Žoao Feliks (Reuters)
Žoao Feliks (Reuters)

Žoao Feliks: Simeone dobar za neke fudbalere, igrao sam šest meseci sa slomljenim stopalom

Vreme čitanja: 7min | pet. 10.02.23. | 12:19

"Kod Čola sam naučio da izgaram i patim...", kaže Portugalac u velikom intervjuu za španski AS

Niti je Atletiko Madrid uživao u Madridu od starta sezone, niti se naigrao fudbala, niti je odnos sa Dijegom Simeoneom bio bogzna koliko skladan. Naprotiv. Nije argentinski stručnjak ukazivao previše poverenja najskupljem fudbaleri u istoriji Jorgandžija, pa je Feliks praktično jedva dočekao januarski prelazni rok i ugrabio šansu da promeni sredinu.

Stigao je u Čelsi na pozajmicu bez prava otkupa, debitovao je u Premijer ligi i na prvoj i zasad jedinoj utakmici u dresu Plavaca zaradio crveni karton. Bez obzira na neobećavajući početak, Portugalac će na Stamford Bridžu imati priliku da na neki način oživi karijeru i pokaže zašto ga je Atletiko svojevremeno platio 127.000.000 evra.

Izabrane vesti

U velikom intervjuu za španski AS, Feliks se dotakao široke palete tema, a najinteresantnija ticala se odlaska iz Atletika i odnosa sa Simeoneom.

"Već neko vreme sam želeo da promenim sredinu, jer mi je bilo teško da se naviknem na način igre. Otišao sam jer mi se glava usijala od konstantnih pokušaja i nemogućnosti da uspem. Promena je morala da se dogodi ove zime i mislim da je dobro došla, kako Atletiku, tako i meni", počeo je Feliks priču za AS.

Pod trenerskom palicom popularnog Čola Simeonea Feliks je odigrao 132 utakmice, postigao 34 i namestio 19 pogodaka.

"Svi znaju ko je on i šta je osvojio. Reč je o veoma kvalitetnom treneru. Ima svoj način posmatranja i razumevanja fudbala, način koji drugi treneri nemaju. Za neke fudbalere je dobar, a nekima ne odgovara. Zavisi od slučaja do slučaja. Ali poseduje vrline i to ga čini kvalitetnim."

Isprva je odnos supertalentovanog ofanzivca i dugogodišnjeg trenera Atletika krasilo poverenje, ali...

"Poverenjе mora da dođe i od strane fudbalera. Ne na početku, ali u trećoj sezoni moje poverenje je uvek bilo na maksimumu. A onda, logično je da trener u nekoga ima više, a u nekoga manje poverenja. To je normalna stvar."

Poslednjih meseci, upečatljiva je bila Simeoneova izjava da razume zbog čega je Feliks ljut na njega, ali da će ga učiniti boljim fudbalerom.

"Da, naravno, učinio me je boljim fudbalerom. Od dolaska u Atletiko do danas, bolji sam igrač. A uticaj na to imali su svi - Čolo, selektor Fernando Santos u reprezentaciji Portugalije, saigrači u Portugaliji i Atletiku, utakmice koje sam igrao, ali i one u kojima nisam učestvovao... Sve to mi je pomoglo da porastem."

Već deceniju i kusur otkako je Simeone kormilar Atletika, Rohiblankose krasi karakterističan fudbalski stil... Ne previše lepršav, svakako ne idealan za kreativca popit Feliksa.

"Oduvek sam voleo da se nadmećem i oduvek sam voleo da pobeđujem. Naučio sam da se takmičim na drugačiji način. Uvek sam želeo da pobedim više od svih, ali u Atletiku se promenio način. Jednostavno, kod Simeonea je to 'patnja', izgaranje na terenu. Sve se svodi na izgaranje, zatim na priliku i korišćenje te prilike. To je njegov način. Nije loš, ali se razlikuje od drugih trenera."

Feliks i Simeone (Reuters)Feliks i Simeone (Reuters)

Na pitanje da li ga je Simeone naučio da pati na terenu...

"Da, može biti. Zapravo, jeste."

Već neko vreme, večito pitanje u crveno-belom delu Madrida je hoće li Simeone napustiti stadion Metropolitano.

"Zaista ne znam. Svake godine postoji priča da odlazi, ali nikada ne ode. Tako da više ne verujem ni u šta što čujem. Ako ostane to je dobro, ako ode, želim mu svu sreću i da mu sve ide kako treba u nastavku karijere. Tek u junu ćemo znati šta će se dogoditi."

Pre nekoliko meseci, Feliksovo eskiviranje odgovora na pitanje ko je najbolji fudbalski trener na svetu izazvalo je mnoge kontroverze. Novinar AS-a, Manu Sains ponovo mu je servirao isto pitanje.

"Ne sećam se šta sam odgovorio, ali malo je nepošteno da odgovorim na takvo pitanje budući da sam imao sjajne trenere. Ne bi bilo fer izdvojiti jednog. A znam da ukoliko kažem da je Čolo da ću biti kritikovan što nisam rekao da je to Fernando Santos. A ukoliko budem rekao da je Santos, upiraće prstom što nisam rekao da je Čolo. Šta god da kažem ispao bi problem, tako da je bolje da ne odgovorim. Ali ako želite ime, može biti Bruno Laž, čovek koji mi je dao šansu u Benfiki. Tako neće biti nikakvih kontroverzi."

Otišao je iz Atletika, vratiće se na leto (videćemo hoće li ostati još koju sezonu), a u međuvremenu baci pogled utakmice španskog kluba.

"Da gledam, Atletiko kada imam vremena. Atletiko je isti, pati, izgara... Gledao sam utakmicu protiv Real Madrida. Odigrali su sprektakularno prvo poluvreme. Kasnije u drugom nisu bili tako dobri, ali to je Atletiko. Godinama je tako. Budemo jako dobri, a onda primimo glup, nepotreban ili nesrećan gol koji potpuno promeni utakmicu i ubije motivaciju kod fudbalera. Želim Atletiku dobar drugi deo sezone. Boriće se za trofej u kupu. Takođe će pokušati da obezbede Ligu šampiona naredne sezone"

Sezona 2020/2021, ona što je iznedrila šampionsku krunu Atletika, bila je i individualno najbolja za Feliksa. Međutim, u smiraj 2020. godine, dogodila se povreda, mnogo teža nego što je isprva bilo procenjeno...

"Da, povreda je uticala na moje igre jer se često nisam osećao najprijatnije na terenu. Uprkos tome, uvek sam se trudio da pomognem timu. Znao sam da je to važna sezona. Igrali smo odlično u prvenstvu i borili smo se za sve, a ja sam uvek pokušavao da do kraja budem od pomoći. Nakon što smo završili sezonu, otišao sam na operaciju i bol je nestao."

Neverovatno, ali ispostavilo se da je Feliks pola godine igrao za Jorgandžije sa prelomom kosti stopala.

"Povreda datira od novembra ili decembra. Povredio sam se protiv Bajerna kod kuće (1. decembar 2020). Od tog dana... Igrao sam povređen do kraja sezone, ali nisam bio svestan kakva je povreda. Samo sam osećao bol. Podvrgnut sam testovima, ali nisam znao da sam slomio kost. Otkrio sam to tek na kraju sezone, kada sam otišao poznatom ortopedu za stopala. Da, kost je bila slomljena, osećaj je bio isti kao da vam je kamen u cipeli, ali, u mom slučaju, taj kamen je bio u stopalu."

Izdvojio je Feliks dva perioda najboljeg fudbala u dresu Atletika i objasnio šta mu nedostajalo da ponovi takve partije.

"Prvi deo sezone kada smo postali šampioni. Prošle godine, pre nego što sam se povredio, takođe je bilo veom dobro. Držaću se toga. Povrede su mi oduzele samopouzdanje, ritam, nivo igre, ali i druge stvari su imale uticaj. Danas sam stariji, zreliji i mislim da više neće biti uspona i padova, velikih oscilacija. Biću konstantniji."

Odlazak u Atletiko nije bio greška...

"Ne, ne kajem se. Bilo je dobro za mene što sam napustio Portugaliju, kako bih se razvijao, sticao nova iskustva, upoznavao nove igrače i trenere... Ne kajem se jer mi je odlazak doneo napredak."

Nije baš jasno odgovorio na pitanje da li bi sa ovim iskustvom, da se vrati u 2019. godinu savetovao tadašnjeg Feliksa da potpiše za Atletiko...

"Tog leta, Atletiko se jako zainteresovao za mene i to je presudilo da potpišem za njega. Zaista su mi se dopale tri i po godine koje sam proveo tamo. Bilo je dobrih momenata, ali i onih manje lepih. Ne znam da li je to poglavlje gotovo. Saznaćemo na leto, ali ne kajem se što sam potpisao za Atletiko."

Kao što je rekao bilo je lepih i manje lepih trenutaka u Madridu.

"Bilo je izliva besa zbog golova koje nisam postigao, rezultata koji nisu bili dobri, zbog lopti koje nisu stigle, zbog vremena koje sam proveo u defanzivnim zadacima... Ali moram sam da znam kako da se nosim sa tim i danas sam zreliji u tom pogledu."

Neispunjena očekivanja od igrača plaćenog 127.000.000 evra često su pripisivana pritisku koji je toliki novac usadio u njegovu glavu. Feliks je to demantovao.

"Nimalo, nula odsto. Bilo je mnogo priče o novcu koji je plaćen za mene, ali nikada nisam mario. Platili su, jer su platili. Ne razmišljam svaki dan koliko je koštalo i da sam ja zbog toga morao da uradim nešto. Morao sam da radim svoj posao. Da, platili su, u redu, ali to me nije pritiskalo u glavi"

Izvršni direktor Atletika Migel Anhel Hil veruje u Feliksa. Pristao je da ga pusti na pozajmicu u Čelsi, a poverenje i to da računa na Portugalaca ogleda se i u činjenici da nije želeo da ubaci potencijalni otkup u ugovor.

"Za razliku od mnogih ljudi, Migel mi je oduvek verovao, uvek je bio spreman da stavi ruku u vatru za mene. Imam dobar odnos sa njim. Cenim što mi je dozvolio da promenim sredinu. I dalje veruje u mene i vidi me kao nadu za Atletiko, ali videćemo...", zaključio je Feliks i ostao zagonetan po pitanju svoje budućnosti.


tagovi

Žoao FeliksAtletiko MadridDijego Simeone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara