Foto: FK Partizan
Foto: FK Partizan

Zdjelar: Želim da podignem šampionski pehar sa Partizanom i odem

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.02.22. | 09:51

Vezni fudbaler istakao de je trofej prvaka Srbije jedino što mu nedosaje tokom mandata u Humskoj

(od izveštača Mozzart Sporta iz Turske)

Pripreme Partizana u Turskoj stigle su do poslednjeg čina, a tačku na naporne dve nedelje tempiranja forme za važne izazove crno-beli će staviti danas u 15 časova proverom protiv Dinama iz Batumija.

Izabrane vesti

Lider Superlige Srbije u susretu sa šampionom Gruzije imaće priliku da poslednji put pred zvanične izazove stekne uvid u urađeno do sada i nedelju dana pred nastavak borbi na tri fronta odredi jasan smer u kojem će se kretati tokom proleća.

"Iza nas su veoma naporne pripreme. Dosta smo radili na fizičkoj pripremi, trčanjima i snazi. Ekipa izgleda dobro, jedino rezultatski ne mogu da budem zadovoljan jer smo u prethodne dve provere poraženi, a protiv Dinama iz Moskve smo trebali da pobedimo. To su prijateljske utakmice, služe da se neke stvari vide, poprave i ekipa ide u pravom smeru", sumirao je za Mozzart Sport dosadašnje brušenje forme Saša Zdjelar.

Iako su crno-beli očuvali praktično čitav igrački kadar iz jesenjeg dela sezone, sve promene koje su se dogodile bile su usko vezane za Zdjelarovu ulogu i funkcionisanje na terenu. Prvo, Humsku je napustio Aleksandar Šćekić, igrač koji je često u tandemu upravo sa Zdjelarom činio sponu na sredini trerena, a potom su konkurenciju na poziciji centralnog veznog zaoštrili povratnici Ljubomir Fejsa i Marko Jevtović.

"Odlaskom Šćekića izgubili smo sjajnog momka i veoma dobrog igrača. Nije lako zameniti ga jer je specifična ličnost, međutim došli su Fejsa i Jevtović. Jevtovića poznajem iz prvog mandata, dok sam Fejsu gledao u Olimpijakosu i reprezentaciji, svakako da su nas pojačali, ipak u međuvremenu se povredio Pantić. Nadam se da će pauza biti manja od procenjene jer njegovim izostankom u ofanzivnom smeru izgubili smo mnogo. U svakom slučaju, neko drugi će zauzeti njegovo mesto i verujem pokazati da vredi".

Sličnost po konstituciji i ulozi na terenu nameće misao da bi Jevtović mogao da bude idealna zamena za Šćekića, a bivši igrač Konje i Al Ahlija, upravo danas bi trebalo da upiše povratničke minute.

"Imaju dosta sličnosti, visoki su, igraju brzo, jednostavno, ali svaki igrač je za sebe. Jevta je već bio tu, poznaje ekipu, ligu, zna sve o klubu i siguran sam da mu ništa neće biti strano. Kao što sam rekao, dobili smo pojačanje njegovim dolaskom, isto mislim i za Fejsu".

Povreda Danila Pantića u uvodnim trenucima utakmice sa Bašakšehirom poremetila je planove crno-belih, a vezni fudbaler ostao je uz saigrače kojima je svakodnevna podrška na treninzima i utakmicama. Sa druge strane, Zdjelar ističe da je potpora obostrana.

"Znam dobro iz ličnog iskustva kako je biti povređen i svi smo svesni da moramo da se nađemo Pantiću u tranutnoj situaciji. Ovo je nešto kroz šta prolazimo svi zajedno. Zajedno smo i stigli do pet bodova prednosti u prvenstvu i proleća u Evropi i svaki momak je podjednako bitan. Daču poznajem godinama unazad, iz mlađih kategorija, a i u Partizanu me je dočekao pre nego što je otišao i vratio se. Veoma mi je žao zbog peha, ali to je fudbal i želim mu da se što pre vrati na teren".

Nedelju dana nakon povratka u Beograd Zdjelara i saigrače očekuje zvanična premijera protiv Radničkog iz Niša, međutim već sada veliku pažnju privlači i dvomeč sa Spartom iz Praga u okviru Lige konferencije.

"Sparta je kvalitetna ekipa, isto kao i mi. Ne želim nikoga ni da potcenim ni da veličam, ali i mi i oni smo ostvarili ozbiljne stvari. Sve lige i sve ekipe rastu, ali u Srbiji gledamo da ukoliko ti nije zapala ekipa iz top pet liga da svakoga možeš da prođeš. Ipak, to sa neke druge strane nije realno, jer i drugi klubovi ulažu ogroman novac, videli smo to protiv Bašakšehira i Dinama, a tako je i sa Spartom. Na dvomeč sa Česima gledam kao još jednu priliku, duel koji može da nam donese mnogo. Svoj cilj u Evropi smo ostvarili, ali možemo i želimo da napravimo korak napred i stignemo što je dalje moguće".

Deo aktuelnih igrača crno-belih, među kojima je i vezista ponikao u OFK Beogradu, imao je priliku da se uveri u stil čeških timova protiv Viktorije Plzenj koju je tada predvodio Pavel Vrba, aktuelni strateg Sparte.

"Svaka utakmica u Evropi donosi novo iskustvo. Ekipe su prilično ujednačene što smo videli kroz duele u grupi, mislili smo nakon žerba da ćemo lako proći, imali smo situacije da rano rešimo sve, nismo, i usledila je borba do kraja. Upravo to je potvrda često korišćene tvrdnje da svi igraju fudbal, ekipe ulažu novac, pojačavaju se, dovode strance... Ono što je naša prednost je što imamo iskustvo, svaki duel donosi nešto novo, a jedna od lekcija je i dvomeč protiv Viktorije. Imali smo sve u svojim rukama, primili gol i potom se tamo desilo šta se desilo te nismo prošli dalje. Znamo kakva je fudbalska filozofija na tom podneblju, Česi igraju tvrdo, jaki su, dominantni u duelima i moramo da budemo na istom, ako ne i većem nivou da bismo pobedili".

Uz izazove u Evropi, Partizan očekuju i borbe u dva domaća takmičenja, te je kalendar crno-belih u naredim mesecima ispunjen u potpunosti.

"Navikli smo na gust kalendar, šest-sedam meseci smo u ritmu četvrtak-nedelja i tako u krug. I ove pripreme su bile veoma naporne upravo kako bi nas uvele u ritam koji nam sleduje. Svesni smo situacije u kojoj smo, motivisani i svi će učiniti da što duže igramo u ritmu četvrtak-nedelja".

Foto: FK PartizanFoto: FK Partizan

Poseban akcenat iz perspektive 26-godišnjeg veznog fudbalera je na šampionskoj kruni koju sanja od dolaska u Partizan zime 2018. godine.

"Došao sam u Humsku kada je Zvezda počela da niže titule, ali to želim da zaboravim. Ova godina je izvanredna za nas, sa svim rezultatima koje smo napravili, prošli u Evropi, dobili mnogo mladih igrača. Naravno da sam oduševljen učinkom jer je iza nas najboljih šest meseci u istoriji kluba. Titula je prioritet u nastavku sezone i svi smo toga svesni. Upravo to je ono što mi nedostaje i razlog zbog kojeg sam ostao. Imao sam ponude, ali nisam želeo da diskutujem o tome. Želeo sam da ostanem do kraja, jer mi je klub dao mnogo, a i ja njemu te je šampionska kruna nešto što nedostaje da se zaokruži cela priča".

Upravo epitet nejboljeg tima u Srbiji bio bi povod da Zdjelar stavi tačku na fenomenalan period u Humskoj.

"Ovo mi je fudbalski najbolja godina i oduševljen sam ostvarenim, međutim u fudbalu, kao i u životu, sve što si uradio ostaje iza tebe i računaju se samo dani koji dolaze. Ne krijem i mnogo puta sam rekao da sam ostao zbog titule, nije mi se u nekim situacijama pogađalo, ali sada ide sve kako treba i verujem da mogu da osvojim titulu i da kažem: Ja sam šampion, podižem pehar i idem"

Ostvarenje sna pred nastavak sezone zbog pet bodova prednosti izgleda realno, ali upravo zato i nosi dodatni pritisak.

"Partizanov dres je težak tonu i bilo na stadionu 500 ili 5.000 igrača osetiš pritisak. Znaš kako igraš i kako se ponašaš jer ti oni to pokažu. Pritisak u šampionskojh trci meni ne predstavlja problem jer sam navikao na njega i volim ga. Ne znam kako bih funkcionisao u slučaju da nema te vrste odgovornosti. Igrao sam u OFK Beogradu, Olimpijakosu, Majorki i sada Partizanu i u svakom klubu su postojala visoka očekivanja. Pritisak me i tera da idem napred, uživam u tome i voleo bih da isto gledište imaju i moji sigrači", kazao je Zdjelar.


tagovi

FK PartizanSaša Zdjelar

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara