Voša je porasla, Kabić je ofanzivna gromada

Vreme čitanja: 5min | ned. 05.02.23. | 12:19

Remi sa Crvenom zvezdom u Beogradu pokazatelj da Novosađani mogu da se nose i sa ekipama iz vrha tabele Mozzart Bet Superlige

Najavljivali su svi iz tabora novosadske Stare dame pred početak prolećnog dela sezone mnogo bolju Vojvodinu nego jesenas, pre svega zbog toga što je ekipa konačno zajedno prošla pripreme i dodatno se uigrala, a ako bilo koga u klubu pitate šta je cilj na kraju sezone, kao iz topa ćete dobiti kratak odgovor - “treće mesto i trofej Kupa".

Jasno je i zašto, jer pomenuti uspesi ove sezone garantuju grupnu fazu u Evropi, barem u Ligi konferencije. Već na prolećnoj premijeri izabranike Milana Rastavca čekao je najteži test, budući da su juče gostovali petostrukom uzastopnom šampionu i lideru na tabeli Crvenoj zvezdi, ali su Novosađani na kraju sa Marakane odneli deo plena u Srpsku Atinu (1:1). Ako se po jutru dan poznaje, Voša bi mogla da ostvari zacrtane ciljeve kada se podvuče crta krajem maja, jer ovaj bod iz okršaja sa Beograđanima ima veliku težinu. Ili boje reći, mogao bi da je ima. Ukoliko se prisetimo meča sa “Karađorđa” iz oktobra, kada je Zvezda kao gost rutinski nadigrala Lale (0:2), i uporedimo ga sa jučerašnjom partijom u Beogradu, mora se priznati da je Vošin napredak evidentan. Ne samo u igri, i pre svega taktičkom segmentu, već prvenstveno u odlučnosti i samom pristupu meču.

Izabrane vesti

Naime, u prvoj polusezoni Vojvodina je imale ozbiljne probleme kada izađe na crtu ekipama iz samog vrha tabele, sa kojim treba da vodi bitku za Evropu. Redom su Novosađani trpili poraze od Čukaričkog (0:2), doživeli debakl protiv Partizana (1:4), poraženi od TSC-a (1:2), kao i u pomenutom meču od Zvezde (0:2). U svim tim susretima ekipa Milana Rastavca delovala je krajnje inferiorno u odnosu na protivnike, koji su im očitali bukvicu i jasno stavili do znanja da moraju još da rastu. Tačnije, da moraju prvenstveno da mnogo hrabrije i odlučnije, sa više sampouzdanja, uđu u te mečeve i nauče da odole pritiscima.

Ako je verovati prvom prolećnom utisku, ekipa Vojvodine je to prebrodila. Stoga, ovaj bod je važan ne samo zbog toga što su izbegli poraz na najtežem gostovanju u ligi, već zato što on može da im da veliki vetar u leđa u nastavku prvenstvene trke, u kojoj novosadski tim ima izazovan zadatak da nadoknadi šest bodova zaostatka za TSC-om i tri za Čukaričkim iz jesenjeg dela šampionata. Možda je, ipak, prerano donositi neke zaključke tek na osnovu prolećne premijere, pa je jasno da će Lale morati da opravdaju ovaj bod i da pokažu da su u međuvremenu sazreli, te da su spremni da se potuku sa bilo kojim protivnikom.

Šef stručnog štaba Milan Rastavac svestan je da će morati da nastave u ovom ritmu, kako ovaj remi ne bi izgubio na težini.

“Ovaj bod je veliki onoliko koliko ga budemo potvrđivali u sledećim utakmicama. Videli smo jednu organizovanu i dobru Vojvodinu i održali obećanje koje smo dali pre svega nama, ali i našim navijačima da budemo reprezentativni, borbeni i kvalitetni zbog nas samih, ali i zbog velikog Siniše Mihajlovića. Sve čestitke igračima na današnjem izdanju i nadam se da će nam ovo biti dobar podstrek za dalje”, poručio je strateg Vojvodine Milan Rastavac nakon susreta sa Crvenom zvezdom.

Nisu Novosađani uspeli da savladaju beogradske crveno-bele, ali su uspeli da im pariraju i onemoguće ih da kontrolišu utakmicu onako kako žele. Istina je da je Zvezda imala i posed lopte i inicijativu na svojoj strani, ali šampion nije uspeo na kraju da nadigra Staru damu. Rastavac je u jučerašnjem derbiju apsolutno nadmudrio kolegu Milojevića, znao je da ubije ritam u ključnim trenucima i skrati teren, kako se Zvezda ne bi razigrala, jer u tom slučaju šanse rivalima praktično da ne postoje.

Voša je u stvari uradila ono što je i najavio trener Milan Rastavac pred meč sa beogradskim crveno-belima.

Želimo da ih stavimo pod kontrolu, a to ćemo uspeti ako im ne dozvolimo da se razigraju i rastrče. Ako želite da budete uspešni protiv Zvezde, onda morate naći način da je ugrožavate. To je nešto što oni ne vole da trpe, a ako želimo dobar rezultat, onda moramo da ih dovedemo u situaciju da rade stvari koje ne žele", kazao je Rastavac uoči meča.

I uspeo je u tome, jer trener Zvezde Miloš Milojević sigurno nije želeo da sva tri boda juri u poslednjim minutima i to pred kraj preko Milunovića u ulozi špica...

Naravno, bilo je propusta u igri Lala, tu je i kiks odbrane prilikom izjednačujućeg gola Kataija, ali kada se sve uzme u obzir, Novosađani moraju da budu i te kako zadovoljni.

Uz to, talentovani Uroš Kabić još jednom je pokazao da je ogromni potencijal, da može da rešava velike mečeve, što je i nagovestio još pre skoro dve godine onim sjajnim pogotkom protiv Panevežisa, a u ovom susretu je u potpunosti opravdao poverenje stručnog štaba. Dobio je priliku da počne od starta po desnom krilu i na kraju poneo titulu najboljeg pojedinca na susretu. Ne samo da je postigao fantastičan pogodak za vođstvo, kada je iz prve poslao bombu pod prečku Borjanovog gola, već je konstantno pravio probleme Zvezdi po desnoj strani, stavljajući na muke iskusnog beka crveno-belih Milana Rodića.

Takođe, i ostatak novosadske ekipe dosta korektno je odradio svoj deo posla, svi su zaslužili ako ništa više, onda bar prelaznu ocenu. Istina je da su Novosađani imali i sreće da se ispromašuju Zvezdini ofanzivci, pre svih Pešić i Bukari, ali opet su prvi stigli do vođstva. Brzo su ga i prokockali, već posle tri minuta, ali na kraju odoleli napadima Beograđana. Ako Lale budu izgledale timski dobro kao na prolećnoj premijeri i ukoliko budu podizali formu iz meča u meč, kao što je i prirodno, onda navijači Stare dame imaju pravo da sanjaju na jesen grupnu fazu evropskog takmičenja u Novom Sadu.


tagovi

Uroš KabićMilan Rastavac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara