©fiba.basketball
©fiba.basketball

Domaćini Mundobasketa odabrali najpoželjnije goste: SAD na Filipinima, Slovenija u Japanu, Kanada u Indoneziji

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.12.22. | 12:04

Svaki domaćin je imao mogućnost da izabere željeni tim na osnovu komercijalnih razloga, jer njihov izbor neće uticati na integritet turnira ili proces žrebanja

Tri domaćina FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2023, Filipini, Japan i Indonezija, odabrala su željene timove koji će igrati grupnu fazu u svojim zemljama. Centralni odbor FIBA potvrdio je, nakon konsultacija sa zemljama domaćinima, da će SAD igrati na Filipinima, Slovenija će putovati u Japan, a Kanada će sleteti u Indoneziju.

Slovenija i Kanada su se kvalifikovale za Svetsko prvenstvo, dok su SAD u dobroj poziciji da se izbore za plasman u poslednjem prozoru kvalifikacija.

Izabrane vesti

Svaki domaćin je imao mogućnost da izabere željeni tim na osnovu komercijalnih razloga, jer njihov izbor neće uticati na integritet turnira ili proces žrebanja.

Kao što je bio slučaj na FIBA Svetskom prvenstvu u košarci 2019. sa Kinom, Filipini, kao domaćini grupne i finalne faze, biće smešteni u prvi šešir na žrebu.Njima će se pridružiti najbolje rangirani timovi na FIBA svetskoj rang listi za muškarce, koju će Najki predstaviti nakon poslednjeg kvalifikacionog perioda koji se igra u februaru 2023. Iz tog razloga, SAD i Filipini će biti smešteni u dve različite grupe, od četiri koje će se održati na Filipinima.

Japan je izabrao sedmu reprezentaciju sa FIBA rang liste Sloveniju. Ove dve selekcije će odigrati grupnu fazu u Okinavi, gde će biti smeštene dve grupe.

Kanada će igrati u Džakarti, a pridružiće joj se dva od osam najboljih timova sa FIBA svetske rang liste, u dve grupe koje će se odigrati u Indoneziji.

Kompletni principi žrebanja FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2023. biće definisani nakon što se završi šesti prozor kvalifikacija u februaru i kada budu poznata sva 32 učesnika, a biće zasnovani na FIBA svetskoj rang listi i na geografskim principima.

Žreb FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2023. biće održan u Manili 29. aprila. Tek drugi put će 32 ekipe učestvovaoti na planetarnoj smotri.


tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija Kanade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara