Zvezda bolja u slabom derbiju: Vigo otvorio vrata Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.03.23. | 21:08

Argentinac odlučio 169. večiti derbi pogotkom u petom minutu utakmice – 1:0

Derbi ispod proseka po kvalitetu - Crvena zvezda u ovom trenutku za jedan gol bolja od Partizana. Crveno-beli su došli do željene pobede u 169. večitom derbiju, koja ih je odaljila na objektivno nedostižnih 16 bodova prednosti od večitog rivala. Izabranici Miloša Milojevića napravili su izvesno ključni korak ka osvajanju 34. šampionske titule i direktnom učešću u Ligi šampiona naredne sezone. Sa druge strane, Partizan u aktuelnoj situaciji verovatno nije mogao, niti imao snage za više, zapretio je tek u poslednjih pola sata utakmice, propustio veliku priliku za izjednačenje preko Rikarda u 85. minutu utakmice, ali sve to nije bilo dovoljno da bi se izbegao poraz na stadionu Rajko Mitić – 1:0 (1:0).

Odlučujući trenutak utakmice predstavljao je gol Aleksa Viga iz petog minuta, kada je centašut Argentinca uz pomoć Slobodana Uroševića postao neobranjiv za Aleksandra Popovića. Crvena zvezda je imala apsolutnu kontrolu dešavanja na terenu u prvih sat vremena utakmice, i nekoliko dobrih prilika da duplira prednost, ali je onda inicijativu preuzela ekipa Igora Duljaja. Partizan je napadao, pokušavao da se vrati u život, imao i tu jednu veliki priliku, ali se istakao i kapiten aktuelnog šampiona, Milan Brojan koji je odličnom reakcijom sačuvao mrežu.

Izabrane vesti

Utakmicu je obeležila i velika nervoza sa obe strane i gužva posle koje je crveni karton zaradio RIkardo Gomeš, a Strahinja Eraković i Samed Baždar po javnu opomenu.

Domaćin nije mogao da poželi bolje otvaranje utakmice. Već u petom minutu Osman Bukari je u svom stilu krenuo ka kaznenom prostoru Partizana, povukao sa sobom trojicu igrača, a onda ostavio loptu za slobodnog Aleksa Viga. Argentinac je želeo da centrira, ali je lopta zakačila Uroševića i dobila takvu putanju da joj Aleksandar Popović nije mogao ništa. Odsela je uz samu desnu stativu gola Parnog valjka.

Možda je baš tako rani gol uticao na to da ritam naglo opadne, mada je ekipa Miloša Milojevića mogla da iskoristi trenutak nadahnuća i dezorjentisanosti prototivnika. U kratkom vremenskom periodu dva puta su pripretili Stefan Mitrović i Aleksandar Katai, ali je izostalo mirnoće i sigurnosti u samoj završnici, pa je ubrzo pao ritam igre.

Crvena zvezda je sve vreme bila stabilna na lopti, čekala je i vrebala svaku priliku da izbori neku novu šansu da ugrozi Popovića. Jedna takva mogućnost otvorila se u 23. minutu utakmice, kada je posle novog prodora Bukari ostavio loptu Aleksandru Kataiju na 17-18 metara udaljenosti od Partizanovog gola. Ovaj je probao levom nogom, ali je lopta otišla preko prečke.

Raspoloženi Bukari je bio kreator i velike šanse domaćeg tima u 31. minutu, kada je izuzetnim potezom izbacio Uroševića i na vrhu peterca u idealnoj situaciji pronašao Kataija. Zvezdina desetka je hvatala volej iz prve, ali je usledila fantastična parada Aleksandra Popovića.

Do tada potpuno inferiorni Partizan kreirao je najbolju situaciju u 42. minutu, kada je akcija krenula od Kristijana Belića, centrirao je Fuseni Dijabate na drugu stativu, gde je bio Kvinsi Menig, koji je zahvatio loptu glavom i gađao preko prečke, ali je usput napravio faul i nad Vigom, što je signalizirao Aleksandar Živković.

Prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu dogodilo se nakon pet minuta igre. Dijabate je kiksnuo i otvorio kontranapad crveno-belih, loptu je vukao Katai, ali je oklevao i na kraju uposlio Stefana Mitrovića, ali je bilo prekasno, pa je požrtvovani Belić stigao da se vrati i to izblokira.

Partizan je u nekoliko navrata oko časa igre pokazao da je ustanju da propreti preko Meniga, Dijabatea i Rikarda, a onda se desilo nešto konkretnije. Andres Kolorado se u 63. minutu izborio za poziciju, snažno gađao sa dvadesetak metara udaljenosti, ali je Borjan bio dobro postavljen.

Milojević je na buđenje protivnika reagovao uvođenjem Kingsa Kangve umesto Stefana Mitrovića, dok je sa druge strane Igor Duljaj u vatru gurnuo Sameda Baždara i Marka Živkovića umesto Kolorada i Filipovića.

Parni valjak je nastavio da podiže ritam, pa je već u 66. minutu po levoj strani protutnjao kapiten Slobodan Urošević, snažno šutirao sa 25 metara udaljenosti, lopta je išla pod prečku, ali se Borjan izvio koliko je dugačak i sprečio izjednačenje.

U tim trenucima Duljajev tim je već počeo da napada u talasima. Nova opasna kontra gostiju razvijena je u 69. minutu. Rikardo je poslao odličnu loptu za Kvinsija Meniga, koji je hvatao poluvolej iz prve sa nekih 14-15 metara, ali je lopta prošla pored leve stative Borjanovog gola.

Partizan je u 84. minutu praktično morao do gola. Rikardo Gomeš se posle gužve izborio za najbolju priliku na meču. Izborio se za dobru poziciju iz snažno šutirao iz srca kaznenog prosta, ali je Borjan i taj udarac uspeo da ukroti.

Samu završnicu meča više su obeležili prekidi i prepucavanja sa dve strane, pa ni nije bilo prostora da dođe do neke uigranije akcije sa obe strane, niti promene rezultata.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:0 (1:0)

/Vigo 5/

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: 35.078.

Sudija: Aleksandar Živković

Crveni karton: Rikardo (Partizan) u 90. minutu.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Vigo, Eraković, Dragović, Rodić – Kanga, Mijailović – Bukari, Katai (od 75. Milunović, od 88. Mijatović), Mitrović (od 64. Kangva) – Pešić.

PARTIZAN (4-2-3-1): Popović – Filipović (od 65. Živković), Marković, Vujačić, Urošević – Belić (od 74. Traore), Kolorado (od 65. Baždar) – Dijabate, Natho, Menig (od 74. Jović) – Rikardo.



tagovi

Mozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara