je ubedljive poraze od minhenskog Bajerna (0:3) i Borusije iz Doermunda (1:4), ali kako ni Bavaraca, ni Milionera nema u završnici takmičenja tako se crta put da čedo Red Bula uzleti do prvog pehara u istoriji.

Izabrane vesti

Ostale su još dve prepreke. Mesto u finalu je u utorak veče osigurao Frajburg Kristijana Štrahja ubedljivim slavljem nad Hamburgom (3:1), a Lajpcigu je prišiven status favorita protiv tima iz glavnog grada. Po više osnova, em igra u sjajnoj formi, em je domaćin, em „gori“ od želje da stigne do premijernog trofeja u istoriji.

Otkako je počela 2022. pretrpeo je jedan jedini poraz. I to na Alijanc areni. Posle toga je ostvario seriju od 13 mečeva u različitim takmičenjima bez poraza. Stabilno deluje na Red Bul areni, gde mu niko nije uzeo meru devet utakmica, a na sve to valja imati u vidu da je do polufinala stigao bez primljenog gola. Doduše, protiv timova iz nižeg ranga: Sandhanuzena (4:0), Babelsberga (1:0), Hanze (2:0) i Hanovera (4:0). Isto tako, u Kupu Nemačke niko nije dao gol Lajpcigu na njegovom terenu od aprila 2017. kad je to učinio Tijago Alkantara.

Odbio bih status favorita. Da, radujemo se utakmici pred našim navijačima, ali sam siguran da će meč biti izjednačen i da nam je potrebno dosta strpljenja kako bismo savladali Union. Neophodan nam je i aplauz svakog navijača, za taj dodatni korak ka finalu. Gosti su dobra ekipa, po intenzitetu posećaju čak na Atalanti, fizički je zahtevno savladati ga“, pojasnio je Tedesko.

Kup Nemačke, 20.45: (1,58) Lajpcig (3,90) Union Berlin (6,25)

Italijanski stručnjak ne može da računa na ranije povređenog Amadua Hajdaru, Lukas Klosterman je u izolaciji zato što je bio u kontaktu sa osobom zaraženom kovidom, a diskutabilno je hoće li se ofanzivac Kevin Kampl staviti na raspolaganje stručnom štabu, požalio se na lakšu povredu. Zato će sigurno početi Kristofer Enkunku, nezaustavljivi Francuz je od početka kalendarske godine ostvartio skoro dabl-dabl učinak (15 golova, devet asistencija), a ako sve bude u redu sa Jusufom Poulsenom (prethodnih dana bio neizvestan) imaće podršku Danca, provereni ofanzivac je fudbaler sa najviše utakmica za Lajpcig u DFB kupu (28) i njegov najbolji strelac (deset).

Union je najveći uspeh u kupu ostvario 2001. Tad je kao član Regionalne lige stigao čak do finala u kome je poražen od Šalkea (0:2). U ovom izdanju je najpre izbacio dva niželigaša (Turkguču Minhen i Valdhof Majnhajm), zatim gradskog rivala Hertu (3:2), ali i kandidata za povratak u elitni rang, Sankt Pauli (2:1). Da je u dobroj formi pokazao je serijom od tri bundesligaške pobede, a u prvom delu sezone je čak savladao večerašnjeg protivnika golovima Tijava Avonidžija i Tima Baumgartla (2:1).


tagovi

RB LajpcigRed Bul LajpcigDomeniko TedeskoKup NemačkeDFB

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara