Haskić (©fkvelež)
Haskić (©fkvelež)

Veležov kapitalac Nermin Haskić: Željo je vratio „DNK“, utakmica će biti za uživanje

Vreme čitanja: 6min | ned. 20.03.22. | 10:27

„Našu prednost vidim u lepom terenu, jer važimo za ekipu koja voli da igra fudbal“, kaže golgeter Rođenih

Kada je krajem decembra prošle godine potpisao za Velež, Mostar je bio u euforiji. Nermin Haskić je igrač koji ima veliku reputaciju, prvenstveno zbog fantastične sezone u dresu niškog Radničkog, kada je sa 34 gola u sezoni razdvojio večite rivale i bio deo tima koji je ispisao istoriju.

Nakon toga, put je Haskića vodio u daleki Japan, ali je na zimskoj pauzi odlučio da se vrati u rodnu zemlju i potpiše ugovor sa mostarskim velikanom. Koliko god to nekome čudno zvučalo, Veležova istorija to zaista potvrđuje. Na kraju krajeva, to je bio jedan od razloga što je iskusni napadač stavio paraf baš na ugovor sa Veležom. 

Izabrane vesti

Dugo se čekalo da debituje u dresu Rođenih, a kada je to uradio pokazao je da nije izgubio golgeterski njuh. Na debiju upravo protiv današnjeg rivala Željezničara, postigao je dva gola u pobedi svog tima od 2:0 i već na startu zapušio usta kritičarima koji su sa podsmehom govorili da je njegovo vreme prošlo. Nakon toga, usledila je Kup utakmica sa Širokim Brijegom. Pobeda 4:0, i nova dva Haskićeva gola. Kao što smo i navikli od njega, u stilu Tomasa Milera. Na pravom mestu u pravo vreme. 

Bila je to najava uspešne avanture u dresu mostarskog tima i dodatna injekcija optimizma pred ono što Velež očekuje. Mostarci imaju cilj, a to je Evropa. Put do njega tražiće kroz Kup, gde su ostvarili plasman u polufinale, dok u Premijer ligi kubure na osmom mestu sa samo 24 boda. Međutim, daleko od toga da će odustati od boljeg plasmana u domaćem šampionatu, pa će nakon tri vezana poraza (Borac, Tuzla Siti i Široki u Kupu), pokušati da se vrate na pobednički kolosek. Prva prepreka je upravo veliki rival Željezničar, i to na Grbavici (19:00).

Bez obzira na situacije i pozicije na tabeli u kojem se nalaze Željo i Velež, sigurno je da će to biti prelep fudbalski događaj. I naši navijači su najavili dolazak. Noćni je termin, vreme idealno, teren takođe. Svi preduslovi su tu i biće to prava poslastica za navijače. Nadam se da će imati šta da vide i žao mi je što više utakmica u Premijer ligi nemaju ovakve uslove za igru kao što će biti na Grbavici“, započeo je Haskić razgovor za Mozzart Sport.

Dotakao se Nermin i večerašnjeg protivnika. 

„Iskren da budem, u prvoj polusezoni nisam pratio Želju jer sam bio u Japanu. Međutim, na utakmici što smo odigrali pre manje od mesec dana, stvarno su mi se svideli. Mi jesmo pobedili 2:0, ali moram da pohvalim njihov pristup i kako su izgledali na terenu. Mnogo se priča o tom Željinom „DNK“ koji trener Edis Mulalić vraća u tim i mogu da kažem da je to zaista tako i to se već vidi. Sigurno je da će oni sve više napredovati i drago mi je zbog toga. Pazite, ligi treba stari Željezničar, konkurentan za titulu i ja im zaista želim svu sreću.“

Potom je Haskić govorio i o Veležu.

„Što se tiče nas, momcima Grbavica nije nepoznata. Igrali su nekoliko puta ovde, pa i u Evropi prošlog leta, tako da nas raduje što je teren odličan. U prošloj utakmici dali smo dva gola iz prekida, mislim da će to sada biti malo teže, jer nas je protivnik skautirao. Našu prednost vidim u lepom terenu, jer važimo za ekipu koja voli da igra fudbal, koja voli da ima posed i mislim da tako možemo da nađemo dosta prostora u njihovoj zadnjoj liniji te dođemo do povoljnog rezultata“.

Iako se nakon fantastičnih partija u Evropi prethodnog leta od Veleža očekivalo da bude jedan od glavnih konkurenata za titulu, Mostarci kubure sa rezultatima u Premijer ligi. Razlog tome je loša forma na startu sezone, a potom i kazne od strane Saveza zbog kojih su Veležu oduzeti bodovi. Sve to, doprinelo je da se put na evropsku scenu traži kroz Kup, gde je ostvaren plasman u polufinale, dok se ni Premijer liga neće zapostaviti. 

Mi moramo pre polufinala Kupa da vratimo samopouzdanje, a ono se najbolje vraća pobedama. Moramo na svaku utakmicu ići na to da odigramo dobro, da budemo zadovoljni i da napredujemo. Sve to nam daje dodatnu dozu samopouzdanja pred polufinale Kupa, gde imamo mnogo šansi za osvajanje. Verujem u ovu ekipu. Kada sam došao, moj prvi utisak je bio fantastičan, kako se radi, kako se trenira, kako se igra. Iako smo izgubili prethodne tri utakmice, nisam promenio mišljenje. Ja sam oduševljen kako se trenira. Imamo velike šanse za osvajanje Kupa i voleo bih da prvu sezonu u Veležu krunišem titulom“.

Top tema sportskih medija u BIH su tereni. Pogotovo, krajem jeseni i početkom proleća, gde su često uslovi nefudbalski, što je i prvi utisak Nermina Haskića nakon povratka u BiH fudbal. 

Stalno se potencira i piše o tome, ali sa razlogom. To su negativni utisci koje sam stekao. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati tereni koji imaju dobru infrastrukturu. Međutim, ima stvarno dobrih ekipa. Tuzla Siti ima fantastičnu ekipu, Zrinjski da ne pominjem. Ima mnogo dobrih igrača, ali su stvarno tereni loši, tako da bi definitivno trebali poraditi na tome, jer igrači moraju napredovati i pokazati kvalitet. Na ovakvim terenima teško“.

Haskić pravi komparaciju fudbala u BiH i Srbiji.

Iskreno, mislim da je trenutno velika razlika. Gledajući ekipe u vrhu možemo zaključiti da se radi o mnogo jačoj ligi, gde u Srbiji imate Zvezdu, Partizan, Čukarički. Mislim da u Bosni nema takvih klubova, koji imaju taj kontinuitet godinama igranja i u ligi i u Evropi. Mislim da bi se trebalo ugledati na taj sistem. Evo, pogledajte Čukarički. Funkcioniše profesionalno i besprekorno. Od omladinskog pogona do seniora. Na kraju krajeva, prave ozbiljne transfere i dokaz su da neko mimo večitih rivala može dobro raditi i iskočiti kao jako bitan faktor. Opet kažem, ima kvaliteta i kod nas, ali je potreban neki sistem da se to podigne na mnogo veći nivo“

LALATOVIĆ I BRAT I RODITELJ I TRENER

Neizostavna tema razgovora svakako je bila čuvena sezona 2018/2019 u dresu niškog Radničkog, kada je sa 24 pogotka bio najbolji strelac Superlige Srbije, razdvojivši tako večite rivale u vrhu tabele. Ekipom je komandovao temperamentni stručnjak Nenad Lalatović.

Lalatović je najzaslužniji za to. Igrači jesu izneli sezonu, ali je on to sve pažljivo odabrao sa predsednikom Tončevim i sportskim direktorom Jovanovićem. Napravili smo odličnu ekipu, imali iskusne igrače poput Drinčića, a uz to nekoliko mladih dobrih igrača koji su kasnije napravili ozbiljne transfere u Crvenu Zvezdu, Leh Poznanj, Olimpijakos... Meni je žao što u medijima o Lalatoviću uvek izlaze neke stvari koje su današnjoj publici zanimljive, neki skandali i slično. Ja bih voleo da izlaze pozitivne stvari, koliko utiče na ekipu. Koliko njegovi igrači igraju dobro i u sledećim klubovima, koliko ga cene. Fizička sprema je kod njega besprekorna. Zadnja linija je taktički odlična, a to vidimo i sada gde Radnički Kragujevac nije primio gol zadnjih pet utakmica. To dovoljno govori o njemu kao treneru. I kao čoveku, o njemu imam samo reči hvale. Meni lično je pomogao mnogo i van terena. To se videlo i tada na mojoj statistici, da sam bio zadovoljan i da smo imali fantastičan odnos. Svim igračima pristupa i kao brat i kao roditelj, tu je i za privatne i porodične stvari i zato gde god da je bio igrači ga cene, poštuju i ima takve rezultate“, naglasio je Haskić u razgovoru za Mozzart Sport. 

PREMIJER LIGA BIH – 23. KOLO

Subota

Zrinjski - Radnik 4:0 (3:0)

/Bilbija 22, 45, 51, Ticinović 36/

Nedelja

13.00 (1.47) Sarajevo (3.70) Posušje (7.50)

15.00 (1.45) Tuzla siti (3.90) Rudar (7.50)

17.00 (1.20) Borac (5.70) Leotar (14.0)

19.00 (2.20) Željezničar (3.05) Velež (3.35)

Ponedeljak

18.00 (1.70) Široki Brijeg (3.30) Sloboda (5.30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

VeležNermin HaskićBiH 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara