Matje Grujičić (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)
Matje Grujičić (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)

Barsin biser srpskih korena zablistao u Pioniru: Zapamtite ime Matje Grujičić

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.03.24. | 17:41

Katalonci su ubedljivo savladali Hapoel iz Tel Aviva u prvom meču na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige, a duel je obeležio talentovani Grujičić

Košarkaši Barselone su pokazali zašto su među glavnim favoritima na turniru u Beogradu. Ubedljivo su već u prvoj utakmici savladali Hapoel Tel Aviv 90:54 i tako bacili rukavicu Partizanu u borbi za prvo mesto. Iako se najvećim talentom ove genercije katalonskog tima smatra Litvanac Kasparas Jakučionis, šou je u dvorani "Aleksandar Nikolić" ukrao košarkaš srpskih korena, Matje Grujičić.

Talentovani krilni košarkaš, koji je prošle godine stigao u redove Blaugrane iz berlinske Albe, susret je okončao sa 20 poena i uz odlične procente šuta bio najkorisniji igrač pobedničke ekipe sa indeksom 21.

Izabrane vesti

Interesantna priča je iza momka koji će u junu napuniti 17 godina. Majka mu je Nemica, otac Srbin, a on nastupa za Nemačku, jer je u njoj od četvrte godine (rođen u Francuskoj). Govori srpski i nemački, pomalo i francuski, a kako je sam otkrio u intervjuu za portal Eurospekts, otac mu se svojevremeno bavio košarkom u rodnoj zemlji.

"Moja majka je svojevremeno trčala maraton u Francuskoj, a otac mi je igrao košarku u Srbiji", rekao je Grujičić, dok je još bio član tima iz Berlina.

Istakao je i da je jedan od igrača na koje se ugleda bivši NBA košarkaš Mahmud Abdul Rauf, kao i da je pre košarke trenirao fudbal i aikido.

Sada svoj put gradi u jednom od najvećih evropskih klubova i na beogradskoj pozornici je pokazao da poseduje veliki potencijal.

U trijumfu Blaugrane na beogradskom parketu ispratili su ga Dame Sar sa 17 poena i Abdrahmane Kone sa 12, dok je Jakučionis radio sve po malo: osam poena, šest skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i pet iznuđenih failova za indeks 18.

Hapoel je bio potpuno inferioran. Kao da je igrao protiv seniora, a ne svojih vršnjaka. Na kraju je jedino Asaf Koen došao do dvocifrenog učinka sa 10 poena.

Posle prvog dana u Grupi B po pobedu imaju Partizan i Barselone, a Mega i Hapoel će na otvaranju drugog ukrstiti koplja u potrazi za prvim trijumfom (09.00). Crno-beli samo dva sata kasnije igraju verovatno i ključni meč za prolazak u finale, baš protiv Matjea Grujičića i drugova.

Raspored kvalifikacionog ANGT turnira:

Petak 1. mart:

Crvena zvezda – Makabi Tel Aviv 82:71

Olimpija Milano – Next Generation tim 75:68

Partizan – Mega 91:59

Barselona – Hapoel Tel Aviv 90:54

17:00 Crvena zvezda – Olimpija Milano

19:00 Makabi Tel Aviv – Next Generation tim

Subota 2. mart:

09:00 Mega – Hapoel Tel Aviv

11:00 Partizan – Barselona

13:00 Olimpija Milano – Makabi Tel Aviv

15:00 Next Generation tim – Crvena zvezda

17:00 Hapoel Tel Aviv – Partizan

19:00 Barselona – Mega

Nedelja 3. mart:

10.00 - sedmo mesto

12.00 - peto mesto

14.00 - treće mesto

16.30 - finale


tagovi

Juniorska EvroligaANGTKK Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara