Viša sila pogledala Portugaliju, još korak do prve evropske titule, Španija poražena posle dve godine (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.06.21. | 19:39

Ekipa Ruija Žorža slavila u derbiju Iberijskog poluostrva

Mlada fudbalska reprezentacija Portugalije prvi je finalista ovogodišnjeg Evropskog prvenstva! Prvi put posle četiri, a drugi posle dvanaest godina nećemo gledati Španiju u finalu kontinentalnog takmičenja za igrače do 21 godine. Posle Italije Portugalija je precrtala i Španiju u derbiju Iberijskog poluostrva završenom sa samo jednim golom!

Gledaćemo Portugaliju u prvom meču za titulu posle 27 godina, u tada premijernom izdanju turnira pod organizacijom jedne države (Francuska prim. aut) pošto se dotad finale igralo po sistemu dva meča - kod kuće i na strani. Španiji je ovo prvi poraz na velikim takmičenjima još od juna 2019. godine, što samo potvrđuje koliko dominantne generacije ima zemlja na obali Mediterana. Uostalom, triput u prethodnih pet izdanja šampion je bila Španija, uz finale 2017. i jedino na turniru odigranom dve godine ranije Furija nije bila među četiri najbolja tima. Interesantno, tada je vicešampion postala upravo Portugalija posle poraza od Italije u produžetku.

Izabrane vesti

Današnji selektor Portugalije Rui Žorž može i te kako da bude ponosan na svoje izabranike jer su se protiv jednog od glavnih konkurenata za pehar pokazali u najboljem svetlu, iako su do pobede stigli zahvaljujući autogolu štopera Almerije Horhea Kuenke desetak minuta pre kraja susreta. Bio je to splet nesrećnih okolnosti, jer je Kuenka pokušao da "počisti" centaršut Fabija Vijere s desnog boka. Umesto toga, lopta se odbila tako da je preskočila golmana Alvara Fernandeza i završila u mreži.

Da su šanse odlučivale o prvom finalisti, Španija bi definitivno prošla dalje, a Braim Dijaz bio bi igrač utakmice. Čak tri velike šanse propustio je Realov vezista na pozajmici u Milanu, od toga dve već u uvodnih pola časa! Nije mu se dalo da ovo bude njegovo popodne, dan kada bi mogao sebi možda da trasira siguran put do prvog tima Crvene furije. Prvi šut s peterca otišao je malo iznad prečke, drugi mu je odbio jedan igrač portugalske odbrane u poslednjem trenutku, da bi treći umalo završio kaznenim udarcom s kreča, ali njegov pad nije ubedio glavnog sudiju da pokaže na belu tačku.

S druge strane jednu od retkih prilika Portugalija je propustila već posle četvrt sata igre kada je Vitinja uputio snažan udarac s ivice kaznenog prostora, ali je loptu koja je išla pod prečku Fernandez uspeo da “skine“ i spreči rano vođstvo komšija. Praktično sve do akcije kod autogola Kuenke Portugalija je bila tiša od rivala, ali na kraju se ipak slavi pobeda izabranika Ruija Žorža koji je po poslednjem sudijskom zvižduku ostao maksimalno miran.

Portugalija s mirom može da čeka ime protivnika u finalu, a to će biti Holandija ili Nemačka.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA IGRAČE DO 21 GODINE - POLUFINALE

Četvrtak

Španija - Portugalija 0:1 (0:0)

/Kuenka 80ag/

21.00: (2,75) Holandija (3,05) Nemačka (2,75)

***Kvote su podložne povredama


tagovi

Evropsko prvenstvo za mlademlada reprezentacija Španijemlada reprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara