Aleksandar Rašić (©MN Press)
Aleksandar Rašić (©MN Press)

Aleksandar Rašić zna kako se ide na F4: Vrhunski igrač ne bira bitke, igraš svaku kao da ti život zavisi od nje

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.05.23. | 14:05

"Značiće mnogo Panterov povratak za ekipu, dobiće samopouzdanje samim njegovim prisustvom. Možda se to neće videti statistički, ali je bitno da bude u ekipi, na terenu, to igračima daje sigurnost. Ako njegov učinak i ne bude na nivou kao u prošlim utakmicama, bitno je da je tu i da saigrači znaju da mogu da se oslone na njega. Ne verujem da će osetiti pritisak", kaže za Mozzart Sport plejmejker koji je odveo crno-bele na završni turnir u Parizu 2010. godine

Fajnal for Evrolige je na horizontu, ali još je ostao jedan korak kako bi se Partizan Mozzart Bet posle 13 godina našao u završnici elitnog klupskog takmičenja. Real Madrid je vratio seriju u Vizink Centar posle gotovo bezizlazne situacije, Parni valjak ni pored toga nema razloga da bude u grču ili strahu.

Kako se ide na Fajnal for, šta je potrebno da ekipa uradi večeras pred madridskom publikom kako bi postala prva još od čuvene generacije Duška Vujoševića 2010. godine koja se našla među četiri najbolja tima Evrope? To dobro zna Aleksandar Rašić, plejmejker koji je vodio crno-bele do Pariza zajedno sa Dušanom Kecmanom, Aleksom Marićem, Boom Mekejlebom, Lorensom Robertsom...

Izabrane vesti

"Koliko god čudno zvučalo, to je utakmica kao i svaka druga... Vrhunski igrač ne bira utakmice koje će da igra na ovom nivou, bio on u Partizanu ili Realu. To su veliki klubovi. Igrao protiv Zadra, FMP, Zvezde ili Reala, ne bi trebalo da pravi razliku", rekao je Rašić za Mozzart Sport.

"To je tajna velikih trenera i igrača, ne biraš utakmice, igraš svaku kao da je poslednja i da ti život zavisi od nje. To igrači Partizana i rade, pa i kada ih ne ide, oni dobijaju utakmice što je jako bitno. Svesni su svi uloga, šta znači ova utakmica. Nema tajne, znaju se dobro sa protivničkim igračima i šta mogu da očekuju od njih. Spremniji si za svaku narednu utakmicu u seriji i tu posebne pripreme nema".

Specijalne pripreme za ovakav meč nema?

"Nema. Željko jedino što može taktički da uradi jeste da iznenadi Real zonom. Da oni ne stignu da se adaptiraju na Partizanove specijale u odbrani, na neke sitne taktičke zamisli trenera koje dosad nismo videli. To može eventualno malo da promeni tok. U pripremi igrača nema ništa posebno, oni su na tom nivou svi spremni i priprema je uvek ista".

Koliko motivacione reči trenera mogu da pomognu igračima, kao u vašem slučaju sa Duškom Vujoševićem pred one susrete sa Makabijem i da li veruješ da će nešto slično da napravi Željko Obradović?

"Hoće, sigurno. To je sada individualna stvar. Svaki trener ima svoj vid funkcionisanja, kako motiviše ekipu. Da li delima ili govorima, to je individualno. Tokom cele sezone se stvara hemija tima, odnos između trenera i igrača. Nekada manje priče više znači. To su već stvari unutar ekipe koje mi ne znamo. Samo igrači znaju šta bi Željko mogao da im kaže. Suvišno je govoriti o Željku i njegovom iskustvu, svemu što je uradio. Teško da postoji bolji čovek u Evropi koji bi mogao da motiviše igrače u takvim situacijama".

Šta očekuješ večeras?

"Iskreno da kažem, ne znam. Samo mogu da se nadam najboljem", s osmehom će Rašić i nastavlja:

"Sve je moguće. Vraća se Panter, što je jako bitno. Videćemo u kakvom će oni stanju igrati. Čus je odmarao neke igrače tokom vikenda. Rekao bih da su šanse 50-50. Bitno je da je ekipa na okupu, pa šta bude".

Avramović će nedostajati, ali je ekipa pokazala izuzetan kvalitet u prethodnom delu sezone...

"Malo su nas poremetile kazne, bili smo u boljoj situaciji od Madrida. Sada, kad su nas izbacili iz zone u koju smo ušli, Partizan je dizao formu i u pravom trenutku poklopile su se sve kockice, sa formom igrača, oni su svoje uloge podredili timu i sve je funkcionisalo kako treba".

Real Madrid ima više iskustva u sastavu, ali Partizan je već pokazao da može da pokori Madrid...

"Svaka utakmica je za sebe. Oni su u prethodne dve utakmice osetili da je zonska odbrana ključ zbog prisustva Valtera Tavaresa. To je neki kvalitet Reala, sve su to vrhunski igrači, koji mogu da se adaptiraju na određenu situaciju i trener je pokazao da ume da se snađe u tim situacijama. Nije lako kada imaš takav roster i zafali ti nekoliko igrača zbog raznih okolnosti. Snašli su se i rešenje potražili u zonskoj odbrani, iskoristili su Tavaresa. Kako će biti večeras, pitanje je. Bitno je da Partizan gleda sebe, da nastavi da igra kao u prethodnim mesecima, ne treba ni razmišljati o Realu".

Ima li prostora za neko taktičko iznenađenje na obe strane?

"Siguran sam da će Partizan biti spreman na sve eventualno nove situacije na terenu. Neće nas izraditi Real ni sa odbranom, ni nekim novim napadom. Samo treba da uđemo fokusirani u susret, to je važno".

Kevin Panter je dva puta bio koban po Blankose, da li može nešto duža pauza da ga ostavi bez potrebne hladnokrvnosti?

"Nije u lakoj situaciji, ali verujem da on ne razmišlja o tome, već da pruži sve što može za pobedu i gleda šta se dešava oko njega, u ekipi. Kako te trener i saigrači gledaju. Pomaže mu verovatno i to što je stranac, pa ne čita mnogo šta pišu novinari, šta kaže javnost... To znam iz iskustva, jer kada si stranac ne pratiš te stvari toliko, šta ljudi očekuju od tebe. Fokusiraš se na sebe i gledaš da daš svoj maksimum. On je jako važan igrač za ekipu, kapiten, pravi lider na parketu".

Videlo se protekle sedmice koliko je nedostajao u igri, Partizan nije delovao toliko opasno…

"Značiće mnogo njegov povratak za ekipu, dobiće samopouzdanje samim njegovim prisustvom. Možda se to neće videti kroz statistički, ali je bitno da bude u ekipi, na terenu, to igračima daje sigurnost. Ako njegov učinak i ne bude na nivou kao u prošlim utakmicama, bitno je da tu i da saigrači znaju da mogu da se oslone na njega. Ne verujem da će osetiti pritisak".

Sada je verovatno više nego ikad ranije potrebno da neko odigra utakmicu na izuzetnu inspiraciju…

"Ne može niko taktički da izmisli nešto novo, još na početku serije rekao sam da baš inspiracija nekog igrača u tom momentu može da odluči celu seriju. Bio sam ubeđen da će, ako dobije prvu utakmicu, Partizan otići na Fajnal for. Međutim, desilo se ono što se desilo u drugom susretu, što je poremetilo ritam naše ekipe. Sada se vraćamo kao da je 0:0. Inspiracija jednog čoveka može da odluči. Iskustvo je na strani Madrida, imaju baš prekaljene igrače, koji iza sebe imaju mnogo velikih utakmica. Domaći igrači u reprezentaciji su osvajali medalje, stranci su navikli na takve utakmice, kod njih to nije ništa specijalno", kaže Rašić za kraj.



tagovi

Aleksandar RašićKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara