Anatolij Timoščuk (©Reuters)
Anatolij Timoščuk (©Reuters)

Ukrajinci prekrajaju istoriju i brišu Timoščuka: Zbog saradnje s okupatorom ostaće bez svega preko noći

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.03.22. | 18:11

Biće mu poništena trenerska licenca, oduzeti trofeji, za reprezentaciju kao da nije ni igrao...

Ukratko – za Ukrajince više ne postoji Anatolij Timoščuk. Spremaju se u Ukrajini da povuku radikalne poteze. Izdajnike će čekati doživotna robija, a Timoščuka će „izbrisati“ sa lica zemlje. Rekorder ukrajinskog nacionalnog tima sa 144 nastupa ostaće bez svega preko noći – svi rekordi, titule i trenerska licenca biće mu poništeni. Do rata u Ukrajini bio je heroj, sada je omražena ličnost, zlikovac i neprijatelj.

Pomoćni trener Zenita iz Sankt Peterburga nije se oglašavao po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, nije osudio upad ruskih trupa na teritoriju Ukrajine, ostao je da radi i zbog toga će, sva je prilika, snositi posledice. Politika i sport postali su jedno, isprepletali su se i Ukrajinci će posegnuti za drakonskim merama. Svako ko nije uz njih je njihov protivnik. Naročito oni koji su imali status legendi.

Izabrane vesti

Postupak je pokrenut. Ukrajina je započela prekrajanje fudbalske istorije. Uskoro će Anatolija Timoščuka obrisati gumicom. Bio je ukrajinska ikona, više neće biti niko i ništa u jednoj od najvećih evropskih zemalja.

„Anatolij Aleksandrovič Timoščuk, rođen 30. marta 1979. godine, čovek s najviše nastupa za reprezentaciju Ukrajine, klupski prvak Ukrajine, Njemačke, Rusije, osvajač Lige šampiona, UEFA Superkupa, u karijeri je od 2009. do 2013. godine nastupao za ruski Zenit, a tamo sada radi kao trener. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, bivši kapiten naše reprezentacije ne samo da se javno nije izjašnjavao po tom pitanju, već nije prestajao sarađivati s agresorima. U vremenu kada se jedan njegov bivši klub, konkretno Bajern, oglasio i dao podršku Ukrajini, Timoščuk nastavlja da ćuti i radi za klub u zemlji agresora. Učinivši to svesno šteti ukrajinskom fudbalu i krši kodeks etike i fer-pleja UAF-a“, stoji u saopštenju FS Ukrajine.

Etička komisija će zahtevati da se Anatolij Aleksandrovič Timoščuk okarakteriše kao neko ko krši etički kodeks i fer-plej, te da mu se oduzme trenerska PRO licenca, koju mu je izdao UAF, da mu se oduzmu sve državne nagrade i počasne titule, kao i da se isključi iz službenog registra za sve ukrajinske selekcije.

Timoščuk peva ukrajinsku himnu (©Reuters)Timoščuk peva ukrajinsku himnu (©Reuters)

Osuli su rafalnu paljbu po Timoščuku njegovi bivši saigrači, sunarodnici i predstavnici ukrajinskog fudbala.

Lavinu komentara pokrenuo je Timoščukov reprezentativni saborac - Jevgenij Lavčenko.

„Timo, zašto si to uradio? Ti si iz Ukrajine. Kako možeš da ćutiš i nastavljaš da radiš tamo? Igrali smo zajedno za istu reprezentaciju, nosili taj dres s ponosom, pevali himnu, slavili i tugovali. Zašto se ne oglašavaš? Kako ćeš živeti s tim?“

Osudio je rekordera ukrajinske reprezentacije i Ruslan Malinovski. Za vezistu Atalante on više nije legenda. Zbog ostanka u Zenitu sve mu briše.

„Ne znam šta je s Timoščukom, treba da pitate njega. Teško je to komentarisati, ali je čudno. Mislim da nije ispravno. On 100 odsto više nije niti će ikad biti legenda ukrajinskog fudbala. Njegovi uspesi su sada zaboravljeni“.

Grigorij Kozlovskij, predsednik Ruha, otišao je korak dalje. Anatolija Timoščuka nazvao je gnjidom.

„Kao što je to izjavio Ševčenko, prijateljska gnjida je gora od neprijateljske vaši. On je ukrajinska gnjida. Kaže se da vam s takvim gnjidama neprijatelji nisu potrebni“.


tagovi

Anatolij Timoščukreprezentacija UkrajineZenit Sankt PeterburgZenit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara