Filip Đuričić (©MN Press)
Filip Đuričić (©MN Press)

Đuričić: Velike senzacije su moguće, sanjao sam o Brazilu ispred zgrade

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.11.22. | 16:29

Ofanzivac Orlova veruje da pritisak može da donese dosta toga pozitivnog

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Nekada jedan od najvećih talenata srpskog fudbala prešao je put od Balkanskog Krojfa u Holandiji, epizoda u Benfiki, Engleskoj, Nemačkoj do mirne luke u Italiji gde već godinama igra.

Izabrane vesti

Filip Đuričić u Kataru debituje na svetskim prvenstvima i može biti tajno oružje Srbije koje okreće tok utakmice. Igrač plemenite tehnike i velike fudbalske inteligencije je u senci atomskog napada sa Mitrovićem, Vlahovićem, Tadićem i ostalima, ali takav tip fudbalera sigurno ima posebnu naklonost selektora Dragana Stojkovića Piksija koji forsira ofanzivan fudbal i ceni takve kvalitete.

Đuričić se u društvu Nemanje Gudelja večeras našao na konferenciji za medije u Dohi, samo nekoliko sati posle rezultatske senzacije koju je napravila Saudijska Arabija protiv Argentine. Ako su arapski autsajderi mogli da šokiraju Mesija i društvo, zašto ne bi i mnogo jači tim Srbije pomrsio konce Nejmaru i ostalima.

Koliko je iznenađenje Saudijaca dalo samopouzdanja Orlovima da još čvršće veruju u iznenađenje protiv Brazila?

„Još jednom je fudbal danas pokazao zašto je toliko lep. Još jednom se dokazalo da su velike senzacije moguće. Naravno da i nama takvi rezultati dodaju određenu dozu samopouzdanja i motivišu nas da još više verujemo. Naša utakmica protiv Brazila će biti totalno drugačija i specifična. Naravno da neće biti lako ali nam daje nadu“.  

Iako Brazilci ne pominju mnogo Srbiju dva dana pre meča i više govore o osvajanju titule, ne dotiče to mnogo naše momke.

„Što se nas tiče, ne moraju ni u osminu finala. Opet, to je njihovo pravo da na taj način gledaju na turnir. To što su osvojili pet svetskih titula im daje za pravo da tako misle i govore. Šta oni govore, trenutno nije naš fokus. Gledamo sebe i nismo bez šansi protiv njih. Bitno je da mi prođemo grupu, a da li će oni u osminu finala sa nama ili ne, to je njihova stvar“.

Možeš li da izdvojiš nekog iz brazilskog tima kao najveću opasnost?

„Zaista ne znam šta da kažem jer su jaki u svim linijama. Ali ako moram da izdvojim najveći kvalitet, onda je to brzina ofanzivnih igrača. Na to bi trebalo da obratimo najveću pažnju. Ipak, imamo veliko smaopuzdanje i nadamo se dobrom rezultatu“.

Brazilske novinare je zanimalo da li Srbija očekuje Selesao sa Vinisijusom ili Fredom u startnih 11...

„Ne znam, ne bavimo se time. To je njihova stvar. Poznajem kao fudbalere obojicu pomenutih i to je sve“.

Kada se pogledaju linije brazilskog tima, bekovi Aleks Sandro i Danilo deluju kao najtanje karike. Da li vi to vidite tako?

„To su igrači koji igraju u Juventusu... Dovoljno je to reći. Ako je to najtanja karika, nije lepo za nas. Naravno da i Brazilci imaju imaju mane. Pokušaćemo da ih napadnemo gde su najtanji a koje su to mane, ne bih otkrivao“.

Da li si kao dete sanjao o utakmici protiv Brazila?

„Jesam, kad sam počinjao fudbal. Dok sam igrao ispred zgrade, uvek sam zamišljao da je to protiv Brazila. To je jedna od najatraktivnijih i najboljih ekipa na svetu. Uvek sam zamišljao da igram finale Svetskog prvenstva protiv njih. Epilog možete da zamislite i nadam se tom epilogu kao ispred zgrade“.

Kako se navikavate na uslove u Kataru i kako provodite slobodno vreme?

„Očekivao sam da je teže, ali aklimatiozvali smo se u poslednja tri dana. U Bahreinu je bilo mnogo, mnogo toplije. Uglavnom smo svi zajedno. Retko, baš retko sam video da se neka grupa tako drži zajedno. Pričamo, igramo društvene igre...“

Koliko ti znači što debituješ na Mundijalima?

„Kao što znate, pre godinu dana sam imao tešku situaciju i tešku povredu tako da mi je ovaj poziv i poverenje selektora mnogo značio“.

Filip Đuričić i Nemanja Gudelj (©MN Press)Filip Đuričić i Nemanja Gudelj (©MN Press)

Da li ste spremni na neka „nova pravila“ fudbalske igre na Mundijalu?

„Stručni štab vodi računa o svemu, ali mogu da otkrijem da su imali sastanak sa ljudima iz FIFA što se tiče „novih“ pravila fudbalske igre. Rekli su nam na šta mi da obratimo pažnju i na šta će sudije obraćati pažnju. Videli smo na prvim utakmicama da se igra mnogo duže od 45 ili 90 minuta, da su nadoknade vremena po 10 ili 12 minuta. To je jedan od noviteta na koji nam je skrenuta pažnja“.

Koliko ste kao grupa uigrani i koliko vam znači što se kipa nije mnogo menjala kod Stojkovića?

„Znači sigurno. Što duže smo zajedno, to bolje. Naravno da se i dalje upoznajemo i trudimo se da bolje komuniciramo na terenu. Generalno se dobro poznajemo jer igramo već duže vremena zajedno. Za gro igrača je ovo prvi Mnudijal. Sigurno će pritisak biti veliki, ali treba da igramo hrabro, pa šta bude“.

Da li vam smeta taj pritisak očekivanja?

„Pritisak nije uvek negativan. Može da donese mnogo toga. Jedva čekamo da izađemo na teren i da igramo. Sanjali smo o tome. Lično, nemam pritisak rezultata. Međusobno smo rekli da treba ići utakmicu po utakmicu. Pritisak može dosta toga pozitivnog da donese“.  

Da li vaša pojava na konferenciji znači da ćete igrati? Da li znate tim za Brazil?

„Ne znam tim, ali snaga ove ekipe je da ko god izađe na teren, doneće kvalitet i dati maksimum. Minut ili 90, svejedno je. To izdvaja ovu ekipu od prethodnih reprezentacija“.

Pobeđivali ste Portugal i Norvešku kada je bilo najbitnije. Možete li i Brazil?

„Te utakmice su pokazatelj da možemo da igramo protiv jakih. I da pobeđujemo. Ključno je bilo što smo verovali. I za ovu utakmicu isto verujemo. Da li ćemo pobediti, zavisi od više faktora. Treba igrati hrabro, pa ko bude bolji“.



tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija SrbijeFilip Đuričić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara