FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Božić je vreme darivanja, zna to i Nikola: Jokić poklanjao magične asistencije, Marej pobedu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.12.23. | 23:03

Tripl-dabl izostao, ali nova maestralna praznična partija nije

Nisu Nagetsi kroz istoriju važili za jednu od uspešnijih franšiza u NBA ligi, pa su samim tim retko uživali to eksluzivno pravo da igraju na Božićni dan. Osvajanjem prstena prošle sezone i činjenicom da raspolažu dvostrukim najkorisnijim igračem lige zacementarali su svoje mesto na parketu na ovaj poseban datum.

U najvećoj poslastici "NBA Christmas Day" Denver je pred svojim navijačima trijumfovao protiv Golden Stejta 120:114 i došao do pete uzastopne pobede. Još jedan izvrstan meč odigrao je Nikola Jokić; postigao 26 poena, uz 14 skokova i osam asistencija, a svesrdnu pomoć imao je u liku Džamala Mareja. Na dva i po minuta do kraja kanadski plejmejker pogodio je ključnu trojku kojom su se Nagetsi posle dugo vremena odlepili na dva poseda prednosti i sprečili Karija i saigrače da "ukradu" Božić iz Kolorada.

Izabrane vesti

Interesantno, Jokić je čak 18 poena dao sa linije za slobodna bacanja iz isto toliko pokušaja (prvi igrač koji je na Božić postigao pomenut broj poena sa linije penala još od Trejsija Mekgrejdija iz 2002. godine), čime je postavio novi rekord karijere u tom parametru. Džamal Marej završio je meč s 28 poena, Nikola je dodao 26, Porter 19, Koldvel Poup i Gordon po 16. Na drugoj strani najefikasniji bio je Endru Vigins sa 22 poena, Stef Kari zabeležio je 18, Dario Šarić 14, Džonatan Kuminga, Kris Pol i Brandin Podzemski po 13.

Imao je Golden Stejt pet uzastopnih pobeda pred gostovanje u Bol Areni i mnogo veće iskustvo igranja u Božićnim utakmicama. Upravo one imaju moć da iznedre neočekivane heroje i pobednike, a Voriorsi su kao godinama jedan od najatraktivnijih timova lige bili praktično pretplaćeni da igraju 25. decembra. U takvoj atmosferi bilo je jasno da će iako gost, tim Stiva Kera imati velike šanse za pobedu, a rezultatskom egalu na kraju prvog poluvremena najviše je kumovao nešto slabiji Jokićev košgeterski učinak.

Samo dva poena dao je Somborac u prvih 24 minuta, a glavnu ulogu u tim trenucima preuzeo je Majkl Porter Džunior. Ubacio je 15 poena 25-godišnji krilni centar u prvom delu, a glavni takmac na drugoj strani bio mu je Džonatan Kuminga. Razigrao se košarkaš iz DR Konga i dao 13 koševa u prvom delu, kompenzujući tako nimalo blistavo izdanje Karija.

Tek je od druge polovine treće četvrtine naglo krenuo da raste Jokićev poenterski učinak, a publiku je često čašćavao magičnim asistencijama i alej-up dodavanjima. Eron Gordon je nekoliko puta akrobatski hvatao filigranske Nikoline pasove i tako saučestvovao u velikoj Božićnoj zabavi. Kako je meč odmicao bilo je jasno da će pobednik biti odlučen u neizvesnoj završnici, a onda je u višu brzinu ubacio i Džamal Marej. Pri rezultatu 110:107, pogodio je nekadašnji sedmi pik na draftu ispostavilo se odlučujuću trojku, za plus šest na oko dva i po minuta do kraja. Pokušavao je Kari s par dalekometnih šuteva da vrati Voriorse u život, ali je ostalo premalo vremena, pa su Nagetsi ostvarili 22. pobedu iz 32 meča, dovoljno za drugo mesto na Zapadu.


NBA

Njujork - Milvoki 129:122

/Branson 38 - Adetokunbo, Lilard 32/

Denver - Golden Stejt 120:114

/Marej 28 - Vigins 22/

23.00 LA Lejkers - Boston

02.00 Majami - Filadelfija

04.30 Finiks - Dalas



tagovi

Nikola JokićDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara