Urs Fišer (©Reuters)
Urs Fišer (©Reuters)

Tužan trenutak u Berlinu: Union smenio najuspešnijeg trenera u 118 godina dugoj klupskoj istoriji

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.11.23. | 11:42

Posle pet i po godina rastanak sa Ursom Fišerom

U prvoj sezoni po preuzimanju tima, leta 2018, Urs Fišer je uveo Union Berlin u Bundesligu. Potom, redom, u Ligu konferencije, Ligu Evrope i prošle sezone u Ligu šampiona. Ipak, ispostavilo se daje takmičenje sa najboljima na kontinentu prevelik zalogaj.

Posle četiri kola u grupi sa Real Madridom, Napolijem i Bragom, Union ima jedan bod, dok je u Bundesligi poslednji na tabeli. Nakon što im se ostvario san, brzo su navijači berlinskog kluba dobili otrežnjenje u vidu realnosti koja kaže da njihov klub još nije spreman da igra paralelno na dva toliko izazovna fronta. A, ceh je platio trener Urs Fišer.

Izabrane vesti

Švajcarac je kroz 224 takmičarske utakmice u kojima je vodio Union postao najuspešniji trener u istoriji kluba koji 20. januara puni 118. godina, ali je u prethodnih 14 mečeva ekipa čak 13 puta poražena i jednom igrala nerešeno. Poslednja pobeda ostvarena je još krajem avgusta, pa je klupsko rukovodstvo rešilo da povuče radikalan potez i posle pet i po godina zahvali se Ursu Fišeru na saradnji.

"Nedavno sam pričao da je Urs Fišer odličan trener i još sam potpuno uveren u to. Njegova ličnost i uspešan rad oblikovali su naš klub poslednjih godina i otvorili nam mnoge nove mogućnosti. Tokom ovih pet i po godina saradnje među nama se razvilo poštovanje i poverenje, na osnovu čega smo u svakom trenutku mogli otvoreno i iskreno da razmenjujemo ideje. Zajedno smo i sada došli do zaključka da je vreme da krenemo drugim putem. Za mene lično, a svakako i za celu Unionovu porodicu, ovo je veoma tužan trenutak. Boli što nismo uspeli da prekinemo negativan niz iz poslednjih nedelja. Osvrćući se na vreme koje smo proveli zajedno i uspehe koje smo zajedno proslavili, zahvalan sam i ponosan. Koliko god bio bolan ovaj rastanak, Urs Fišer odlazi kao prijatelj kojeg ćemo u svakom trenutku dočekati raširenih ruku", izjavio je predsednik Union Berlina, Dirk Zingler.

I 57-godišnji strateg se obratio navijačima Uniona.

"Poslednjih nekoliko nedelja oduzelo mi je mnogo energije. Mnogo smo se trudili, ekipa je mnogo uložila, ali se rezultatski to nije isplatilo. Veoma sam zahvalan na poverenju koje sam uvek osećao ovde. Ipak, čini se da je ispravno da se promena dogodi sada. Ponekad drugačije lice i drugačiji način obraćanja pomognu timu da se pokrene. Ja sam u Unionu upoznao izvanredan klub koji mnogo cenim. Zahvaljujem se igračima sa kojima sam radio za vreme provedeno u njemu, svom timu saradnika, rukovodstvu i zaposlenima u klubu, kao i navijačima. Velika je sreća što sam osetio ovako izuzetno pozitivnu vrstu podrške. Unionu želim sve najbolje i uveren sam da će uspeti da ostane u ligi".

Kao prelazno rešenje za mesto trenera izabrane je strateg Unionovog omladinskog tima, Marko Grote.



tagovi

Union BerlinUrs FišerBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara