(Foto: FK Crvena zvezda)
(Foto: FK Crvena zvezda)

Zvezdin novi pokušaj da napravi levog beka - Viktor Radojević

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.05.21. | 12:35

Trude se na Marakani da pronađu naslednika Milanu Rodiću

Višedecenijska je šala među fudbalerima da onaj ko ne zna da igra, a neće da brani, ide na poziciju beka.

U modernom fudbalu, međutim, to se drastično promenilo. Bekovi su kod pojedinih trenera, pre svih Jirgena Klopa, postali organizatori igre. Nemcu su upravo Trent Aleksander-Arnold i Endi Robertson značajno pomogli da sa Liverpulom dođe do trofeja Lige šampiona i Premijer lige.

Izabrane vesti

Još ako je bek levonog, to mu bar duplo podiže cenu. Nema mnogo kvalitetnih levih bekova i zato su veoma traženi na fudbalskom tržištu.

Crvena zvezda je imala sreću da pogodi sa Milanom Rodićem, koji se posle neuspele epizode u Zenitu vratio u Srbiju da oživi karijeru. Ne samo da je uspeo u tome, već je premašio verovatno i sopstvena očekivanja osvojivši četiri uzastopne titule sa crveno-belima i igrajući dve grupne faze Lige šampiona i dve šesnaestine finala Lige Evrope.

Rodić je od dolaska na Marakanu 2017. postao nezamenjiv prvo u timu Vladana Milojevića, a onda i Dejana Stankovića. Nametnuo se kvalitetom, ali je na njegovu minutažu uticao i nedostatak konkurencije. Imalo je to posledice, pošto je često igrao pod injekcijama protiv bolova ili propuštao neke važne utakmice zbog povreda.

Stefan Hajdin i Brazilac Žander nisu se pokazali kao kvalitet za Crvenu zvezdu - prvi je sada u Voždovcu, a drugi u brazilskom niželigašu Internasional Limeiri - a bezuspešno je pokušano i sa igračima iz omladinskog pogona, Markom Konatarom i Urošem Blagojevićem. Obojica su prošlu sezonu proveli na pozajmicama.

U nedostatku novca za kvalitetnog stranca na poziciji levog beka, za koju smo već pomenuli da je deficitarna, a nedostatku kvaliteta na domaćem tržištu koji može da zadovolji očekivanja Crvene zvezde, u Ljutice Bogdana rešili su da sami prozivedu naslednika 30-godišnjeg Rodića.

"To je bila tema u Omladinskoj školi, ali rekli su da je jako, jako teško. Radi se na tome, prvi koji obećava je 2004. godište. Pokušavali smo, Konatar i Blagojević su probali, ali nisu zadovoljili zahteve prvog tima", istakao je Zvezdan Terzić u nedavnom razgovoru sa novinarima.

NEDELJA, 18.00: (2,05) NANT (3,20) TULUZ (3.60)

Objasnio je generalni direktor crveno-belih i zašto je Aleksa Terzić leta 2019, posle svega dva nastupa za prvi tim, prodat Fjorentini za 1.700.000 evra.

"Ovde smo imali stav da Terzić nije levi bek. On je po vokaciji visoko levo, a spletom okolnosti vraćen je na levog beka i pitanje je da li je mogao da odgovori zahtevima kada se radi o defanzivi. Mada, mislim da je to dobro urađeno što je vraćen. Ja sam generalno pristalica tog metoda da sve igrače iz omladinske lige vratimo po jednu liniju unazad, da od krila pravimo bekove, od zadnjih veznih štopere... Jer onaj koji je u mlađim selekcijama igrao beka, pitanje je da li ima kvalitet da brani napad u situaciji kada stoji visoko gore, kao što Crvena zvezda traži od svojih bekova", obrazložio je Zvezdan Terzić, mada je njegov mlađi prezimenjak pokazao minule sezone da i te kako ima perspektivu, pošto je bio jedan od najstandarnijih u timu Empolija, povratnuku u Seriju A sa prvog mesta italijanskog drugoligaškog karavana, zbog čega Fjorentina planira da ga ne šalje na novu pozajmicu.

Iako nije imenovao, pretpostavlja se da je Terzić govoreći o momku koji obećava mislio na Viktora Radojevića.

Reč je o Mladenovčaninu koji će za mesec i po dana, 14. jula, napuniti 17 godina. Odmalena je u Crvenoj zvezdi, a pažnju je skrenuo još 2018, kada je izabran za najboljeg pionira crveno-belih. Bio je kapiten u svom godištu, potom je prebačen među starije saigrače. Prethodnih godinu i po dana radio je pod nadzorom Marka Neđića, jednog od najboljih trenera Zvezdine škole, koji je nedavno osvojio titulu sa omladincima, ukupno četvrtu za četiri godine u klubu sa različitim selekcijama.

Radojević je i kapiten reprezentacije Srbije u svom uzrastu. Karakterišu ga borbena i požrtvovana igra, agresivna u granicama dozvoljenog, ali pred njim je još dosta vremena za napredovanje i dokazivanje i sigurno je da Dejan Stanković neće žuriti da ga baci u vatru.

Podsetimo, dolazak Aleksandra Kolarova u Crvenu zvezdu je pitanje dana, ali je doskorašnji reprezentativac Srbije u Interu igrao štopera, što se očekuje da mu bude pozicija i u srpskom šampionu.

Nagoveštavaju to i reči Zvezdana Terzića kada je govorio o odluci kluba da ne izađe u susret Milanu Rodiću koji je tražio transfer.

"Dolazak Saleta Kolarova nema nikakve veze sa odlaskom Milana Rodića", rekao je generalni direktor crveno-belih pre nekoliko dana.

Dakle, alternativa Milanu Rodiću i dalje se traži, a da to nisu aktuelni štoperi ili desni bekovi Crvene zvezde koji prinudno menjaju poziciju.


tagovi

Dejan StankovićZvezdan TerzićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara