Prvoplasirani i drugoplasirani (MN Press)
Prvoplasirani i drugoplasirani (MN Press)

Da ga gledaju i da mu se dive

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.04.24. | 00:58

Još jedno dostignuće za pamćenje

Najbolji! I tačka.

Te ne valja ovo, te nije dobro uradio ono, te mogao je ovako, te gubi (se)... Svašta se može čuti kad se povede reč o Željku Obradoviću, međutim, kad brojevi govore svi ostali „argumenti“ – ćute.

Izabrane vesti

Trener Partizana je još jednim dostignućem potvrdio da mu niko nije ravan u kontinentalnoj košarci. Otkako se Evroliga razdvojila od FIBA, krajem prošlog veka, čovek koji ima najviše utakmica i pobeda je upravo rođeni Čačani. U aktuelnoj sezoni je granice dva sopstvena rekorda pomerio.

Protiv Fenerbahčea u Beogradskoj areni 9. novembra vodio je 500. meč u Evroligi, da bi protiv Albe u četvrtak veče zabeležio 350. pobedu!

Važno je napomenuti da se rekordi odnose na period „moderne Evrolige“, kako pomenuto takmičenje obračunava podatke posle „cepanja“ od FIBA. To znači da bi Obradovićev učinak bio daleko veći da obuhvata i prvi mandat među crno-belima, te kasnija ostvarenja u Huventudu, Realu, Benetonu i prva sezona u Panatinaikosu, jer je baš 2000. kad je Žoc završio prvu godinu u Atini, Evroliga fomirala takmičenje kakvo danas poznajemo.

Ovde se računaju utakmice na klupama Panatinaikosa, Fenerbahčea i povratnički mandat u Partizanu. U dve kategorije Željko je lider. Kraj njegovog imena stoji najviše utakmica (526) i najviše pobeda (350). Razume se, ima i najviše titula. Devet puta je bio prvak Evrope.

Da bi se shvatile razmere uspeha dovoljno je pogledati da bi drugoplasiranom u oba segmenta, Etoreu Mesini, bilo potrebno da Željko Obradović skoro sve sezone uopšte ne radi (razlika 56 utakmica) da bi ga pretekao po broju mečeva koje je vodio. Italijan je na 470. I taman da Srbin nikog više ne pobedi, Mesina je „kratak“ 37 slavlja, što znači da bi trener Partizana mogao da pauzira jednu sezonu i opet bi ostao prvi, čak i kad bi, nekim neverovatnim spletkom okolnosti Etoreova ekipa dobila sve rivale u osnovnom delu (34).

Koliko je ovdašnja škola košarke cenjena i uticajna u međunarodnim razmerama najbolje se vidi na osnovu rang liste, pošto su među 18 trenera sa najviše utakmica i pobeda čak šestorica sa prostora bivše SFRJ. Osim Obradovića, tu su Duško Ivanović, sadašnji strateg Baskonije, a ranije Crvene zvezde, pa Dušan Ivaković, Vladimir Perasović, Jasmin Repeša i Svetislav Pešić.

A tu su i stratezi koje su „naši“ ljudi učili, pa je tako Obradovićev kum Dimitris Itudis trener sa najvećim procentom pobeda u modernoj istoriji Evrolige (71 odsto). A Željko je i tu u prvih pet.

Njegova aura i dalje sja.


 


 


tagovi

KK PartizanŽeljko ObradovićPartizan Mozzart BetEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara