Crveno-beli posle pobede nad Javorom (©Starsport)
Crveno-beli posle pobede nad Javorom (©Starsport)

Zvezda između dve krajnosti i reč junaka poslednje pobede u Humskoj: Pusti sada političku korektnost...

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.08.22. | 11:29

“Kada sam čuo da Zvezda nije dobila na stadionu Partizana više od šest godina bio sam u šoku... Ali ako ćemo realno Crvena zvezda je bolji tim“, poručio Luis Ibanjez

Do pre deset dana sve je u Ljutice Bogdana bilo svila, kadifa, med i mleko. Najavljivala se i očekivala Liga šampiona, Zvezda se predvođena Dejanom Stankovićem šalila sa rivalima u Mozzart Bet Superligi. Počele su i glasine o najjačem timu u poslednjih dvadesetak godina, ali onda je fudbalska klackalica počela da preteže na drugu stranu.

Poraz u dvomeču protiv Makabija iz Haife napravio je elementarnu nepogodu u redovima srpskog šampiona, koja je oduvala i šefa stručnog štaba Dejana Stankovića. Sada je, što je tipično za Zvezdu, sve pod sumnjom. Od kadrovskih rešenja do učinjenog u prelaznom roku… Međutim i sa praznim rezervoarom crveno-beli imaju u Humskoj 1 prvu meč loptu. Pobeda bi širom otvorila vrata toliko željene Lige šampiona, čak bi i remi učinio Zvezdu nedodriljivom.

Izabrane vesti

Ali moraće Crvena zvezda da se bori sa krajnostima velikih brojeva. Jedan kaže da je bez trijumfa na stadionu Partizana šest i po godina (poslednji put u februaru 2016. godine), drugi da su postali streptomicin za večitog rivala, pošto su poslednji prvenstveni meč izgubili još 2019. godine u Humskoj.

Iskreno, kada su mi navijači rekli da smo mi poslednja generacija koja je pobedila na stadionu Partizana bio sam u šoku. Nisam mogao da verujem da je to tačno. Crvena zvezda je ovih godina baš bila dominantna i jeste čudno da tako dugo nema pobedu tamo. Mada koliko znam nije dugo izgubila od Partizana. Moraće i oni da se psihološki bore sa ti brojkama i tradicijom“, poručuje uz Huga Vijeiru junak pobede u Humskoj 2016. godine Luis Ibanjez.

Kada eliminišemo propratne statističke elemente blaga prednost je i dalje na strani Crvene zvezde. Posebno što je ima tim koji je mnogo toga prošao zajedno, i snalazio se u sličnim situacijama kada je bio priteran uza zid. Istina, sada je tu novi trener koji mora da sanira emotivnu štetu izazvanu eliminacijom od Makabija iz Haife.

Uvek možemo da izigravamo političku korektnost izjavama da se u derbiju nikada ne zna ko će da pobedi. Ima tu istine, ali ako ćemo realno Crvena zvezda je bolji tim. Ne kažem to zato što sam igrao u tom klubu, i što sam sada deo razvojnog tima. Crvena zvezda je za srpske uslove poseban tim. Pokazuje to i tabela. Sad je stvarno došlo vreme za pobedu na komšijskom stadionu, kako bi trijumf naše generacije otišao u istoriju. Kada ako ne – sad? Ozbiljan motiv će imati neki od mojih sadašnjih saigrača. Bukvalno mogu da kupe kartu za Ligu šampiona ove večeri“.

 Ipak, Crvena zvezda je bila u sličnoj situaciji i 2018. godine kada je gostovala u Humskoj kao učesnik Lige šampiona, posle remija sa Napolijem. Tada je psihološki momenat bio na strani crveno-belih. Sada možda i nije.

Ma ne verujem da će taj Makabi imati uticaj. Bilo, prošlo. Dešava se to u fudbalu. Jeste teško, ali bio sam nebrojano puta u sličnoj situaciji. Odboluješ nekoliko dana i igraš dalje. Bila bi kruna da se ova generacija plasirala u Ligu šampiona, ali zaslužili su poštovanje za sve što su uradili. Ponavljaju usehe iz sezone u sezonu“.

Jedan od ljubimaca Delija zbog golova u večitom derbiju možda je i nesvesno uperio prst ka Zvezdinom problemu.

Zvezda je možda platila ceh činjenice da je od svih u ligi jača za tri ili četiri klase. Nemam drugo objašnjenje za ono što im se desilo protiv Makabija. Imao sam nekoliko sličnih situacija u zagrebačkom Dinamu. Šetaš se kroz ligu, znaš da si jači od svih. I onda dođe Evropa, susret sa timom približnih kvaliteta, drugačiji intenzitet meča i onda ne znaš gde ćeš… Evropa je nešto sasvim drugo. Sad se Dinamo ne dešavaju takve stvari, ili im se manje dešavaju, jer je liga malo izjednačenija. Sve je to druga tema, za ozbiljnu analizu“.

Kada govori o pojedincima u Crvenoj zvezdi, spremnih da reše večiti derbi, Ibanjez nema dilemu.

Uvek i stalno je na prvom mestu Katai. Zato što je doktor fudbala, stalno ga pominjem. Jedan od najtalentovanijih igrača sa kojima sam imao čast da igram, a nije baš da sam imao siromašnu karijeru (smeh prim.aut). I prošle godine im je davao golove kada god je hteo. Čudo od igrača. Mada mi je ovog puta favorit i Osman Bukari. Ne poznaju ga tako dobro kao Kataija. Brz je, može da im napravi mnogo problema, posebno ako zbog manjka bodova Partizan bude defanzivno orjentisan“.

MOZZART BET SUPERLIGA - 9.kolo

Utorak

Novi Pazar - Spartak Subotica 2:0 (1:0)

/Mijić 13, Nikčević 49p/

Napredak - Mladost GAT 1:0 (1:0)

/Šarić 21/

Vojvodina - Radnički Niš 3:0 (1:0)

/Baraj 22, Simić 51, Nikolić 82/

Sreda

16:30: (2.10) Javor (3.35) Kolubara (3.60)

16.30: (1.80) Voždovac (3.60) Radnik (4.60)

18.30: (1.53) TSC (4.00) Radnički (6.75)

20.00: (3.35) Partizan (3.20) Crvena zvezda (2.40)

Četvrtak

18.00: (1.53) Čukarički (4.10) Mladost (6.50)



tagovi

Luis IbanjezFK Crvena zvezda168. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara