Jokić protiv Gobera (© AFP)
Jokić protiv Gobera (© AFP)

Denver pod velikim pritiskom, ključno pitanje može li Gordon da čuva Edvardsa

Vreme čitanja: 5min | pon. 06.05.24. | 18:04

Jokić i društvo moraju da pronađu sve za pobedu

Odmah na početku drugog kruga plej-ofa dogodila se gostujuća pobeda i to Minesote nad Denverom. Bila je to odlična utakmica koja, na žalost srpskih navijača, nije završenaa slavljem Nagetsa. U noći između ponedeljka i utorka na programu je drugi meč i veliki je pritisak na Nikoli Jokiću i društvu.

Prethodno će seriju početi i Njujork i Indijana. Evo kratke najave onoga šta ćemo da gledamo.

Izabrane vesti

NJUJORK NIKS - INDIJANA PEJSERS (početak u 01.30)

Da ste nas pitali, večeras bi seriju drugog kruga plej-ofa otvorili Filadelfija i Milvoki. Srećom po vaše kladioničarske tikete – niste, a i nama je lakše jer smo izbegli da nam se majke previše pominju. Umesto Siksersa i Baksa kreće serija Niksa i Pejsersa, a to nimalo nije iznenađenje.

Njujork i Indijana su iskoristili slabosti protivnika iz prvog kruga doigravanja NBA lige, ali i pokazali svu snagu, te su zasluženo u polufinalu Istočne konferencije. Tu je sad i veliki ulog - prolazak u finale Istoka gde nijednu ekipu, uoči početka sezone, nisu videli ni njihovi rođeni navijači.

Ko je u prednosti? Iskreno da – ne znamo. Tom Tibodo i Rik Karlajl imaju različite stilove igre i pitanje je koji će nametnuti: tvrdi Njujorka koji ponekad liči na kaljugu ili lepršavi Indijane kojim su oduševili u osnovnom delu sezone. Obe ekipe mogu da reaguju na drugi stil, ali su dominantni u „svom“.

Halibarton puca na koš Njujorka (© AFP)Halibarton puca na koš Njujorka (© AFP)

U osnovnom delu sezonie odigrali su tri međusobna meča, dvaput je pobedila Indijana, ali plej-of je nešto drugo. Ne može se mnogo zaključka izvući iz tih susreta šta je najbolje pokazala serija između Minesote i Finiksa, jer su Sansi ranije bili bolji od Timbervulfsa, samo da bi bili pometlani u prvoj rundi plej-ofa.

Branson postiže više od 34,5 poena - kvota 1,90

Biće važno videti kako će proći duel plejmejkera - Džejlena Bransona i Tajrisa Halibartona. Ne verujemo da ići jedan na drugoga, tu su Džoš Hart, odnosno Endrju Nembraht da ih čuvaju, ali od Bransona i Halibartona dosta zavisi. Branson mora biti strelac, jer je Njujork posle povrede Džuliusa Rendla ostao bez druge opcije, dok je Halibartonu glavni zadatak da nametne ritam, ali i postigne dovoljno poena. Ako bude agresivan, oslobodiće prostor za Paskala Sijakama, a on bi mogao da bude ključni igrač serije. Pisali smo pre okršaja Niksa i Siksersa da Njujorku nedostaje ravnoteža između strelaca s spoljnih i unutrašnjih pozicija, ali uspeli su da nadmudre Džoela Embida. Sijakam je druga vrsta igrača, ali i dalje je opasan u igri leđima prema košu.

U ovoj seriji nikako ne sme da se zaboravi rivalstvo između timova. Nema više Redžija Milera, ali Spajk Li će biti u publici. Za zagrevanje je možda dobro da se pogleda film Winning time, jedan od najboljih sportskih dokumentaraca u istoriji.

DENVER NAGETS - MINESOTA TIMBERVULFS (početak u 04:00)

Nije izgledao dobro u noći sa subote na nedelju. Nije stvar u tome što je Denver izgubio od Minesote, jer se radilo o prvom, već što su Vukovi izgledali spremni ne samo da pobede u toj utakmici, nego u celoj seriji. Imaju ogromna rešenja i to su pokazali, a iskoristili su i sve slabosti Nagetsa.

Slabost Denvera nikako nije Nikola Jokić, ali je bio na neviđenim mukama. Minesota ima tri igrača koji mogu da ga čuvaju – Rudija Gobera, Karla Entoni Taunsa i Naza Rida, a Jokić je posle meča rekao da bi najbolja ideja za borbu protiv njih bila da se klonira, jer bi samo tako mogao da sačuva svežinu pored tri igrača koji se rotiraju na njemu. Nikola je morao da bori za svaki poen, a u odbrani ga je Gober napadao u reketu, a Tauns i Rid izvlačili na trojke.

Tu je i Džamal Mari. Nije potpuno spreman, a i da jeste našao bi se u problemu, jer Minesota i za njega ima nekoliko odbrambenih rešenja, bilo da je to Džejden Mekdenijels, bilo Entoni Edvards koji je u prvoj utakmici serije potvrdio da je zvezda u nastajanju, potencijalni budući MVP lige. Minesota je bila spremna za Marija, znala je da brani čak i akciju Jokića i Marija „dva na dva“, koju je možda najteže braniti u celoj ligi. Znala je da isprati sve šta se rađa iz te akcije, a najbolji primer je Goberovo zaustavljanje loba za Erona Gordona.

Denver je u problemu šta je najbolje pokazala i tišina na kraju meča. I igrača i gledalaca. Jasno, Minesota nije nepobediva, ali Denver mora izvući iz sebe dosta.

Jokić postiže više od 29,5 poena - kvota 1,80

Jedno pitanje je krucijalno: da li bi Majkl Meloun barem u nekim trenucima utakmice trebalo da pošalje Gordona da čuva Edvardsa. Kentavius Kaldvel Poup je dobar odbrambeni igrač, ali nije sjajan i Edvards je pokazao da ga može da ga probije gotovo kad hoće. Postavljanjem Gordona na Edvardsa pojavljuje se problem ko bi čuvao Taunsa. To bi visinom možda mogao Majkl Porter, ali pitanje je koliko može barem da uspori Taunsa.

Osim u odbrani, Denver mora da nađe dodatna rešenja u napadu. Pre svega, veći učinak Gordona. Istakli smo da bi mogao da bude ključ serije baš zbog uloge u napadu. Znamo da će odraditi posao u odbrani, ali Nagetsima je potreban i ofanzivan doprinos, a devet poena iz prve utakmice nije bilo dovoljno. S njim bi se rasteretili Jokić i Mari, a šuteri Porter i Kentavius bi dobili više prostora.

Najvažnije pitanje za Denver je može li da dobije nešto od klupe. Rezervisti su postigli 15 poena u prvom meču, ali nijedan momak nije ni izbliza napravio ono šta je napravio Rid za Minesotu. Pitanje je i može li. Celu sezonu pišemo o da je uprava Denvera pogrešila kada nije pojačala klupu posle odlaska Brusa Brauna i Džefa Grina, a plej-of je pokazao da starteri, koliko god jaki, ne mogu sve sami. Doduše, ova Denverova petorka je najbolja u ligi i od nje se očekuje da dodatno pojača napore. Nagetsi su u problemima, ali su i šampioni. Takvi su najbolji kad je najteže.

PIŠE: Emir FULURIJA


tagovi

Nikola JokićKarl Entoni TaunsMinesota TimbervulvsDenverDenver NagetsMajkl MelounNjujorkNjujork NiksIndijana PejsersNBA plej-ofNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara