(© FIBA)
(© FIBA)

Če Gevara gledao ono što nikad nije viđeno: Kuba dobila Amerikance u košarci!

Vreme čitanja: 2min | pon. 26.02.24. | 10:37

Jeste „ž“ tim, jesu malo poznati igrači, ali će se pamtiti

Na tribinama je dominirao poster Če Gevare, mora da je negde bio i portret Fidela Kastra, a na parketu je Kuba uništila Sjedinjene Američke Države. I ne u tamo nekom „levom“ sportu, već u košarci, u koju se Ameri kunu.

Jeste da ih neće zaboleti, jeste da su igrali maltene sa „ž“ timom, ali ovakvu bruku nikad nisu pretrpeli. Dobila ih je Kuba prvi put u 53 godine međusobnih susreta, rezultatom 81:67, u okviru drugog kola kalifikacija za Amerikup 2025.

Izabrane vesti

Na njega će se SAD verovatno plasirati, ali vest da je pomenuta selekcija poražena od bilo koga, a naročito od Kube, odjeknula je u svetu. Razume se, u Havani je stanje euforije, pošto je predsednik zemlje, Migel Dijas Kansel, trijumf okarakterisao „istorijskim, senzacionalnim i inspirišućim“.

Ruku na srce, valja znati da su Amerikance predstavljali mahom momci koji igraju u Razvojnoj ligi, ali isto tako je vredno pomena da je u sastavu ekipe Džeroma Alena osam košarkaša sa NBA iskustvom. Možda ih je zavaralo to što su tri dana ranije u ulozi domaćina dobili Kubu 21 razlike. Predvodio ih je Rajkvan Grej ubacivši 17 poena, dok je Džahmijus Ramzi dodao 14. Gosti su šutirali 16 trojki, a ubacili samo jednu, dok se nisu proslavili ni prilikom realizacije za dva poena (44 odsto).  

Primera radi, Elfrid Pejton (igrao za Orlando, Finiks, Njujork, Nju Orleans), Džordan Bel (Golden Stejt, Minesota, Čikago) i Stenli Džonson (Detroit, Nju Orleans, LA Lejkers, San Antonio) su zajedno ubacili skromnih 16 poena. U ekipi Kube najefikasniji je bio Pedro Bombino (19).

Kako se u grupi nalaze po četiri tima, a tri idu na završni turnir u Nikaragvi, SAD ne bi trebalo previše da brinu, mada posle dva kola sve reprezentacije (takmiče se još u Grupi C Portoriko i Bahami) imaju identičan učinak od po pobede i poraza.

Još jedno veliko iznenađenje desilo se u Grupi C, gde je Čile uzeo meru Argentini (79:77). U Valdiviji je briljirao Manuel Mani Suares, postigavši 29 poena, dok Gaučosima nisu vredele ni zvezde poput Gabrijela Deka (20), Fakunda Kampaca (16 poena, devet asistencija).

Inače, upravo Argentina brani naslov prvaka na Ameri kupu, osvojen pre dve godine, kad je u finalu savladala Brazil.



tagovi

Košarkaška reprezenatcije SADKubaFIBAfiba prozoriFIBA Prvenstvo Amerike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara