Jamkam (©Starsport)
Jamkam (©Starsport)

Poseban dan za Bazila Jamkama – rekord i izvesni oproštaj

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.05.24. | 09:49

Kamerunac danas postaje stranac sa najviše prvenstvenih utakmica u dresu Radničkog, u kojem će verovatno i poslednji put zaigrati na Čairu

Poslednjih godina prodefilovalo je Čairom baš mnogo stranih fudbalera – nedavno smo upravo na ovim stranicama pokušali svih da ih se prisetimo – a samo manji broj njih uspeo je da ostavi dublji trag, bilo u istorijskim knjigama niškog kluba, bilo u srcima navijača.

Bazil Jamkam je naklonost Meraklija zavredeo, čini se, od prvog trenutka kada je kročio na teren, a danas će, dve i po godine kasnije, ispuniti i ovaj drugi gornji uslov kako bi se na neki način mogao smatrati legendom niškog kluba. Naravno, u kontekstu koji taj epitet ima u današnje vreme stalne fluktuacije igrača i menjanja jezgra tima iz sezone u sezonu, nikako u poređenju sa asovima koji su i čitavu karijeru provodili u Radničkom i, pre više decenija, ispisivali najsvetlije stranice njegove istorije, čak i na međunarodnoj sceni.

Izabrane vesti

Elem, bude li u sastavu na utakmici 36. kola plej-auta Mozzart Bet Superlige protiv Javora (16.00 - TV Arena sport 2), a najavljen je u postavi, sjajni Kamerunac postaće stranac sa najviše nastupa za Radnički u utakmicama šampionata Srbije. Do sada ih je sakupio 79, baš koliko i Riota Noma, tako da bi danas trebalo da ga pretekne.

Japanac ostaje rekorder po broju nastupa u svim takmičenjima (89), dok ih Jamkam trenutno ima 87 (šest u Kupu Srbije i dva u baražu za opstanak), tako da bi u preostala dva kola mogao da sustigne, ali ne i prestigne nekadašnjeg univerzalnog vezistu.

Znao sam da je utakmica izuzetno važna, jer nam može doneti opstanak u ligi, ali sada kada ste mi ovo rekli, dobija baš specifičnu težinu za mene. Hvala Bogu što sam došao u situaciju da uđem u istoriju ovako velikog kluba”, regovao je Jamkam kada smo mu saopštili ovaj za njega posebno dragocen statistički podatak uoči meča sa Javorom u kojem je Radničkom i jedan bod dovoljan da overi superligaški status i za narednu sezonu.

Štaviše, ukoliko Voždovac savlada IMT u meču koji se igra u isto vreme, Nišlijama ni remi neće biti neophodan, imaće opstanak u džepu, dok Javoru baš gori pod nogama i gosti će danas, nema sumnje, preorati Čair u potrazi za spasonosnim bodovima.

Ne smemo da razmišljamo o tome šta je nama dovoljno, jer staro je fudbalsko pravilo da onaj ko ide na bod, lako može da izgubi. Treba da igramo na pobedu, a onda i ako se desi remi, moći ćemo konačno da odahnemo”.

Da simbolika bude potpuna, utakmica kojom postavlja rekord vrlo lako mogla bi da mu bude i oproštajna pred niškom publikom u dresu Radničkog. Nišlije su i u prethodnih par prelaznih rokova odbijale ponude za 26-godišnjeg defanzivca, ali kako mu ugovor ističe na kraju kalendarske godine, a ni sam ne bi imao ništa protiv da promeni sredinu, Bazil je prvi u redu za prodaju ovog leta...

Dobro, još je rano za priču o tome da li je poslednja utakmica u Nišu ili ne. Videćemo šta donosi naredni period, ali drago mi je da je vikend, da će naši najvatreniji navijači biti na južnoj tribini i da ću moći uz njih da obeležim ovaj značajan dan. Ne samo Niš, već generalno Srbija me je tako prihvatila ovih godina da je smatram svojim drugim domom, u rangu sa Kamerunom”.

Iz matične Bamende u Niš je stigao u septembru 2021. godine. Trebalo mu je par meseci za adaptaciju, a debitovao je u meču poslednjeg kola te polusezone, protiv Proletera u Novom Sadu, koju je Radnički izgubio na terenu, pa kasnije dobio za zelenim stolom (3:0) zbog administrativnog propusta novosadskog kluba.

Nakon odrađenih priprema, zadobio je puno poverenje trenera Radoslava Bataka, bio jedan od važnijih šrafova u pohodu na četvrto mesto i plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije, koje je propustio zbog velikih zdravstvenih problema (oboleo od malarije).

Za ove dve i po sezone promenio je osmoricu trenera na Čairu (Batak, Sivić, Mrkić, Lalatović, Šarac, Trajković, Đorđević, Joksimović), ali i gotovo jednak broj pozicija u timu. U klubu se često šale da Jamkam još samo na gol nije stao, pošto je pokrivao, a maltene jednako dobro se snalazio na svim mestima u užoj odbrani. Igrao je i kao desni i kao levi bek, i kao desni fulbek, kao desni, levi, pa čak i centralni štoper u formaciji sa trojicom centralnih bekova, naravno i kao defanzivni vezni – dva puta baš u aktuelnoj polusezoni.

Pa ipak, ne želi da se izjasni ni po pitanju pozicije koja mu najviše leži, ni po pitanju trenera koji je na njega izvršio najveći uticaj. Samo kada je reč o utakmici koju će posebno pamtiti:

To je sigurno pobeda nad Partizanom 2:1 u finišu jesenje polusezone tekućeg šampionata. Skinuti skalp tako velikom klubu je posebna referenca u karijeri svakog igrača i moja najveća pobeda u dresu Radničkog. Svi treneri sa kojima sam sarađivao su me nečemu naučili, svaki je izuzetno važan za moj razvoj i ne bih nijednog izdvajao. A što se pozicija u timu tiče, najbolja je uvek ona gde najviše mogu da pomognem timu. Meni je najvažnije da sam pokazao takvu taktičku pismenost da sam mogao da odgovorim svim tim različitim zadacima koje su mi treneri bili namenili”.

Nedavno je protiv Crvene zvezde na Čairu kao kapiten izveo saigrače na teren. Prošle sezone je protiv istog rivala dobio crveni karton, jedan od dva koliko je zaradio noseći dres Radničkog. U zvaničnoj statistici stoji mu šest asistencija, pre mesec dana u Subotici je postigao autogol (njemu se piše, mada je greška bila golmanova), a za čime najviše žali u prethodnom periodu?

Ako mislite da je to zbog bolesti, koja me je sprečila da igram u evropskim kvalifikacijama, ne mogu na taj način da gledam na to. Bog je tako hteo. Možda bih pomogao ekipi da prođe Gziru da sam bio na terenu, možda i ne bih, ali ne vredi plakati za onim što je prošlo. Što me tada nije ubilo, učinilo me je jačim. Neostvarena želja mi je da postignem gol u dresu Radničkog. Ali, ko zna, sezona još nije gotova, možda mi se i to ostvari”, zaključio je razgovor za Mozzart Sport Bazil Jamkam.

Ko zna, koliko se simbolike nakupilo, možda danas i neka lopta posle kornera pred protivničkim golom doleti baš na njegovu glavu. Mada, biće dovoljno da u odbrani odradi svoje, da Radnički uplovi u sigurnu luku i da ga Jamkam, ukoliko na leto zaista ode, ostavi tamo gde ga je i zatekao i gde u kontinuitetu završava već 12. uzastopnu sezonu – među superligašima.

MOZZART BET SUPERLIGA - 36. KOLO (ŠESTO KOLO PLEJ-AUTA)

Subota

16.00: (1,90) IMT (3,45) Voždovac (3,80)

16.00: (1,75) Radnički (3,45) Javor (4,50)

16.00: (1,45) Železničar (4,20) Novi Pazar (6,50)

18.00: (3,35) Radnik (3,25) Spartak (2,10)



tagovi

Bazil JamkamRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara