Luka Dončić i Viktor Vembanjama (©AFP)
Luka Dončić i Viktor Vembanjama (©AFP)

Dominacija Evropljana: Dončić igrač, a Vembanjama ruki meseca u NBA

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.03.24. | 10:23

Sjajne role stigle na naplatu

Nećemo da izmislimo toplu vodu ako konstatujemo da evropski košarkaši ozbiljno dominiraju NBA ligom, a to je i za februar potvrđeno na delu. Luka Dončić izabran je za igrača, a Viktor Vembanjama za rukija meseca u najjačoj ligi na svetu.

Superzvezdi Dalasa je ovo četvrti izbor za najkorisnijeg igrača u jednom mesecu, pošto je to bio slučaj u novembru 2019, zatim februaru i decembru 2022, pa sada. Na Istoku najbolji u prethodnom mesecu bio je Džejson Tejtum iz Bostona.

Izabrane vesti

Dončić je dominirao u najkraćem mesecu kalendarske godine sa 33,4 poena, 10,3 asistencije i 9,6 skokova, uz 1,8 ukradenih lopti tokom 11 utakmica, dok je na terenu prosečno bio 37,2 minuta!

U tom periodu, Dončić je postao prvi košarkaš u istoriji NBA lige sa – pazite ovaj podatak – tripl-dablom u kojem je ubacio bar 30 poena na svoj rođendan. Protiv Toronta je imao 30 poena, 11 skokova i 16 asistencija. On je takođe bio izabran i za igrača sedmice u tom periodu, a takođe je bar 30 poena imao u osam, a minimum 40 poena u tri utakmice.

Dončić je mesec završio sa 367 poena, 113 završnih dodavanja i 106 uhvaćenih lopti, čime je postao prvi igrač sa takvim učinkom još od Rasela Vestbruka u sezoni 2014/15.

Vembanjama nastavlja da jača svoju kandidaturu za rukija sezone posle još jednog dominantnog meseca iza sebe. On je zadržao ritam koji je imao u januaru, pa je u mesecu za nama bio na 21,3 poena, 10,7 skokova, 4,5 asistencije i 3,9 blokada u 12 utakmica za San Antonio Sparse. Francuz je predvodio ne samo rukije, već i celu NBA ligu po broju 'banana' i jedan je od šestorice košarkaša – ostali su svi Ol star igrači – sa bar 20 poena i 10 skokova u ovoj sezoni.

Na Istoku ruki meseca bio je Brendon Miler iz Šarlota.



tagovi

Luka DončićViktor VembanjamaNBA ligaDalas MaveriksSan Antonio Spars

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara