Geršon Jabusele (©Starsport)
Geršon Jabusele (©Starsport)

ACB: Real se jedva izvukao u Sevilji, Šermadini dobro oznojio Barsu

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.04.22. | 23:05

Katalonci sačuvali prednost na čelu tabele, Real napravio bitan korak ka drugom mestu pred plej-of

Košarkaši madridskog Reala su oduvali Makabi u prve dve utakmice četvrtfinala Evrolige, ali im je Betis napravio ogroman problem u domaćem prvenstvu. Imao je tim iz Sevilje napad za pobedu ili produžetka, ali su domaći igrači ispustili pobedu u poslednjim sekundama - 71:69 za četu Pabla Lasa.

Serijom loših rezultata Kraljevski klub je ugrozio i drugu poziciju pred plej-of, ali se u poslednji čas trgnuo i čini se da će je odbraniti od Huventuda i Valensije koji imaju po trijumf manje, Tenerifea i Manresa koji su sada na dve pobede ispod. Slavio je po 21. put u sezoni i ostao na jednocifrenom broju poraza (9). Betis je bio na pragu pobede koja bi mu potencijalno obezbedila opstanak. Ostao je tik iznad crte, iako ima isti skor kao Burgos i Andora.

Izabrane vesti

Pobednički sastav je sa 16 poena i devet skokova vodio Geršon Jabusele, dok je bivši bek Partizana Najdžel Vilijams Gos dodao 13. Valter Tavares je upisao dabl-dabl - 10 poena i 14 skokova.

U timu iz Sevilje 14 poena Vita Brauna, koji je u poslednjem napadu promašio šut za pobedu. Domaćin je stigao do ofanzivnog skoka na šest sekundi do kraja, ali je potom izgubio loptu i sve je bilo jasno.

Dairis Bertans je ispratio Amerikanca sa 13 poena, dok je dvocifren sa 10 bio i bivši centar podgorčike Budućnost Džejkob Vajli. Aleksandar Cvetković je za nešto manje od 22 minut ubacio dva poena, uz četiri skoka i dva završna dodavanja.

U večernjem terminu je i Barselona morala dobro da se oznoji kako bi došla do pobede. Imala je doduše i daleko ozbiljnijeg rivala, Tenerife je pružio odličan otpor, ali nije imao snage da sruši lidera. Na kraju 69:65 za domaćina u Palau Blaugrani.

Četa Šarunasa Jasikevičijusa je ostala na čelu sa 23 pobede i sedam poraza, dok je Tenerife peti sa učinkom 19-11.

Koliko je meč bio izjednačen govori podatak da nijedna ekipa nije uspela da dođe do dvocifrene prednosti. Smenjivali su se Barsa i tim sa Kanara u vođstvu, ali kada je bilo najbitnije kvalitete je presudio. Domaćin je u poslednjem kvartalu uspešno odbio sve nalete rivala, sačuvao prednost i došao na korak od obezbeđivanja prvog mesta na tabeli.

Brendon Dejvis je predvodio katalonski sastav sa 13 poena, dok su po 10 poena dodali Kajl Kurič i Niko Laprovitola. Opet je Jasikevčijus dobro raspodelio minutažu i to ga nije koštalo pobede.

Sa druge strane je dominantna figura bio Gjorgi Šermadini. Iskusni Gruzin je delovao nezaustavljivo, pa je susret okončao sa 27 poena (5sk). Ispratio ga je samo Bruno Fitipaldo sa 10 poena i osam uhvaćenih lopti. Srpski košarkaš Dejan Todorović je svih pet poena ubacio sredinom treće deonice, kada je odbio veliki nalet domaćina, koji je pretio da se odlepi.

ACB LIGA

Nedelja

Andora - Burgos 73:71 (65:65)

/Miler Mekintajer 18 - Tarik 13/

Real Betis - Real Madrid 69:71

/Braun 14 - Jabusele 16/

Baskonija - Manresa 107:85

/Boldvin 25 - Tomason 24/

Barselona - Tenerife 69:65

/Dejvis 13 - Šermadini 27/

Obradoiro - Gran Kanarija 106:97

/Skrab 24 - Brusino 22/



tagovi

ACB ligaKK Real MadridKK BarselonaKK BetisKK TenerifeDejan TodorovićAleksandar CvetkovićGeršon JabuseleGjorgi ŠermadiniBrendon Dejvis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara