Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Crveno-beli na velikom ispitu: U Zelenoj šumi su i najveći gubili kompas, ali je pravo vreme da se post prekine

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.10.23. | 13:04

Ekipa Duška Ivanovića staje na crtu borbenoj ekipi Kazisa Maksvitisa, gladnom Kinanu Evansu i preko 15.000 Litvanaca u zelenom

Sjajno su košarkaši Crvene zvezde otvorili sezonu. Dobili Igokeu i Cedevitu Olimpiju u ABA ligi sa ukupnom razlikom +61, deklasirali Asvel na premijeri u Evroligi sa +21, uz najbolje šutersko izdanje na evrosceni. Deluje da trener Duško Ivanović slaže kockice kako je zamislio, jer njegova ekipa je uprkos turbulentnim pripremama pokazala veliki potencijal. Ipak, uz dužno poštovanje dosadašnjim protivnicima, pred crveno-belima je dosad najveći ispit. Sledi im jedno od najtežih gostovanja u društvu najboljih, protiv ekipe Žalgirisa koja se nikada ne predaje (19.00).

Dočekuje ih ozbiljno naoštren sastav koji je spreman da se bori od prvog do poslednjeg minuta. Posle određenog perioda lutanja, Kazis Maksvitis je vratio identitet timu i od Žalgirio arene napravio tvrđavu. Od 34 odigrana meča kod kuće minule sezone, sastav iz Kaunasa je samo šest izgubio (13-4 u Evroligi, 15-2 u Litvaniji), zabeležio impresivan procenat pobeda pred vernom publikom od 82,35 odsto.

Izabrane vesti

Zna dobro i Zvezda da se u Litvaniji teško dolazi do pobeda. Poslednji put dobila je Žalgiris na strani pre četiri godine, pretrpela tri vezana poraza. Samo dva puta se sa gostovanja u Kaunasu kući nije vraćala praznih šaka. Pritom i u ukupnom bilansu međusobnih okršaja ima četiri trijumfa manje od litvanskog šampiona (5-9).

Interesantano je da i litvanski košarkaš iz redova tima sa Malog Kalemegdana nema najbolju istoriju u dvorani tima iz svoje domovine.

"Očekujem da igramo dobru košarku i pobedimo. Biće teško. Bore se svih 40 minuta, do kraja, tako da moramo da budemo fokusirani konstantno, da igramo svoju košarku i pre svega - čvrstu odbranu. Ja nikada nisam pobedio tamo. Sve četiri godine. Nadam se da ću prekinuti niz”, rekao je Rokas Giedraitis uoči gostovanja u zavičaju.

Uz sve to, za Žalgiris je ovo premijera u Evroligi, pa je jasno da će biti dodatno motivisan. Karte za meč protiv Crvene zvezde rasprodao je gotovo tri nedelje pre utakmice. Imaće Maksvitisova četa jak vetar u leđa sa tribina, jer crveno-beli će pored vrlo dobre ekipe imati naspram sebe i preko 15.000 Litvanaca u zelenom na tribinama.

A kada govorimo o kvalitetima najtrofejnijeg kluba ove baltičke zemlje, možda i najveći je taj što je zadržao kostur iz minule sezone. Od stranaca su ostali Kinan Evans, Kevarijus Hejs i Rolands Šmits, stigli su bivši bek Olimpije Milano Naz Mitru Long i odlični šuter Brejdi Manek. Tu je i dalje šmek litvanske škole koji daju reprezentativci Lukas Lekavičijus, Tomas Dimša, Arnas Butkevičijus, Edgaras Ulanovas i Luarinas Birutis. Lako je zaključiti da glavna snaga sastva iz Kaunasa leži u timu, ali tu je i nekoliko pojedinaca koji mogu da prave razliku i na najvišem nivou. Prvi među jednakima - Evans.

Amerikanac je briljirao minule sezone. Dobio je ključeve od Maksvitisa i pokazao da ih je itekako zaslužio. Beležio je 15,9 poena, 3,7 asistencija i 3,2 skoka u Evroligi, Zvezdi u Beogradu ubacio 18 poena, uz osam uhvaćenih lopti i dva završna dodavanja. A onda se teško povredio tokom gostovanja Fenerbahčeu i završio sezonu zbog rupture Ahilove tetive. Koliko je kupio klub i navijače govori podatak da su ga zadržali, čak je bilo priče da bi mogao da bude i prvi stranac u istoriji litvanske reprezentacije. Uzvratio im je za poverenje sa 25 poena u pobedi nad Virtusom na otvaranju nove sezone u elitnom takmičenju. Posle duge pauze, uželeo se košarke i gladan je pobeda.

Zato će jedan od glavnih zadatak srpskog šampiona biti da zaustavi 27-godišnjeg Amerikanca, a to će biti dodatno otežano zbog činjenice da sa timom na gostovanje nije otputovao kapiten Branko Lazić. Čovek za specijalne zadatke, kojem se uglavnom poverava glavna bekovska opcija protivnika. Zato će nešto veće opterećenje biti na Adamu Hangi, ali moraće i čitava ekipa da uloži dodatan napor kako bi zaustavila Žalgirisovu lokomotivu.

Granica za poene Kinana Evansa u Mozzartu - 14,5

Jasno je da je ekipa Duška Ivanovića pred velikim ispitom, ali s obzriom na sve dosad prikazano, Žalgiris bi trebalo da bude pred još većim. Dobio je Virtus na strani u prvom kolu, ali tim iz Bolonje je promenio dobar deo tima, a onda pred početak sezone i trenera, pa Luka Banki još uspostavlja svoj sistem. Crveno-beli možda nisu uigrani do nivoa do kojeg žele da budu, ali su dosad pokazali raskošan napadački arsenal i igru sa visokom koncentracijom u odbrani. Ipak, u Kaunasu neće biti prostora za opšutanje i egzibicije kao protiv Asvela ili Cedevite Olimpije. Žalgiris to pred svojom publikom neće dozvoliti. Zato će glavni postulati Ivanovićeve filozofije morati da se ispoštuju – koncentracija od prvog do poslednjeg minuta, zalaganje u odbrani i vera u pobedu.

S ozbirom na sve dosad prikazano, utisak je da je pravo vreme da se prekine post u Kaunasu i da Zvezda trijumfom na jednom od najtežih gostovanja u Evropi dodatno utvrdi da je kadra za velike stvari ove sezone.

EVROLIGA, 2. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Real Madrid 80:103

/Tompson 20 - Jabusele 22/

Alba Berlin - Baskonija 86:91

/Šnajder 17 – Miler Mekintajer 17/

Asvel - Partizan Mozzart Bet 62:88

/F. Džekson 16 – Naneli 17/

Panatinaikos - Bajern Minhen 78:71

/Lesor 16 - Bolmaro 19/

Petak

19.00 (1,30) Monako (17,00) Virtus (4,10)

19.00 (1,80) Žalgiris (15,00) Crvena zvezda (2,25)

20.15 (1,90) Olimpijakos (15,00) Barselona (2,10)

20.30 (2,25) Valensija (15,00) Fenerbahče (1,80)

** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKauno Žalgiriskk ŽalgirisŽalgirisDuško IvanovićKinan EvansAdam Hanga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara