Zvanično: Boaći u najpoznatijem antiarapskom klubu čiji gazda je jedan od najbogatijih Arapa na svetu

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.07.21. | 21:11

Bivši Zvezdin napadač našao novi angažman

Ričmond Boaći je novi član izraelskog Beitara, potvrdio je večeras izraelski klub. Ugovor je potpisan na godinu dana uz opciju da se saradnja produži na još godinu dana. Boaći je došao kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor u poljskom Gornjiku koji je na njegovo mesto doveo Lukasa Podolskog.

Boaćijev novi klub važi za jedan od najkontroverznijih u tom delu sveta, pa i šire. Beitar je poznat kao jedini izraelski prvoligaš za kojeg nikada nije zaigrao fudbaler arapskog porekla. Iako je bilo slučajeva da su igrali fudbaleri nearapskog porekla ali islamske veroispovesti.

Izabrane vesti

Beitarovi navijači su krajnje desničarski orijentisani i poznati su po rasističkim i ekstremističkim stavovima zbog kojih je klub često bio kažnjavan. Kada je pre desetak godina tadašnji ruski vlasnik doveo dvojicu čečenskih fudbalera muslimanske veroispovesti, navijači su organizovali žestoke proteste i čak podmentuli požar u klubu. Često su isticali skandalozne parole kao što je ’smrt Arapima’. Jednom prilikom su nigerijskom fudbaleru Aliju Mohamedu, inače hrišćaninu, tražili da promeni ime. Ironija je da Beitar podržava većina desno orijentisanih izraelskih političara među kojima je i dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu

Uprkos antiarapskim sloganima i parolama, Beitar je prošle godine dobio arapskog valsnika. Polovinu vlasničkih deonica je kupio šeik Hamad bin Kalifa Al Najhan, član kraljevske porodice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je postavio svog sina u UO kluba i obećao da će u narednih 10 godina investirati u Beitar oko 100.000.000 dolara. Iz uprave kluba su tom prilikom poručili da šalju najbolju moguću poruku kako bi se promenio imidž kluba u svetu.

Uprkos ulaganjima, Beitar je prošlu sezonu završio na osmom mestu na tabeli. Smenjen je trener Slobodan Drapić i na njegovo mesto ovog leta postavljen poznati Holanđanin Ervin Kuman, brat mnogo poznatijeg Ronalda Kumana. Klub je ovog leta od pojačanja doveo i Boaćijevog zemljaka Edvina Đasija, a od stranaca su tu još Brazilac Mateuzinjo, Paragvajac Okampos i bivši Partizanov vezista Marko Janković.


tagovi

letnji prelazni rok 2021Ričmond BoaćiBeitar Jerusalim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara