Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin (Reuters)
Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin (Reuters)

UEFA vraća rusku decu

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.09.23. | 17:30

Posle godinu i po dana, dečacima i devojčicama će biti dozvoljeno da se takmiče sa vršnjacima iz Evrope

Prošlo je godinu i po dana od rata u Ukrajini zbog kojeg su skoro svi ruski sportisti, klubovi i reprezentacije izbrisani sa sportske mape sveta. U nekim individualnim sportovima, Rusima je dozvoljeno da se takmiče bez nacionalnih obeležeja ali u kolektivnim su i dalje pod sankcijama.

Kako se ne nazire kraj rusko-ukrajinskog konflikta, UEFA je odlučila da počne sa blagim povratkom ruskih sportista. Evropska kuća fudbala je posle današnjeg kongresa na Kipru saopštila da će mlađim selekcijama Rusije biti dozvoljeno da se vrate u međunarodna takmičenja.

Izabrane vesti

“UEFA je bila prva sportska organizacija koja je reagovalo na rat u Ukrajini i preduzela je odlučnu akciju u februaru 2022. Suspendovala je sve ruske timove iz svojih takmičenja, premestila događaje zakazane u Rusiji poput finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu i Superkupa u Kazanju, a otkazala je i sponzorski ugovor sa Gazpromom.

Međutim, UEFA je takođe svesna da decu ne treba kažnjavati za postupke čija je odgovornost isključivo na odraslima i čvrsto je uverena da fudbal nikada ne treba da odustane od slanja poruka mira i nade. Posebno je tužno što je zbog dugotrajnog sukoba, generacija mladih sportista lišena prava da se takmiči u međunarodnom fudbalu. Iz pomenutih razloga, Izvršni komitet UEFA je odlučio je da će ruske mlađe selekcije ponovo biti primljene u reprezentativna takmičenja ove sezone. Izvršni komitet je zatražio od administracije UEFA da predloži tehničko rešenje koje bi omogućilo vraćanje ruskih U17 timova (devojčica i dečaka) čak i kada su žrebovi već održani. Sve utakmice ruskih timova će se igrati bez zastave zemlje, himne, nacionalne opreme i ne na teritoriji Rusije.

Istovremeno, Izvršni komitet je ponovio osudu ruskog ilegalnog rata i potvrdio da će suspenzija svih ostalih timova Rusije (klubova i reprezentacija) ostati na snazi do okončanja sukoba u Ukrajini”, navodi se u saopštenju UEFA.


 



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara