ABA liga o Dubaiju naredne nedelje! Traži više para...

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.03.24. | 18:04

Konačno odluka za sedam dana

Da li će Dubai od naredne sezone igrati ABA ligu, saznaćemo tek naredne nedelje.

Na današnjoj sednici Skupštine ABA lige održanoj u Zgrebu, nije doneta toliko čekana odluka o učešću arapskog kluba u regionalnom takmičenju. Prema saznajima Mozzart sporta, konačna odluka je prolongirana jer su ABA ligaši tražili više para od ponuđenog.

Izabrane vesti

Predstavnici KK Dubai su na današnjoj sednici Skupštine ABA ligaša imali vrlo opširnu prezentaciju koja je trajala duže od sat vremena i u kojoj su detaljno predstavili šta sve donose regionalnom takmičenju sa sportskog i finansijskog aspekta. Arapska ponuda je navodno iznosila 1.500.000 evra koliko bi podelili učesnici takmičenja svake sezone, što u konačnom zbiru i nije neka finansijska injekcija za klubove. Zato su ABA ligaši tražili od arapske strane da izađe sa bogatijom ponudom do sledeće nedelje. Pravo glasa imaju Partizan, Crvena zvezda, Cedevita Olimpija, Budućnost, Zadar, Cibona, Mega, FMP, Krka, Igokea i Mornar.

Takođe, nije jasno definisan ni stav što se tiče formata lige u slučaju ulaska kluba sa Bliskog istoka. Da li bi ABA liga od sledeće brojala 15 ili 16 učesnika. I po kojem ključu bi se delilo dodatno mesto ako bi se spisak učesnika proširio za dva mesta. ABA ligaši su arapskoj strani izneli svoje finansijske zahteve i dali joj rok do sledeće nedelje da koriguje ponudu. Tada bi trebalo da se glasanjem donese konačna odluka o ulasku novoformiranog kluba u regionalno takmičenje.

Podsetimo, Dubai bi naredne sezone trebalo da igra Evrokup, a potom da narednih pet sezona bude evroligaš. U zamenu za ulazak u evropsku koašrku, platio bi Evroligi 69.000.000 evra, od kojih će 65.000.000 završiti u rukama licenciranih klubova: Real Madrida, Barselone, Baskonije, Makabija, Žalgirisa, Olimpije Milano, Asvela, Anadolu Efesa, Fenerbahčea, Olimpijakosa Panatinaikosa, Bajerna i čak moskovskog CSKA, koji zbog rata u Ukrajini ne učestvuje u samom takmičenju.

Dubai želi da postane i naslovni sponzor Evrolige preko svoje avio kompanije i nudi dvostruko veći novac (mada se ne navodi suma) kako bi nasledio tursku avio-kompaniju "Turkish Airlines". Radilo bi se i na stvaranju lige na Bliskom istoku i postavljanju franšiza iz različitih gradova, u kojoj bi Evroliga takođe učestvovala, a čak 30 odsto prihoda bi išlo na račun elitnog evropskog takmičenja.

Evroliga bi trebalo da dobije i 75.000.000 evra od Abu Dabija, koji želi da organizuje tri naredna fajnal-fora (ne računajući tekuću sezonu), što je 25.000.000 po organizaciji završnog turnira.

Jasno je onda da novac ponuđen ABA ligašima predstavlja samo kap u moru visokih troškova arapskog kluba koji bi u zamenu dobio učešće u jednoj od najjačih evropskih liga.


tagovi

KK DubaiABA ligaSkupština ABA lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara