(Reuters)
(Reuters)

Vembli podrhtavao od evropskog klasika: Englezi gubili 0:2, preokrenuli, pa ostali bez pobede u Ligi nacija (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.09.22. | 22:44

Uspavanka u prvom, pa spektakularno drugo poluvreme u Londonu

Ne slovi okršaj fudbalskih giganata kakvi su Engleska i Nemačka slučajno za svojevrstan evropski fudbalski klasik. I ako je njihov večerašnji susret u poslednjem, 6. kolu A Lige nacija bio najavljen pod velom rezultatski beznačajnog, jasno je da je utakmica na Vembliju podsećala na sve, samo ne na teranje lopte dva ne preterano zainteresovana tima. Ako su Englezi i Nemci u prvom poluvremenu uspavali londonsku publiku u drugom su je protresli zemljotresom od šest pogodaka ponudivši joj jednu od najkvalitetnijih i najuzbudljivijih fudbalskih sekvenci u ovogodišnjoj Ligi nacija - 3:3.

A kakvoj su se samo dubiozi nalazi izabranici Gereta Sautgejta sredinom drugog poluvremena kada se na vođstvo iz penala u režiji Ilkaja Gundogana, lepoticom van šesnaesterca nadovezao Kai Haverc. Sve što su do tada uradili domaćini svodilo se na dve izgledne prilike za Rahima Sterliga iz prvog poluvremena koje je Ter Štegen sprečio da postanu golovi. Mirisalo je na ozbiljan igračko/rezultatski fijasko Gordog Albiona koji do večeras nije imao pogodak iz igre u Ligi nacija.

Izabrane vesti

Na kraju su izmene Gereta Sautgejta, odnosno slanje na teren Bukaja Sake i Mejsona Maunta umesto Sterlinga i Fila Fodena, bukvalno okrenule utakmicu naglavačke, a Pancere ubacile u centrifugu. Neverovatnu energiju u igru Albiona unelo je krilo Arsenala, a Englezi su u roku od tri minuta, od 72. do 75. poravnali rezultat. Pogodak Luka Šoa, pratio je gol Maunta baš na asistenciju Sake. Razvukli su Englezi odbranu ekipe Hansija Flika, počela je da duva ozbiljna promaja, a iako sudija Dani Mekeli isprva to nije video, VAR sobi nije promakao neoprezan start Nika Šloterbeka nad Džudom Belingemom u šesnaestercu Nemačke. Loptu je na belu tačku namestio Hari Kejn, Ter Štegen je kretanjem levo-desno pokušao da ga dekoncentriše, ali je kapiten izveo savršen penal - u same rašlje.

Vembli je vrisnuo posle gola svog kapitena koji je večeras postao tek peti nosilac trake Tri lava na 50 ili više utakmica. Počeli su Englezi da se slade, verovali da je počasna pobeda i to moćnim preokretom protiv starog znanca momenat koji će izbrisati sve one mrlje iz ovogodišnje Lige nacija... Međutim, posle dva gola koje je direktno skrivio Hari Megvajer, prodao ih je i golman Nik Poup. Intervencija na ne previše zahtevan udarac rezerviste Serža Gnabrija bila je traljava, lopta umesto da mu ostane u naručju, odbila se pred Haverca, a igrač Čelsija pogodio za konačnih 3:3. Englezi bi večeras verovatno slavili trijumf da Ter Štegen, bez obzira na tri lopte u mreži, nije bio na visokom nivou, te u zavrnim minutima utakmice zaustavio Saku u situaciji jedan na jedan.

Ne sme se zaboraviti da Megvajer večeras nije izraziti tragičar jedino zbog tri pogodtka svojih saigrača. Najskuplje plaćeni štoper u istoriji fudbala je početkom drugog poluvremena skrivio jedanaesterac nakon što mu je Džamal Musijala provukao loptu kroz noge, da bi petnaestak minuta kasnije, pun ničim izazvanog samopouzdanja krenuo da petlja sa loptom u protivničkoj trećinu. Loptu je izgubio, a bio je to začetak akcije iz koje je Haverc prelepim golom podebljao prednost Nemaca. Tako da njegove izjave od pre par dana, da su sve kritike na njegov račun samo želja novinara da im se vesti više čitaju, klecaju na staklenim nogama, kakve su uostalom često i njegove pod najezdom protivničkih napadača.

Igra Musijala od starta sezone odlično u Bundesligi, jedan je od najboljih fudbalera Bajerna u ovom trenutku, a brzim promenama ritma, napadačkom britkošću, deljenjem lopti i driblinzima pokazao je da bi trebalo da bude jedno od najopasnijih oružja Nemačke na predstojećem mundijalu u Kataru. Isporučio je u drugom poluvremenu jednu odličnu loptu za rezervistu Tima Vernera, ali se napadač Lajpciga i dalje ne uspeva da se seti kako se s lakoćom postižu golovi.

Da trans u koji su reprezentacije u drugom poluvremenu upale stavimo po strani, na osnovu onoga što su Englezi i Nemci demonstrirali poslednjih meseci, ni jedni ni drugi ne idu u Katar u Bog zna kakvom raspoloženju. Nemcima poprilično škripi u odbrani i na svakom od šest duela u Ligi nacija su primili bar po gol, nedostaje i golgeter koji će konstantno pogađati. Verner trenutno to ne može, Haverc je ipak lažna devetka. Englezi u odnosu na igrački kadar koji ih krasi i epitet ubedljivo najskuplje reprezentacije na planeti (mada su cene njihovih fudbalera, složiće se mnogi, prenapumpane), ne igraju ni približno kvalitetan fudbal. Recept za mundijal bi bila sekvenca koju su režirali u poslednjih dvadesetak minuta na Vembliju, ali Sautgejt će morati da shvati da nije rešenje da uvek igraju najveća imena, već da pronađe mozaik u koji će biti uključeni igrači poput Sake i Maunta.

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) - 6. (POSLEDNJE) KOLO:

GRUPA 3

Engleska - Nemačka 3:3 (0:0)

/Šo 72, Maunt 75, Kejn 83 - Gundogan 52, Haverc 67, 87/

Mađarska - Italija 0:2 (0:1)

/Raspadori 27, Dimarko 52/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija EngleskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara