Zamke arapskog fudbala: Šeik ujutru hoće da te smeni, popodne te pred svima hvali

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.06.23. | 17:37

Aleksandar Veselinović za Mozzart Sport o izazovima s kojima će se u UEA suočiti Milojević i Nikolić

Samo nedelju dana posle oproštaja od Crvene zvezde i duela sa Novim Pazarom Miloš Milojević promovisan je u Dubaiju u novog šefa stručnog štaba Al Vasla. Angažman je deo projekta kluba čija je zamisao da se vrati na staze stare slave i umeša u trku za titulu koju će u narednoj godini braniti Šabab Al Ahli, klub čije se kormilo očekuje da preuzme još jedan naš trener - Marko Nikolić.

Potencijalni srpski derbi mogao bi da predstavlja razlog da pažnja srpske fudbalske javnosti u narednim mesecima bude usmerena ka Bliskom istoku, a šta očekuje kolege i sunarodnike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iz ličnog iskustva za Mozzart Sport je otkrio je Aleksandar Veselinović, strateg koji je u dva mandata predvodio Al Darfu.

Izabrane vesti

"Pred Milojevićem je zahtevan zadatak. Preuzeo je klub velike istorije, u poslednje vreme nije beležio rezultate kakvi su se očekivali. Vlasnik Dubaija Mohamed bin Rašid je ljubitelj Al Vasla i sve će učiniti da ove sezone napravi uspeh. Imali su i u sezoni iza nas dobar tim, ali nisu uspeli da stignu do osme titule u istoriji. Šeike ne zanima ništa osim titule za koju ravnopravno konkuriše šest, sedam klubova", počeo je razgovor Veselinović.

Posebno zanimljiva trka biće ukoliko Nikolić bude zvanično promovisan u Šabab Al Ahliju.

"Čitao sam da je Nikolić blizu realizacije dogovora. Susret Al Vasla i Šababa je ujedno i najveći derbi u Emiratima. Šabab je nastao preko noći odlukom šeika i spajanjem tri kluba. Tamo se sve odluke donose u dahu. Šeik je procenio da mu nije interesantno da ima tri kluba pod ingerencijom i spojio ih je u jedan".

Očigledna prednost rada u klubovima na Bliskom istoku su finansije, međutim Veselinović ističe nepredvidivost čelnika pri donošenju odluka.

"Motiv trenerima koji se opredele za klubove u Emiratima, Saudijskoj Arabiji ili Kataru je finansijske prirode. Istovremeno, život u Dubaiju i Abu Dabiju je fantastičan, a napraviti rezultat u konkurenciji odličnih stručnjaka angažovanih mahom iz Evrope je prestiž. Veoma je teško raditi u Emiratima i napraviti kontinuitet, zahtevi su veliki, a nema strpljenja. Dešavalo se da trener potpiše danas, sutra otputuje kući na odmor pred početak priprema, prekosutra bude obavešten da je smenjen i da je angažovan drugi . Ivan Jovanović, aktuelni strateg Panatinaikosa i dokazani stručnjak smenjen je sa selektorske pozicije, a da nije vodio reprezentaciju ni na jednoj utakmici".

Veselinović je ilustrativan:

"Normalna je praksa da treneri koji uvedu klub u viši rang ne ostanu, već da rukovodstvo pronađe novog stratega za narednu sezonu. Šeici nisu ranoranioci, dešava se da sede do kasno u noć, narednog dana, uz nargilu naprasno donesu odluku da smene trenera. Ukoliko ga ne dobiju na telefon da mu saopšte , moguće je da se do popodnevnog treninga predomisle i na licu mesta ga pohvale za rad".

Podelio dragoceno iskustvo: Aleksandar Veselinović ©MN PressPodelio dragoceno iskustvo: Aleksandar Veselinović ©MN Press

Odlazak u Aziju godinama se smatra kao nepopularan korak za perspektivne trenere, međutim Veselinović ističe da je barijera nestala uz tehnologiju i golobalizaciju.

"Mnogi poznati evropski treneri radili su u Emiratima. Drago mi je što su naši stručnjaci očigledno cenjeni na tom tržištu, što potvrđuje da su prethodnici sa ovih prostora ostavili dobar utisak. Zlatko Dalić je otvorio vrata brojnim Hrvatskim trenerima koji danas rade na Bliskom istoku, nadam se da će Srbi biti još popularniji s uspesima Milojevića i Nikolića. Bilo bi degutantno da komentarišem njihove odluke i motive, ali je očigledno da je tržište u Zapadnoj Evropi teško prohodno za Srbe i smatram da su napravili dobar potez. Želim svu sreću i Milojeviću i Nikoliću. Izuzetni su treneri. Moje iskustvo iz Emirata, protiv najvećih trenera, pokazuje da imamo kvalitet, ali i da moraju da budu spremni da prepoznaju zamke i znakove kraj puta. Ljudi u Srbiji moraju da znaju da je Bliski istok trusno područje. Radmilo Ivančević je najbolje opisao sve sa čime sam se susreo u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Onaj ko nije bio tamo ne može da razume kako je raditi u toj sredini, a ko je bio - ne mora da mu se priča ništa, razumeće sve", kazao je srpski strateg.


tagovi

Al Vaslujedinjeni arapski emiratiAleksandar VeselinovićMarko NikolićMiloš MilojevićUAE

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara