Dejan Davidovac (Foto: Starsport)
Dejan Davidovac (Foto: Starsport)

Davidovac ušao u Kup fazon, u Nišu za preokret sezone

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.02.24. | 11:58

Krilni košarkaš Crvene zvezde nije uspevao da uhvati kontinuitet od povratka u klub, ali je odlično otvorio Mozzart Kup Radivoja Koraća i nagovestio bolje dane

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Vratio se Dejan Davidovac minulog leta u Crvenu zvezdu, posle sezone u moskovskom CSKA. U prvom delu takmičarske godine nije uspevao da pruži dobre partije u kontinuitetu, uhvati željeni ritam, ali je već na startu Mozzart Kupa Radivoja Koraća pokazao da bi u Nišu mogao da preokrene sezonu na individualnom planu.

Izabrane vesti

Iskusni krilni košarkaš, koji je u prvom mandatu proveo pet godina nastupajući za tim sa Malog Kalemegdana, ubacio je 15 poena i sa indeksom 19 bio najkorisniji u četvrtfinalnoj pobedi protiv FMP-a. Pritom, pogodio je i ključnu trojku u završnici, kojom su crveno-beli slomili otpor protivnika i overili plasman u još jedno polufinale.

I dok je Zvezda teško dolazila do rešenja na protivničkoj polovini, Davidovac je pronalazio prostor, pa je čak i sa linije penala držao u igri. Na kraju je bio i čovek odluke, a još jednom se pokazalo da sa posebnom motivacijom igra na Kupu.

"Mi smo imali problema od samog početka sa ofanzivnim skokom, pa smo ušli u neizvesnu završnicu. Najvažnije je da smo pobedili. Dosta će nam značiti ovo. Generalno, na Kupu su uglavnom teške utakmice i dešavaju se iznenađenja. Mislim da će nam ovo pomoći,“ rekao je Davidovac posle utakmice sa FMP-om.

Srpski reprezentativac u prva tri pokušaja nije imao sreće da podigne trofej, ali je 2019. i 2020. bio jedan od najboljih pojedinaca crveno-belih u Nišu. Beležio je 15 poena u proseku tokom sezone 2018/19, u finalu protiv Partizana postigao 17. Potom je naredne sezone imao nešto slabiji prosek, ali je u finalu postigao 16 poena. Ipak, crveno-beli su pali u produžetku od crno-belih (84:85).

A onda je došao Kup u novosadskom Spensu tokom pandemije virusa korona. Zvezda je bila desetkovana, Dejan Radonjić se tek vratio na klupu... Ipak, Davidovac je bio sjajan. Iako je na kraju Marko Jagodić Kuridža proglašen za najkorisnijeg igrača, Dejan je igrao šta god da je Radonjić od njega tražio. Odigrao je ključnu ulogu u polufinalu protiv Partizana sa 19 poena i po tri skoka i asistencije, a onda ubacio 14 poena, uz šest asistencija u finalu protiv Mege. Jasno je da je poneo velike zasluge što se Žućkova levica vratima u vitrine tima sa Malog Kalemegdana.

Naredne sezone, poslednje pred odlazak u Moskvu, nije imao tako veliki doprinos u odbrani Kupa. Doduše, u polufinalu je protiv Mege ubacio devet poena, uz četiri skoka, što je svakako dobar učinak u meču koji je okončan sa malim brojem poena (72:53).

Davidovac u Spensu (Foto: MN Press)Davidovac u Spensu (Foto: MN Press)

Naravno, njegov doprinos je neretko prevazilazio i granice statistike, s ozbirom da umeo da odradi i ogroman posao u odbrani, ali kada se podvuče crta jasno je da Dejan Davidovac sa posebnim žarom igra Kup. Stalo mu je da osvaja trofeje sa Crvenom zvezdom, iako ih već ima 10. A ovoga puta mu je očigledno stalo da pronađe i pravi ritam i kontinuitet, s ozbirom da u prvom delu takmičarske godine nije uspevao. Kasno se priključio timu zbog obaveza u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu, potom je vrlo brzo došlo i do promene na klupi Crvene zvezde i Dejan je tražio svoje mesto u timu… Čini se da stvari konačno dolaze na svoje, pa bi 29-godišnji košarkaš dobrim partijama u Nišu mogao da uhvati zalet za najvažniji deo sezone.

Protiv Čačka 94, koji je iznenadio Borac u četvrtfinalu, ne bi trebalo da bude prevelike neizvesnosti. Sastav iz KLS je pokazao kvalitet, iznenadio favorizovane komšije, ali je najpre iskoristio lošu kadrovsku situaciju u gradskom rivalu kako bi ostvario istorijski rezultat. Sigurno će pokušati da uzdrma i Crvenu zvezdu, koja ipak ne sme sebi da dozvoli opuštanje posle ne baš najbolje partije protiv FMP-a na startu turnira.

Ostaje da se vidi da li će Miloš Teodosić i Branko Lazić dobiti minute u polufinalu ili će ih Janis Sferopulos čuvati do finala. Ukoliko sve prođe prema očekivanjima, protiv Čačka 94 bi šansu mogao da dobije i neko od juniora. Andrej Kostić i njegovi imenjak Lučić su bili u protokolu protiv Pantera, ali zbog dešavanja na parketu i dobrog otpora tima iz Železnika nisu dobili priliku. Ukoliko se crveno-beli na vreme odvoje u polufinalu, mogli bi da debituju. Na spisku je i mladi centar Stefan Marjanović, ali njega nije bio u sastavu za četvrtfinalni duel.

Crveno-beli su poslednji put u polufinalu stali pre osam godina, kada ih je zaustavio Partizan (68:60). Od tada su svake godine stizali do poslednjeg stepenika i četiri puta podigli trofej, te su tako postali rekorderi sa devet osvojenih Kupova Koraća.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, 17.00: (1,85) Čačak 94 (hendikep 26,5 poena) Crvena zvezda (1,85)

P2, 21.00: (1,85) Vojvodina (hendikep 16,5 poena) Partizan Mozzart Bet (1,85)

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan DavidovacČačak 94Mozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara