Foto: Starsport
Foto: Starsport

Zvezdi je mesto u elitnom fudbalu: Svemoćni Pavkov probudio duh Zvezdine evropske jeseni

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.08.21. | 22:56

Ogromna prednost za srpskog šampiona nakon prvog meča plej-ofa Lige Evrope - 4:0

Silno je Crvenoj zvezdi na početku sezone bio neophodan bljesak jednog pojedinca, da čitavu ekipu, koja se davila u sopstvenim problemima, podigne iznad vode i povuče ka površini. Taj pojedinac je ponovo bio Milan Pakvov. Miljenik Zvezdine publike bio je u potpuno drugom planu ovog leta, dobio je novi ugovor samo nekoliko dana pre prve utakmice sa Klužom i predstavljao psihološki faktor povratka ekipe Dejana Stankovića na pobednički kolosek. Crvena zvezda je zablistala u prvom meču plej-ofa Lige Evrope, uspela da iskoristi sve vrline snažnog napadača iz Begeča i dođe u predvorje drugog po kvalitetu klupskog takmičenja na Starom kontinentu – 4:0 (2:0).

Pavkov je postigao gol u petom minutu, kada je probudio duh legendarnih devetki na stadionu Rajko Mitić, a najlepše je sačuvao za 38. minut, kada je majstorski grudima ostavio loptu na tacnu Aleksandru Kataiju. Rumuni su i pored zaostatka imali inicijativu u prvom poluvremenu, ali im je veliki rezultatski deficit ipak poremetio sistem i pokidao ključne niti u igri, pa je srpski šampion bio spreman da nokautira rivala u drugom poluvremenu. Za to su bili zaduženi Mirko Ivanić i Mohamed el Fardu Ben, koji su nastavku razmenili po gol i asistenciju i dotukli grogiranog prvaka Rumunije. 

Izabrane vesti

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, TREĆE KOLO (PRVI MEČ)

CRVENA ZVEZDA - KLUŽ 4:0

/Pavkov 5, Katai 38, Ben 68, Ivanić 77/

Beograd

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: 22.482

Sudija: Georgi Kabakov (Bugarska)

Žuti karton: Rodić, Kanga, Katai (Zvezda)

Crvena zvezda (4-1-4-1): Borjan - Gobeljić, Degenek (45+2. Pankov), Dragović, Rodić - Sanogo - Ben, Kanga (73. Krstičić), Ivanić (79. Srnić), Katai - Pavkov (79. Krstović). Trener: Dejan Stanković

Kluž (4-2-3-1): Arlauskis - Manea, Čiobotariju, Sestor, Kamora - Sigurjonson, Rodrigez - Deak, Omrani (62. Kostače), Petrila - Debeljuh (62. Alibek). Trener: Marijuš Šumudika

****

Stanković je konačno dobio ono što je želeo. Golove u idealno vreme, trenutke koji menjaju utakmicu i dovode te bliže konačnom cilju. Ipak, Zvezda je i večeras, uprkos više nego pozitivnom rezultatu, prolazila na momente kroz poteškoće. Patila je pomalo u organizaciji igre u prvom poluvremenu. Nametnuo se Kluž kao konkretniji tim u posedu lopte, ali nije bio konkretan u poslednjoj trećini terena. Srećom po crveno-bele, ozbiljnijih grešaka u defanzivi nije bilo, da bi se u nastavku situacija na terenu potpuno promenila.

Zvezda je za razliku od mečeva sa moldavskim šampionom večeras imala napadača koji je u stanju da optereti protivničku odbranu čak i onda kada je bilo ogromnih problema sa iznošenjem lopte iz poslednje linije. Uvek bi kao poslednja opcija postojalo to ispucavanje na protivničku polovinu, gde bi Pavkov konstatno bio na visokoj lopti ili makar blizu nje. Ti trenuci nisu dozvoljavali Klužu da se opušta, već su dodatno unosili nemir u njegove redove.

Dejan Stanković je očigledno uočio da štoperi rumunskog tima, bez obzira na visinu i snagu, mogu da imaju ogromnih problema u defanzivnom skoku. Stoga je svaki centaršut koji je išao pred gol Šumudikinog tima bio problematičan za goste.

Nisu se gosti snašli u situaciji iz petog minuta, kada se lopta posle Benovog udarca odbila ka penalu, a Pavkov u stilu velikih devetki glavom poslao loptu u nebranjeni deo mreže. Slično je bilo i kod drugog pogotka, kada je Pavkov ispred samog peterca uspeo da se zagradi i grudima omogući Kataiju da upiše još jednu evropsku recku.

Dešavanja iz drugog poluvremena u potpuosti su išla naruku Zvezdinom stilu igre. Kluž je pokušao da se otvori, ubrza protok lopte, a onda je se otvorio prostor između linija. Domaćin je dobio prostora da dejstvuje onako kako najviše voli, iz brze tranzicije i kontranapada, pa je postpeno postajalo sve jasnije da bi Kluž mogao da doživi znatno ubedljiviji poraz.

Mirko Ivanić je sredinu drugog poluvremena iskoristio da demonstrira klasu i još jednom pokaže da je u ovom trenutku verovatno najbolji igrač ovog tima. Fenomenalno je kod trećeg gola protutnjao kroz središnji deo protivničkog veznog reda, a onda strpljivo sačekao štopere Kluža da krenu napred i ostavio loptu na tacni El Fardu Benu. Omaleni napadač sa Komora je tada upotrebio sve iskustvo iz prethodnih sezona na evrosceni i rutinski pogodio za ogromnu prednost domaćina, a onda se u 77. minutu pošteno odužio Ivaniću. Pogodio ga je u trepavicu i omogućio mu da pokaže da može na svaki način da ugrozi protivnički gol.

Zvezda je bila sigurna do kraja meča, ali je pet minuta pre kraja Kluž ipak mogao da ublaži osećaj potpunog blagostanja na stadionu Rajko Mitić. Srećom po domaće, Alibek je umesto mreže uzdrmao prečku Borjanovog gola, pa crvemo-beli u Rumuniju putuju sa praktično nedostižnom prednošću za protivnika. Ipak, svako opuštanje sa ovako nepredvidivim protivnikom u revanšu mogao bi pitanje prolaska u Ligu Evrope da učini mnogo težim nego što se očekuje.


tagovi

Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara