Ognjen Dobrić (©Star Sport)
Ognjen Dobrić (©Star Sport)

Dobrić promašio šut za pobedu u Francuskoj, partija karijere bez srećnog kraja

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.01.22. | 22:57

Asvel slavio u još jednoj neizvesnoj završnici

Zamalo! Još jedna utakmica Crvene zvezde u Evroligi rešena je u poslednjim trenucima, ponovo bez uspeha. Može da se raspravlja o tome da li je mogla više posle samo sedam dana treninga i gotovo tri sedmice bez utakmice, Crvenoj zvezdi je pobeda u Francuskoj promakla kroz prste - 67:69 (17:11, 18:14, 13:24, 19:20).

Nije se dalo Ognjenu Dobriću da partiju karijere u Evroligi kruniše trojkom preko ruke za trijumf! Pogodio je četiri dalekometna hica - izjednačen lični rekord u Evroligi -, ali nije htela lopta kroz obruč i na dno mrežice u poslednjim sekundama još jedne tvrde, neizvesne i teške utakmice koja je pripala domaćinu. Kao nedovoljna uteha levorukom šuteru iz Knina ostaće to da je sa 20 poena upisao novi rekord karijere u elitnom takmičenju, koji je i dosad važio posle utakmice sa Asvelom, samo u Beogradu. Bilo je to pre ravno godinu dana, kada je francuski šampion slavio na jedan posed (81:78), a Dobrić je tada zabeležio 17 poena...

Izabrane vesti

Zvezda je hrabro počela, držala čas odbrane tokom prvog poluvremena i tako uspevala da nadoknadi sve promašaje koji su bili jasna posledica dugog perioda bez takmičarske košarke, ali je kasnije izgubila korak. Uprkos svemu što se dešavalo tokom dana borbe sa koronom mogla je do brejka večeras. No, Asvel je uspeo konačno da nadigra beogradski sastav u Astrobalu i zabeleži prvi trijumf kao domaćin u međusobnim duelima. Presudna je bila treća četvrtina, kada su se ekipi Ti Džej Parkera konačno otvorile sve dizne. Lopta je počela da ulazi što je pokrenulo ekipu posle letargičnog prvog poluvremena i Zvezdine odbrane na gornjoj granici zbog koje je Asvel ostao na samo 25 poena, 11 u prvoj i 14 u drugoj deonici. Iskusni francuski reprezentativac Pol Lakomb bio je pokretačka snaga u nastavku susreta, pogotovo u trećoj deonici kada je ubacio 10 od svojih 17 poena, odnosno 24 timskih u tom delu. Lakomb je u drugom poluvremenu zabeležio 14 poena, čime je uz Krisa Džonsa bio najzaslužniji faktor preokreta, zatim i pobede. Džons je bio gotovo nevidljiv u tom prvom delu pošto je Zvezdina defanzivna rotacija bila izuzetna, a onda je pronašao svoj ritam i šutersku formu što mu je takođe donelo 17 poena. Videlo se da mu je jako nedostajao bekovski partner Eli Okobo koga večeras nije bilo zbog povrede ramena, ali kada je Lakomb pokrenuo Asvel, svojim uticajem udahnuo je novi život Džonsu koga je lopta počela da sluša...

--------------------------

ASVEL – CRVENA ZVEZDA 69:67

/11:17, 14:18, 24:13, 20:19/

Dvorana: Astrobal, Lion;

Gledalaca: oko 2.000;

Sudije: Luiđi Lamonika, Emilio Perez, Vasiliki Caruka.

ASVEL: Džons 17 (5as, 4sk), Kaudi 2, Lakomb 17 (7sk), Dio 3, Najt 4, Risaše -, Gist 9, Fal 4, Osetkovski 7, Strazel 5, Adetokunbo 1.

CRVENA ZVEZDA: Volters 4 (5as), Davidovac 2, Mitrović 9 (7sk), Lazić 2, Kalinić 9, Dobrić 20, Holins 5, Ivanović -, Marković 2, Vajt 12, Kuzmić 2, Cirbes -.

--------------------------

Zvezda je odbrambeno imala dva dijametralno suprotna poluvremena. Posle dozvoljenih 25 poena, Asvel je samo u trećem kvartalu ubacio koševa koliko za ceo prvi deo, a u nastavku čak 44 poena. Jasno je bilo svima da će Asvel morati da reaguje i krene u totalnu ofanzivu, da jedan niz može da promeni sve bez obzira na to što je Zvezda imala deset poena viška po povratku iz svlačionice. I upravo to se i dogodilo. Francuzi su nametnuli svoj ritam, što se ubrzo oslikavalo na parketu ne samo kroz igru, već prvenstveno rezultat. Asvel je značajno ubrzao tempo što mu je mnogo više odgovaralo, istopio kompletan minus i nekoliko puta dolazio do prednosti, ali je Zvezda uspevala da se održi na površini zahvaljujući minijaturama Dobrića i Nikole Kalinića.

Najveći problem za Zvezdu nastao je upravo pošto je Kalinić zaradio peti faul. Bilo je to na četiri minuta do kraja utakmice, pošto je pogodio dva od tri slobodna bacanja čime je odveo Zvezdu na +5 (63:58). Kockao se srpski reprezentativac sa pokušajem da zaustavi prodor Šarla Kaudija, a umesto lopte udario je protivnika u levu ruku što su sudije odmah sankcionisale. Sa Kalinićevim odlaskom na klupu Zvezda kao da je ostala bez daha, ali i municije. Jer, do kraja susreta ubacila je četiri poena, od toga dva iz igre. Sve preko Dobrića! U međuvremenu je Asvel preko Lakomba i Džonsa potpuno istopio zaostatak, da bi Džejms Gist preokrenuo rezultat i omogućio Džonsu da se proslavi. Crveno-beli su i ovog puta ostali bez čoveka koji bi preuzeo odgovornost. Ređali su se promašaji Vajta, Dobrića i Voltersa, što je na kraju i presudilo Crvenoj zvezdi. Dobrić je jedini imao smelosti da šutne i zapravo pogodi...

Posle ovog poraza šampion Jadranske lige teško da više može da razmišlja o eventualnom plasmanu u Top 8. Sada zaostaje tri pobede za osmoplasiranim Efesom, koji doduše ima utakmicu više. No, Monako takođe ima deset recki, a Bajern i Asvel po devet.

Sledeću utakmicu Crvena zvezda igra u ponedeljak, kada gostuje Cedeviti Olimpiji u Ljubljani.

EVROLIGA - 22. KOLO

Četvrtak

Uniks - Barselona 70:64

/Lorenzo 22 - Higins 17/

Zenit – Monako 77:86

/Kalugin 12 – Džejms 21/

Fenerbahče – Žalgiris

/Gudurić 19 – Ulanovas 16/

Alba - Real Madrid 74:89

/Lo 21 - Ertel 17/

Makabi - Olimpijakos 84:69

/Žižić 23 - Printezis 13/

Petak:

CSKA Moskva - Olimpija Milano 57:67

/Lundberg 15 - Hol 13/

Anadolu Efes - Panatinaikos 82:81

/Micić 20 - Nedović 20/

Baskonija - Bajern Minhen 77:84

/Boldvin 23 – Volden 17/

Asvel - Crvena zvezda 69:67

/Lakomb 17 - Dobrić 20/



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK AsvelAsvelEron VajtNikola KalinićNejt VoltersOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara